Bob a Bobek, legendární králíci z klobouku. Mistrovství světa 2015 bude mít dva oficiální maskoty

9. září 2014, 0:00

Václav Jáchim

Příští mistrovství světa, které se na jaře 2015 uskuteční v Praze a Ostravě, bude mít dva oficiální maskoty. Organizační výbor zvažoval několik variant postaviček z televizních večerníčků, nakonec padla volba na Boba a Bobka. Tedy na dva králíky z dílny výtvarníka Vladimíra Jiránka, kteří žijí v klobouku kouzelníka Pokustona. Maskoti byli představeni na tiskové konferenci v Praze, jejich výběru předcházela dlouhá jednání především se společností Infront, jež je marketingovým partnerem Mezinárodní hokejové federace.

Výběr oficiálního maskota je záležitost citlivá, organizátoři mistrovství světa si toho byli vědomi. "Chceme, aby byl šampionát příjemný a milý, této oblasti jsme věnovali velkou pozornost. Maskot má významný vliv na atmosféru turnaje. Chtěli jsme, aby něco vypovídal o České republice, a aby zároveň něco říkal našim lidem," konstatuje prezident hokejového svazu Tomáš Král.

Šampionát se na našem území uskuteční po jedenácti letech, předchozí turnaje měly vždy za maskota lvíčka. V roce 19785 to byl Pepa, na jaře 1992 Leo a v roce 2004 pro změnu Tomík. Tentokrát dostali přednost dva králíci, jejichž příběhy znají malí i velcí diváci v mnoha zemích světa. "Brali jsme v úvahu tradici, snažili jsme se také najít motiv, který by byl co nejvíc charakteristický," zmiňuje Král.

Při jednáních o konkrétním maskotovi, kterého už veřejnost zná, byl důležitý postoj dědiců. Představitelé organizačního výboru připustili, že uvažovali o populárním Krtečkovi, padaly také jiné varianty. Nakonec zvítězili Bob a Bobek. "Chtěl bych poděkovat paní Jiránkové, vyšla nám ve všem maximálně vstříc. Jsem přesvědčen, že se maskoti budou fanouškům líbit, stejně tak i verze animací a úprav," děkuje šéf svazu na dálku vdově po Vladimíru Jiránkovi.

O hokejový vzhledem Boba a Bobka pro mistrovství světa 2015 se postaral výtvarník a scénograf Alex Dowis. Autorská práva vlastní Česká televize, pro níž kreslíř Vladimír Jiránek příběh obou králíků vytvořil. S prací na seriálu začal shodou okolností v roce 1978, kdy Praha hostila hokejový šampionát. Československým hokejistům tehdy chyběl jediný gól, aby naplnili zlatý hattrick. Nakonec skončili smolně druzí, prvenství brala sovětská sborná.

"Jsme velmi rádi, že k tradičnímu spojení České televize jako vysílatele největších sportovních událostí přibude při hokejovém mistrovství světa jedna významná novinka. A sice, že poprvé v historii budou maskotem postavičky z pořadu České televize. Příběhy Boba a Bobka již navíc za čtyřicet let existence prokázaly, že dokážou zaujmout i v zahraničí, znají je totiž diváci z více než dvaceti zemí světa, do kterých se podařilo České televizi Večerníček exportovat," doplnil Petr Dvořák, generální ředitel České televize.

Jednání o maskotech vedli představitelé organizačního výboru turnaje víc než rok. "Pořadatel má právo maskota vybrat, ale ze strany IIHF a společnosti Infront probíhá náročný schvalovací proces. Nezdá se to, ale byla kolem toho spousta práce," připomíná generální sekretářka organizačního výboru Markéta Štěrbová. Bob a Bobek budou pomáhat s propagací šampionátu, objeví se na pultech v plyšové podobě. Zároveň je fanoušci uvidí bruslit po ledě i v hledištích, jak je běžné na každém mistrovství světa. "Kostýmy si na sebe obléknou kluci z Kanady, které zajišťuje Infront," doplňuje Tomáš Král.

Králíci kouzelníka Pokustona budou součástí animací a krátkých příběhů. "Využijeme je například pro ukázky faulů, Bob bude dávat Bobkovi krosček. A podobně," naznačuje Král. Postavičky jsou známé nejen českým fanouškům a divákům, nýbrž i těm zahraničním. "česká televize postupně prodala práva do 20 zemí, příběhy králíků v cizině dobře znají," hlásí Petr Dvořák. Šampionát bude mít poprvé v historii dva maskoty, podle šéfa svazu rozhodovala i osobnost Vladimíra Jiránka. "Jak známo, vytvořil skvělý příběh Hokej je hra. Způsob kreseb a styl je hezký. Věřím, že se budou líbit i hokejoví Králíci z klobouku," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz