Bude KHL jako extraliga? Nekritizujme rozhodčí, navrhuje Fjodorov

6. března 2015, 11:20

Václav Jáchim

Snad v každé evropské soutěži se touto dobou ozývá častější kritika rozhodčích. Hrají se bitvy play off, muži v pruhovaném jsou pod tlakem. Až na pár úletů jsou ale všechny stesky na výtky arbitrů většinou normě, letos to ovšem neplatí o KHL. Ještě ani nedoběhlo do cíle první kolo a už jsou ruská média plná všelijakých výlevů směrem k rozhodčím. Největší výstřel vypustil Lotyš Peteris Skudra - trenér Nižného Novgorodu označil práci arbitrů za tendenční v souvislosti s tím, že jsou některé kluby vyvolené.

Na mysli měl skutečnost, o níž se ve velké východní zemi mluví delší dobu. Útok na Gagarinův pohár hlásí zejména bohatý SKA Petrohrad, zápasy proti elitnímu klubu KHL jsou obtížné i vzhledem k přístupu rozhodčích. Zhruba v tomto stylu hovořil po prvním utkání série Skudra, čímž hodně naštval bosse soutěže. "Kouč Nižného Novgorodu vlastně útočí na celou KHL," znělo mj. v prohlášení SKA.

Skudra se posléze uklidnil, zřejmě pochopil, že přestřelkou v médiích ničemu nepomůže. Před časem zvolil jinou taktiku Andrej Nazarov. Jako trenér Čerepovce ještě před sérií s SKA vyzval muže v pruhovaném, aby pískali objektivně. Že pevně věří v zachování roviny. Alexander Medvěděv, prezident KHL i Petrohradu, odpověděl ve smyslu, že tenhle přístup rozhodčích je přece samozřejmý. Nazarov se jen usmál. "V to pevně doufám," připomněl.

Stěžovat si na arbitry je v Rusku také tak trochu móda. Kritika maskuje vlastní problémy, rozdíl v kvalitě i situace, kdy rozhodují skutečné maličkosti. V úvodu letošních vyřazovacích bojů byste téměř nenašli trenéra, jenž by si tímto způsobem aspoň jednou nepostěžoval na tiskovce po (většinou) prohraných zápasech. Všechno už přerostlo únosnou mez, arbitři jsou štvavou zvěří a pod návalem emocí pak kupí chyby. Načež další experti láteří, že se tak děje vědomě.

Vedení KHL proto chystá opatření, která by tíživý stav přibrzdila. Pro je například i Sergej Fjodorov (na snímku), generální manažer CSKA Moskva. Legendární útočník prošel svět a ví, že sebelepší arbitr někdy způsobí přehmat. Na druhou stranu ale všechny složky hokejových mačů potřebují vzájemný respekt. Tím pak roste celková úroveň. "Myslím, že KHL by měla nařídit, aby se aktéři zápasů nesměli vyjadřovat k rozhodčím," řekla někdejší hvězda Detroitu, Anaheimu či Washningtonu agentuře R-Sport.

Podobné opatření má také česká Tipsport extraliga. Trenéři, hráči ani činovníci klubů nesmějí v den utkání veřejně hodnotit výkon arbitrů. Kdo se nezdrží, platí pokutu. Někdo namítá, že jde o útok na demokracii a svobodu vyjadřování, jenže v emotivním hokejovém prostředí má tohle opatření i zastánce. Rusové možná zvolí podobnou cestu. "Pokud liga dojde k názoru, že různé výroky a stížnosti poškozují její dobré jméno, ať rozešle klubům dopis s patřičným vysvětlením, co hokejisté a trenéři po utkání mohou či nemohou," navrhl Fjodorov.

Situace v KHL je už extrémní, což přiznal kupříkladu hokejový analytik Sergej Gimajev, nárůst kritiky se nelíbí třeba internacionálovi Borisu Majorovovi. "Všichni si musíme uvědomit, že pracujeme ve prospěch jedné soutěže, kterou chceme mít co nejlepší. Potřebujeme oslovovat fanoušky a profesionály, musí tam být respekt. Jde o dlouhý proces a my jsme teprve na začátku, ale určitý zásah KHL asi bude nutný," doplnil Fjodorov. Názor bossů soutěže zatím není znám, případné změny budou do reglementu zapracovány patrně nejdřív před dalším ročníkem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz