Zběsilá cesta s happyendem. Vejmelka přechytal Kořenáře a bude dvojkou Kojotů

Foto: nhl.cz

Kvůli chybějícím štemplům vyrazil do Ameriky až na poslední chvíli. Vinou nedostačujícího testu na COVID mu pak uletělo letadlo. Přelet přes Atlantik zkrátka byl pro Karla Vejmelku vším jen ne pohodovou záležitostí. Taková malichernost ale nemohla třebíčského rodáka zastavit v boji o NHL. Dostal šanci, chytil ji za pačesy (pardon za klišé) a teď je náhradním gólmanem Arizony.

O své odyseji se český gólman rozpovídal pro hokej.cz už na konci září, tehdy ovšem ještě netušil, že jeho sen o NHL klapne. Text z pera Jiřího Grulicha každopádně stojí za přečtení...

V jaké situaci tedy Vejmelka v době poutavého povídání byl?

Měl za sebou skvělý nováčkovský kemp, při němž zaujal nejen trenéry Yotes, ale také jejich fanoušky. Jeden z nich ve svém internetovém pořadu Vejmelku vyzdvihl coby velmi milé překvapení a předvídal mu flek v "áčku" Arizony (Skvělé oko!).

Bývalou oporu brněnské Komety naopak teprve čekal hlavní kemp a starty v přípravných zápasech. "V NHL to je jen o jednom pokusu a já se snažil připravit co nejlíp," povídal Vejmelka, který v létě trénoval už ve výstroji o zámořských rozměrech.

Zdánlivý detail, ale když si musíte zvykat po přesunu za velkou louži na tisíc změn, je fajn si jednu ze seznamu odškrtnout. A každý, kdo kdy chytal v hokejové brance, vám potvrdí, že na své lapačce či hokejce pozná každičký centimetr, ba dokonce milimetr.

Takže? Žádná maličkost, ale veledůležitá věc.

Vejmelka i díky tomu zvládl přípravné mače excelentně. Lapil 96,1 % střel soupeřů a průměr tlačil k jedné brance na utkání. Navrch se zaskvěl v tom posledním, generálce Kojotů na novou sezonu, když pomohl k výhře 3:1 nad Vegas Golden Knights.

Z vítězství se radoval s nezvyklým číslem 70 na zádech, padesátku mu vyfoukl Rus Ivan Prosvětov.

Vejmelka, k údivu mnohých, každopádně předčil všechny své konkurenty a bude krýt záda Carteru Huttonovi, jedničce Desert Dogs. V klubové hierarchii nicméně může klidně přeskočit i zkušeného Kanaďana, vždyť nejde o žádnou štědře placenou megastar.

Mezi ty, kteří prohráli s čahounem, co zastavuje kotouče v opačném gardu, patří i o tři roky mladší krajan Josef Kořenář. De facto Vejmelkův soused, vždyť brankářskému řemeslu se vyučili na Vysočině pouhých 50 kilometrů od sebe.

Se vší úctou k Vejmelkovi, nikdy jsem o něm neslyšel

Obecně se čekalo (před startem kempů), že Huttona doplní spíš Kořenář. Nakonec slaví muž, co je pro širší hokejovou veřejnost v zámoří velkou neznámou. Opravdu?

Asi nejlíp to dokumentuje tento tweet: "Se vší úctou k Vejmelkovi, nikdy jsem o něm neslyšel. A to bych nejspíš vyjmenoval nejlepší čtyři gólmany ve všech klubech NHL."

I tento příznivec kanadsko-americké soutěže by měl zpozornět, vždyť Vejmelka je dvojnásobným extraligovým šampionem a patří mu třeba také sedmá nejdelší série v neprůstřelnosti, jakou kdy české stadiony viděly. Vejmelka loni neinkasoval přes 215 minut.

Zavře to také v NHL? Jak dlouho se u Kojotů udrží? A co post numero uno? Spousta otázek, na které budeme znát dříve či později odpovědi. Ročník 2021/22 začíná už v úterý.

Foto: Arizona Coyotes

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz