Bulanov s Úlehlou upřeli Hradci trestné střílení a dostali stopku

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

23. ledna 2017, 15:04

Adam Bagar

Komise rozhodčích ČSLH se po nedělním 41. kole Tipsport extraligy zabývala dvěma spornými momenty. Zatímco v případě trefy libereckého Petra Jelínka potvrdila regulérnost gólu, v duelu Mountfieldu s Kometou poukázala na pochybení hlavních soudců Vjačeslava Bulanova i Petra Úlehly, kteří v závěru neodpískali trestné střílení pro domácí, a zastavila jim činnost.

Ke sporné situaci došlo v čase 58:45 za nerozhodného stavu 3:3. Hradečtí se zlobili na hlavní rozhodčí, že nepotrestali počínání brněnského zadáka Tomáše Malce, jenž evidentně posunul hostující branku. A jak se později ukázalo, tak oprávněně. „K pádu nedošlo cizím zaviněním, hráč před ním nezakopl o vlastního brankáře a nejednalo se ani o běžnou situaci, při níž by se snažil zabránit přihrávce do předbrankového prostoru,“ uvedla Komise rozhodčích ČSLH.

Ta na základě videozáznamu vyhodnotila pád Tomáše Malce jako úmyslný s tím, že rozhodčí měli ve prospěch domácího Hradce nařídit trestné střílení. „Vzhledem k tomu, že rozhodnutí mohlo mít vliv na výsledek utkání, kvalifikovali jsme pochybení jako závažné. Hlavní arbitr Vjačeslav Bulanov, který byl za řešení této složité situace přímo zodpovědný, byl potrestán,“ líčí komise s tím, že výši trestu u zahraničních sudích nesmí kvůli předpisu IIHF zveřejnit.

"Pochybení rozhodčího Vjačeslava Bulanova jsme kvalifikovali jako závažné."

Současně však pyká rovněž druhý hlavní rozhodčí, pardubický Petr Úlehla. „Ten sice nebyl za vyhodnocení situace přímo odpovědný, ale podílel se na následném špatném metodickém řešení a komunikaci v přerušené hře. Potrestali jsme ho zastavením činnosti na nejbližší zápas Tipsport extraligy,“ píše se dále ve vyjádření Komise rozhodčích ČSLH. Úlehla v přerušené hře komunikoval s trenérem Václavem Sýkorou a údajně mu přiznal úmyslné posunutí branky.

Sýkora: Úlehla mi řekl, že si myslí, že to úmyslné posunutí branky bylo

"Řekl mi, že byl od situace daleko a že rozhodnutí učinil Bulanov. Ale že si myslí, že to úmyslné posunutí branky bylo. Avšak že s tím nemůže nic dělat. Namítal jsem, že spolu snad rozhodčí komunikují, a když jsou sporné situace, tak se radí třeba i s čárovými rozhodčími, jestli to neviděli lépe. Dostal jsem odpověď, že s tím v tu chvíli prostě nemůže nic dělat. Myslím si, že rozhodčí spolu měli komunikovat, měl ho na to upozornit,“ říká na klubovém webu hradecký kouč.

GÓLOVOU DORÁŽKU PETRA JELÍNKA NAJDETE ZDE »

Šindlerovi a spol. na stole přistála ještě situace z utkání Liberce s Karlovými Vary. Hostům se nelíbila trefa Petra Jelínka v čase 49:10, kdy domácí útočník dorážel volný puk, který brankář David Honzík právě zakrýval pod lapačku. „Je zřejmé, že brankář ještě neměl kotouč pod kontrolou, lapačka nebyla zcela na ledě a brankářův zákrok nebyl dokončen.“ Komise rozhodčích v tomto případě došla k závěru, že hlavní arbitři René Hradil s Adamem Kikou gól uznali správně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz