Znarok na roztrhání, povede sbornou i Petrohrad. Chce Dacjuka a další esa

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

1. června 2016, 15:02

Václav Jáchim

Mluvilo se o tom už loni na podzim, teď je akce oficiálně potvrzena. Bohatý SKA Petrohrad přebírá Oleg Znarok, kouč ruské reprezentace bude nově stíhat povinnosti v klubu i na mezistátní scéně. K dohodě došlo na úrovni špiček ruského hokeje, bývalý trenér Dynama Moskva se vrací do KHL, ačkoli dál má na povel národní tým. "Oleg si na to věří, tvrdí, že obě role zvládne. Není důvod mu bránit," řekl Arkadij Rotenberg - člen vedení svazu, SKA a mimo jiné také blízký přítel prezidenta Vladimíra Putina.

Jestliže ruští bossové chtějí, jde všechno. V minulosti se spojení práce v oddíle a u reprezentace nelíbilo v případě Vjačeslava Bykova, když stejnou praxi uplatňoval Zinatulja Biljaletdinov, po čtvrtfinálovém vyřazení na olympiádě v Soči se vedení ruského hokeje usneslo, že elitní výběr musí dělat odborný na plný úvazek. Zelenou dostal Znarok, zbytek ročníku 2014-15 dokončil v Dynamu a poté nastoupil k reprezentaci.

Po dvou letech se někdejší model vrací. Kouč, který s ruským výběrem získal na posledních třech šampionátech zlato, stříbro i bronz, převezme patrně nejbohatší klub v zemi. dnes podepsal dvouletou smlouvu. Jeho asistentem bude dvorní kolega a bývalý spoluhráč z lotyšské reprezentace Harijs Vitolinš. Brankáře si vezme pod palec Rašit Davydov, dalším asistentem v SKA je Vladimír Fedossov. Tenhle kvartet před časem řídil Dynamo a poslední dobou společně působil také u národního týmu.

O nástupu Znaroka do Petrohradu se nahlas hovořilo během nedávného mistrovství světa, excentrický trenér nicméně debaty vytrvale odmítal. Ale připustil, že se chce vrátit k práci v klubu. Věc viděl stejně jako svého času letitý kamarád Vladimír Růžička. "Když trénujete reprezentaci, máte v sezoně jen několik zápasů. Dva roky jsem to zvládal, ale cítím, že mi trošku chybí hokejový instinkt, správná energie. A trošku víc každodenní práce s hráči," uvedl Znarok před světovým šampionátem.

Tehdy reagoval obecně, teď už může být konkrétní. Zatímco jiné kluby KHL většinou obsadily klíčovou pozici šéfa střídačky, ve městě na Něvě stále čekali. Bylo to jasné, Znarok absolvoval misi na domácím mistrovství světa, která měla pro ruský hokej klíčový význam. Nyní se může pustit do další etapy. V SKA se už dřív rozloučil Sergej Zubov, jenž dokončil minulý ročník po vyhazovu Andreje Nazarova. Někdejší skvělý obránce měl být členem realizačního týmu sborné, ovšem MS sledoval doma u televize. "Mám jiné asistenty," vzkázal Znarok. Bylo jasné, že Zubov v SKA nezůstane vůbec, údajně mj. koketuje s nabídkou působit v organizaci St. Louis Blues.

Znarok si každopádně ukousne velký krajíc. Jako trenér reprezentace totiž stráví většinu září na Světovém poháru, přitom Kontinentální liga bude dál pokračovat. Bossové SKA to vědí, nehrálo to pro ně větší roli. Stejně tak v případě činovníků ruského svazu. "Jestli se federace rozhodne, že nechá trenéra pracovat i v klubu, proč ne. Nepochybuji, že tohle řešení bude ku prospěchu našeho hokeje," uvedl ministr sportu Vitalij Mutko. Nejzajímavější trenérská změna ruského léta má krytí na vysokých postech, nikdo z činovníků si ji zpochybnit nedovolí.

Ale to není všechno. Hokejový Petrohrad neobhájil Gagarinův pohár, nový kouč tudíž dostane injekci výrazných posil. Podle webu sportfakt.ru míří do týmu Pavel Dacjuk, oficiálně bude tahle informace sdělena poté, co se legendární útočník na úrovni rozloučí v Detroitu. Představitelé SKA získali výměnou z Jokeritu Helsinky kanadského střelce Brandona Kozuna, ale spekuluje se o tom, že ho uvolní Jaroslavli za práva na Sergeje Plotnikova (v sezoně Pittrbugh a Arizona). Za Atlantikem napodruhé zrovna nepochodil Viktor Tichonov, takže chystá návrat, Petrohrad lační po Ivanu Těleginovi z CSKA Moskva a Nijolaji Prochorkinovi z Ufy. Oba útočníci už prý předběžně souhlasili. Z organizace Bostonu by se navíc údajně mohl vrátit do vlasti Alexander Chochlačev.

Také výčet odchodů není malý. Do Švédska se přesunul Joakim Lindström (Skelleftea), Pavel Bučněvič podepsal New York Rangers. V mužstvu nezůstanou Jevgenij Arťuchin, Fin Jonas Enlund, Ukrajinec Alexej Ponikarovskij a nejspíš ani Ilja Kovalčuk, jehož chce mateřský Spartak Moskva. Mrzuté by byly především ztráty hvězd nedávného MS Vadima Šipačjova a Jevgenije Dadonova. Oba mají zajímavé nabídky z NHL, stejně tak zadák Maxim Čudinov. Zatímco Dadonov možná přece jen odejde, Šipačjov podle všeho nikoli. Ruská média informují o tom, že mu klub navýší roční plat ze 120 na 200 miliónů rublů (necelých 70 miliónů korun), takže Montreal a další potenciální zájemci asi utřou nos.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz