Češi mají tajnou zbraň, speciální aplikace pozná slabiny soupeřů

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

28. dubna 2015, 16:57

Adam Bagar

Česká reprezentace bude moci jako první tým na světě během světového šampionátu, který v Praze a Ostravě vypukne už v pátek 1. května, využívat aplikaci SAP Match Insight. Díky ní se čeští trenéři dostanou k detailním přehledům a analýzám ke všem zápasům hraným v pražské O2 Areně. "Rozhodují detaily. Hledáme ten rozdíl, kde můžeme soupeře překvapit, nachytat či získat malou převahu," přiznává generální manažer českého národního týmu Slavomír Lener.

V současném hokeji je videotrenér nedílnou součástí každého týmu. Jeho úkolem je analyzovat videozáznamy jednotlivých utkání a z nich si vyfiltrovat to podstatné a klíčové. Analýzy sice dosud probíhaly jen na základě postřehu a videotrenéři tak byli odkázáni jen na získané zkušenosti, letošní šampionát ale přinese pro českou stranu převratnou novinku, díky níž může získat detailnější informace.

"Dosud bylo vše postaveno na subjektivním hodnocení, ale teď jsou data mnohem přesnější. Musím přiznat, že mi to uvolnilo ruce i oči. A nejen mi, třeba i skautům v budoucnu. Umožňuje nám to více koncentrace na jiné věci," přiznává video trenér Jan Procházka, jenž vidí v SAP Match Insight obrovskou výhodu. "Doufám, že tím budeme napřed oproti našim soupeřům," věří člen realizačního týmu.

Za poslední rok se prý v hokeji událo tolik, co předtím za dvacet let

A nový systém by mohl vyhovovat i samotným hráčům českého národního týmu, ti se kdykoli mohou na své výkony podívat na speciální obrazovce. "Myslím si, že se tím mohou zdokonalovat a poučit z chyb. Nemusejí už sedět s trenéry, mohou si to prohlížet ve svém volném čase. A jsem přesvědčený, že to budou využívat, hlavně ti zkušenější to vždycky vyžadovali," prozrazuje kouč Jan Procházka.

Novinka se líbí také generálnímu manažerovi národního celku Slavomíru Lenerovi. "Za poslední rok se událo v hokeji tolik, co předtím za dvacet let. Technologie jdou dál dopředu a byli bychom slepí, kdybychom to nevnímali, nevyužili takových firem a nezačali spolupráci," líčí Lener. Češi navíc budou první na světě, kdo SAP Match Insight využije. "Dost utkání končí o gól, může to být důležitá pomoc."

Na MS ve fotbale použil stejnou technologii tým Německa a zvítězil

"Nejsme ve sportu nováčky. Na mistrovství světa ve fotbale použil stejnou techniku národní tým Německa a zvítězil. Působíme také v tenise či při závodech F1," hlásí generální ředitel společnosti SAP Roman Knap. A jak to bude fungovat? Obraz ze dvanácti kamer bude automaticky snímán a trenéři si tak mohou prohlížet statistiky či přehrát a analyzovat konkrétní hokejové momenty. Co na to IIHF?

"Museli jsme samozřejmě zažádat o povolení. Možná nevěděli, jak se k tomu mají postavit a měli obavy, že tím získáme výhodu. Ale nakonec pochopili, že statistiky mohou být zajímavé i pro diváky," sděluje Jan Procházka s tím, že aplikaci užívají rovněž v NHL. Ale jen pro statistiky na oficiálním webu soutěže, český tým tak je v ledním hokeji skutečně průkopníkem. Přinese to medailový úspěch?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz