U17 před Kanadou vyrazí do Salcburku. I s nováčky Zemanem či Vystrčilem

Matěj Zeman | Foto: Nikola Křížová

7. října 2022, 10:32

Martin Voltr

Perné týdny má před sebou česká reprezentace do sedmnácti let. Předtím, než se vydá na prestižní kanadské World Hockey Challenge, absolvuje vložený test na ledě Salcburku.

Dvojzápas na půdě rakouské akademie, která už několik let spolupracuje s českým svazem, je pro trenéry národního mužstva velmi vítaným přídavkem do kalendáře. Na začátku soutěží se ukázali v dobrém světle hráči, kteří si dosud o reprezentaci neřekli, naopak u některých mohla výkonnost klesnout.

To je v šestnácti letech naprosto normální. A před odletem do Kanady už budou mít Češi jen krátký kemp v Říčanech, kde nebude prostor na zkoušení a vyřazování mladíků. Teď naopak zůstanou doma někteří hráči, u kterých se nominace na vrchol sezony očekává.

Premiérové starty v národním týmu teď mohou zapsat čtyři hráči. Proč „mohou“? Protože Břetislav Vystrčil je jedním ze tří brankářů v nominaci, tudíž záleží, s jakým plánem trenéři do dvojutkání vstoupí. Mladoboleslavská opora v dosavadním průběhu dorostenecké extraligy vychytala tři čistá konta z pouhých pěti startů od začátku zápasu, žádný jiný gólman přitom nemá víc než jednu nulu.

Nováčky v poli jsou obránci Jan Skok a Pavol Cipko s útočníkem Matějem Zemanem. První jmenovaný je bývalým Vystrčilovým parťákem, po přestupu do Plzně se už probojoval i do juniorky. Cipko a Zeman letos vyskočili v dorostu Energie, který má reprezentační trenér Eismann pod bedlivým dohledem; Cipko je aktuálně nejproduktivnějším obráncem ELD (2+10) a Zeman zase nejlepším střelcem (11+4).

Další čtyři nominovaní hráči chyběli na obou zápasových akcích o prázdninách, ale za šestnáctku si zahráli loni: brankář Matyáš Mařík a forvardi Patrik Král, Oskar Lisler a Petr Sikora.

Sedmnáctka má sraz naplánovaný na neděli 16. října, kdy vyrazí z Prahy přes České Budějovice rovnou do Salcburku. Domácí mládežníky vyzve v pondělí od 17 hodin a v úterý od 15:30. Red Bull pravděpodobně vyšle do hry dva týmy různých věkových kategorií, specifikovat je bude těsně před akcí.

Nominace české sedmnáctky

Brankáři:
Břetislav Vystrčil (Mladá Boleslav), Jakub Milota (Třinec), Matyáš Mařík (Plzeň).

Obránci:
Adam Martin Hlinský (Mladá Boleslav), Martin Švec (Pardubice), Pavol Cipko (Karlovy Vary), Aleš Zielinski (Třinec), Alex Kubánek (Slavia Praha), Jan Skok (Plzeň), Marek Chaloupka (Vítkovice).

Útočníci:
Vasyl Špilka (Liberec), Patrik Král, Oskar Lisler (oba Mladá Boleslav), Jakub Galnor, Matěj Zeman (oba Karlovy Vary), Petr Sikora (Třinec), Samuel Drančák (České Budějovice), Maxmilian Curran (Slavia Praha), Adam Benák, Adam Titlbach (oba Plzeň), Sebastian Glas (Vítkovice), Jiří Klíma, Lukáš Král (oba Hradec Králové).

Náhradníci:

Brankáři: Adam Ebenstreit (Karlovy Vary), Samuel Kowalczyk, Marek Uherek (oba Zlín). Obránci: Adam Ošmera (Jihlava), Samuel Šmerda (Pardubice), Daniel Prokeš (Litvínov), Tomáš Galvas (Olomouc), Jakub Fibigr (Vítkovice). Útočníci: Daniel Pekař (Liberec), Vojtěch Steklý (Mladá Boleslav), Adam Veselský (Jihlava), Tobiáš Pastor (Karlovy Vary), Vojtěch Aulický, Matyáš Humeník (oba České Budějovice), Danny Chludil (Slavia Praha), Vojtěch Aschenbrenner (Hradec Králové).

Realizační tým:

Manažerka: Tereza Menčíková
Hlavní trenér: Václav Eismann
Asistenti trenéra: Jan Zachrla a Richard Žemlička
Trenér brankářů / video: Jiří Sklenář
Lékař: bude upřesněn
Kustod: Jan Boháč

Program zápasů v Salcburku

Pondělí 17. října:
17:00 EC Red Bull Salcburk – Česko

Úterý 18. října:
15:30 EC Red Bull Salcburk – Česko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz