Češi na draftu asi bez 1. kola. Kdy se dočkají Hájek, Hronek či Stránský?

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Předloni osm hráčů, loni jedenáct. Po slabších letech se opět zvedl počet českých zástupců v přehlídce talentů, o něž na vstupním draftu projevily zájem kluby NHL. Letošní výběr se uskuteční o víkendu v Buffalu a tuzemské naděje budou znovu k mání, i když tak bohatá hostina se tentokrát nečeká. Na rozdíl od dvou předchozích ročníků, kdy se mezi elitní třicítku prosadili Vrána, Pastrňák, Zacha a Zbořil, to s českou účastí v prvním kole moc nevypadá. Ale u draftu dopředu nikdy nevíte.

Předběžné odhady specializovaných organizací i zámořských médií přisuzují největší šance Liboru Hájkovi. Někdejší zadák Komety Brno (na snímku) piloval rozvoj hokejových dovedností v kanadském Saskatoonu, před třemi týdny mu bezvadně vyšly fyzické testy na NHL Scouting Combine. Účastník dvou posledních šampionátů osmnáctek je připraven výborně. Když ne první kolo, tak druhé bude šikovnému bekovi bezpochyby slušet.

Letošní akce v Buffalu bude z našeho pohledu především přehlídkou perspektivních zadáků, což je pro český hokej pozitivní zpráva. Hodně brzy mohou přijít na řadu Filip Hronek nebo Vojtěch Budík, jsou tady i Ondřejové Vála s Kachyňou. Vedle Hájka je favoritem především Hronek - česká jednička z hokejistů, kteří letos působili na našem kontinentu. "Filip je velmi chytrý obránce, s výbornou rozehrávkou, přehledem a poziční hrou. Důležité je, že zesílil, tím pádem byl víc vidět v osobních soubojích. Na draftu se určitě prosadí. Vidím to na druhé kolo," nepochybuje Roman Havlůj - český spolupracovník Úřadu centrálního skautingu (CCS), což je nezávislá organizace mapující talenty pro NHL.

Mezi útočníků je z našinců nejvýš Šimon Stránský. Někdejší hráč Vítkovic nechal za zády dva roky v kanadském juniorském týmu Prince Albert Raiders, v pořadí CCS hokejistů do pole ze Severní Ameriky mu patří výtečná 48. pozice. Stránský na rozdíl od Hronka neodcestoval do Buffala, draft bude sledovat u internetu. "Samozřejmě bych chtěl přijít na řadu co nejdřív, ale rozhodující myslím je, aby si mě vzal klub, který bude mít skutečný zájem. Podle pohovorů se skauty nedokážu odhadnout, který tým by to mohl být," připomněl. Staršího bratra Matěje si v roce 2011 zamluvil Dallas. "Já bych ale možná raději jinam, abych mohl jít svou cestou," usmál se Šimon Stránský.

Je otázkou, kteří další Češi na akci hokejových koní v domácí hale Sabres uspějí. Mohli by zmínění Vála s Kachyňou, oba nabízejí kvalitní přednosti, důraz, potenciál do budoucna. Ve skupině hokejistů ze zámoří třeba překvapí exzlínský Nicolas Werbik nebo Tomáš Šoustal, jenž nepatří do věkového ročníku pro draft, nicméně stále může být vybrán. Totéž se týká dalších účastníků posledního MS dvacetiletých Dominika Lakatoše s Davidem Tomáškem. "Může se stát, že si je některý klub vezme. Hlavně Lakatoše, skauti o něm vědí. Jsou sice starší, jenže letoší draft je trošku specifický v tom, že od určitého místa jsou adepti hodně vyrovnaní. Jisté, borci pro top 30 mají velkou kvalitu. Ale později, například od pátého kola, není úroveň kdo ví jaká," upozorňuje Havlůj, který talenty skautuje pětadvacátým rokem.

To by mohlo nahrát dalším adeptům z evropských soutěží. Až ve druhé stovce pořadí CCS pro hráče v poli se objevily opory osmnáctky Kristián Reichel, Lukáš Doudera nebo Marek Zachar. Reichel letos stihl hodně duelů v Tipsport extralize, u klubů NHL se může promítnout vazba na tatínka Roberta, někdejší hvězdu Calgary nebo Toronta. Geny se ve slavné lize také cení. Švédskou cestou se vydal obránce František Hrdinka, jenž měl v sezoně zdravotní potíže. Vážné zranění srazilo šance u třineckého Davida Kofroně nebo brankáře Adama Brízgaly ze Sparty. "Dlouho nechytal, ale kluby NHL by mohl zajímat," uvažuje Havlůj. Podle jeho slov by mohl být draftován také havířovský Daniel Kurovský (hrál za juniorku Vítkovic), možná Ondřej Najman nebo Jiří Karafiát.

Českých juniorů se bude týkat patrně až sobotní dění na draftu, kdy v Buffalu proběhnou druhé až sedmé kolo. V odhadech CCS najdeme větší počet našinců, všichni ale výběrem v Buffalu určitě neprojdou. Předpovědi občas nabízejí marné naděje, míst pro špičkové Evropany zase tolik není. Dočkat se však naopak může někdo jiný, o němž se původně třeba ani nemluví. Takhle si například Edmonton před rokem zamluvil gólmana Miroslava Svobodu. Brankáři jsou vůbec českou specialitou draftu, za posledních pět let jich bylo vybráno devět.

Jak si stojí Češi v pořadí CCS:

Hráči v poli - Severní Amerika:

 31. Libor Hájek          obránce   Saskatoon (WHL)
48. Šimon Stránský útočník Prince Albert (WHL)
90. Vojtěch Budík obránce Prince Albert (WHL)
101. Ondřej Kachyňa obránce Hamilton (OHL)
102. Ondřej Vála   obránce Kamloops (WHL)
164. Tomáš Šoustal útočník Kelowna (WHL)
208. Filip Dušek obránce Stanstead (HIGH-QC)
bez pořadí Nicolas Werbik útočník Rimouski (QMJHC) 

Hráči v poli - Evropa:

  8. Filip Hronek         obránce   Hradec Králové
29. Daniel Kurovský útočník Vítkovice
30. Ondřej Najman útočník Jihlava
38. Jiří Karafiát  útočník Zlín
89. Dominik Lakatoš útočník Liberec
98. Milan Davídek útočník K. Vary
104. František Hrdinka obránce Frölunda (Švédsko)
112. František Uřidil obránce Ml. Boleslav
114. Dominik Valík obránce Slavia Praha
117. Ondřej Hrachovský obránce Třinec
118. Tomáš Gřeš útočník Vítkovice
119. Kristian Reichel útočník Litvínov
127. Lukáš Doudera obránce Třinec
132. Marek Zachar útočník  Liberec
134. Václav Zídek  útočník Slavia Praha
135. Michael Furch obránce Kometa Brno
139. David Tomášek útočník Pardubice
146. Robert Havlát útočník Kometa Brno 

Brankáři v poli - Evropa:

4. Josef Kořenář                    Jihlava
7. Adam Brízgala Sparta Praha 

POHLED DO HISTORIE ČESKÉ ÚČASTI V DRAFTECH NHL:

Češi v draftu 2015 (11 hráčů):

Pavel Zacha, Jakub Zbořil, Filip Chlapík, Daniel Vladař, Michael Špaček, Aleš Stezka, David Kaše, Dominik Simon, Karel Vejmelka, Lukáš Jašek, Miroslav Svoboda. Ze zámořských klubů tři hráči, z našich klubů osm hráčů.

Češi v draftu 2014 (8 hráčů):

Jakub Vrána, David Pastrňák, Dominik Mašín, Vítek Vaněček, Václav Karabáček, Richard Nejezchleb, Pavel Jenyš, Ondřej Kaše. Ze zámořských klubů dva hráči, z našich klubů šest hráčů.

Češi v draftu 2013 (3 hráči):

Jan Košťálek, Patrik Bartošák, Dominik Kubalík. Ze zámořských klubů tři hráči, z našich klubů nikdo.

Češi v draftu 2012 (6 hráčů):

Radek Faksa, Tomáš Hertl, Martin Frk, Tomáš Hyka, Marel Mazanec, Marek Langhamer. Ze zámořských klubů tři, z našich tři hráči.

Češi v draftu 2011 (10 hráčů):

David Musil, Dmitrij Jaškin, David Honzík, Dominik Uher, Lukáš Sedlák, Matěj Stránský, Daniel Přibyl, Richard Nedomlel, Petr Plaček, Ondřej Palát. Ze zámořských klubů sedm, z našich klubů tři hráči.

Češi v draftu 2010 (5 hráčů):

Petr Straka, Jakub Culek, Radko Gudas, Petr Mrázek, Adam Polášek. Ze zámořských klubů pět, z našich klubů nikdo.

Češi v draftu 2009 (3 hráči):

Andrej Nestrašil, Roman Horák, Tomáš Vincour. Ze zámořských klubů dva, z našich klubů jeden.

Počty draftovaných českých hokejistů v dřívějších letech:

2008: 3 hráči (ze zámoří 1, z našich klubů 2)
2007: 5 hráčů (ze zámoří 3, z našich klubů 2)
2006: 8 hráčů (ze zámoří 1, z našich klubů 7)
2005: 13 hráčů (ze zámoří 3, z našich klubů 10)
2004: 21 hráčů (ze zámoří 5, z našich klubů 16)
2003: 18 hráčů (ze zámoří 6, z našich klubů 12)
2002: 26 hráčů (ze zámoří 7, z našich klubů 19)
2001: 31 hráčů (ze zámoří 8, z našich klubů 21, z evropských týmů 2)
2000: 24 hráčů (ze zámoří 7, za nšich klubů 15, z evropských týmů 2)
1999: 18 hráčů (ze zámoří 5, z našich klubů 12, z evropských týmů 1)
1998: 21 hráčů (ze zámoří 5, z našich klubů 15, z evropských týmů 1)
1997: 16 hráčů (ze zámoří 3, z našich klubů 13)
1996: 11 hráčů (ze zámoří 4, z našich klubů 7)
1995: 21 hráčů (ze zámoří 7, z našich klubů 14)
1994: 16 hráčů (ze zámoří 2 , z našich klubů 14)
1993: 14 hráčů (ze zámoří 3, z našich klubů 11)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz