Češi zbrojí na Finy. Do branky jde Francouz, Birner si zahraje s Řepíkem

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

10. února 2017, 15:11

Jan Šimek

(GÖTEBORG, od našeho zpravodaje) České hokejisty čeká na Švédských hokejových hrách druhý zápas. Po prohře s domácími Švédy čeká národní tým další severský soupeř – Finsko. Trenéři udělali v sestavě poměrně dost změn. Chytat bude Pavel Francouz, promíchaly se obranné dvojice i útočné řady. Dojde tak k oprášení exliberecké spolupráce mezi Michalem Birnerem a Michalem Řepíkem, kteří vedle sebe nastoupí ve druhé formaci společně s Petrem Holíkem na centru.

V utkání proti Švédsku se Češi složitě probíjeli do útočné třetiny. „Proto jsme se zaměřili hlavně na přechod středního pásma, protože nám to v utkání se Švédy vázlo. Nenavazovali jsme na hráče, nepárovali jsme je na sebe. Hráči tam zůstávali osamocení. Přechod přes střední pásmo byl pomalý, proto jsme na to zaměřili trénink a samozřejmě i na přesilovky,“ hlásí asistent trenéra Jiří Kalous.

Když pomineme ofenzivu, problémy sužovaly český výběr hlavně v obranném pásmu. „Nechceme pouštět Finy do tolika šancí, jako jsme pouštěli Švédy. Předpokládám, že zlepšíme napadání v útočném pásmu a zvýšíme četnost střelby, protože ta nebyla dobrá. Málo jsme stříleli,“ všiml si kouč pražské Sparty.

Na nikoho házet špínu nebudu, tvrdí Kundrátek »

Pomoci k tomu mají také změny v sestavě. Poprvé si zahraje Michal Řepík. „Na třináctého útočníka půjde Radan Lenc a Michala Řepíka jsme vrátili zpátky do dvojice s Michalem Birnerem, takže doufám, že by si mohli znovu sednout. Loňské mistrovství odehráli výborně a doufám, že na tuto spolupráci navážou. Trochu jsme proházeli i beky, ale jsou to minimální změny,“ pokračuje Kalous.

Finové na Channel One Cupu zdolali český celek v poměru 4:2, v Petrohradu nyní těsně podlehli Rusům. „Na posledním turnaji hráli oproti těm minulým hodně aktivně. Dřív pod trenérem Jalonenem, který už tam není, hráli velmi zodpovědně do obrany. Nyní trochu změnili způsob hry. Chodí forčekovat. Předpokládám, že to bude bruslivý hokej,“ doplňuje.

Proti výběru Suomi začne v brance podle plánu Pavel Francouz. Ten už si zachytal dě třetiny proti Švédsku. „Nečekal jsem to, ale po první třetině jsme prohrávali 0:3 a hokej už nějakou dobu hraji, takže jsem tušil, že by se to mohlo stát. Trenér za mnou přišel a řekl, že jdu do brány. Snažil jsem se nějak narychlo nachystat a šel jsem tam,“ popisuje.

Se svým brankářským kolegou Jakubem Kovářem si o úvodním utkání turnaje povídali. „Bavíme se spolu o všem, probíráme všechno. Je to dobré, že na to není sám a vzájemně si takhle o tom můžeme promluvit,“ říká Francouz. „Doufám, že se nám podaří zvítězit. Chystáme se na to nejlépe, jak můžeme. Bude to těžký zápas, ale věřím, že náš tým má sílu a budeme schopni Finy porazit,“ dodává.

Změny se dotknou obranných řad. Zkušený bek Jan Kolář nastoupí vedle mladého Lukáše Kloka. „Nejsou to sice úplně přípravné zápasy, ale furt to není ten hlavní turnaj, který bude v květnu. Je čas zkoušet všechny varianty a možnosti. Zápas se nám nepovedl výsledkově, takže je pochopitelné, že to trenéři promíchali,“ uvědomuje si Kolář. „Zaměřili jsme se na to, abychom všechno dělali v rychlosti a dynamice a přenesli jsme to do zápasu. Když trochu navážeme na pohyb, který tam byl, snad to bude lepší,“ věří.

Birner s Řepíkem opět k sobě. Budu se snažit nekazit jim to, hlásí Holík

Trenéři k sobě vrátili úspěšné ofenzivní duo, které minulou sezonu řádilo v Liberci i na mistrovství světa. Michal Řepík si tak zahraje se svým jmenovcem Birnerem. „Vždy je hezké být v útoku s někým, s kým toho máte tolik odehraného. Vím, co od Michala čekat, on zase ví, co čekat ode mě. Zažili jsme spolu strašně moc, udělali jsme spolu i spoustu úspěchů. Není to o tom, abychom dali góly, ale abychom předvedli maximální výkon, který se od nás očekává,“ tvrdí Birner, který nastupuje za švýcarský Fribourg.

Z oprášené spolupráce je nadšený také Michal Řepík: „Těším se, že si po zranění zase zahraju za nároďák. A navíc si zahrajeme zase s „Birnym“. Oba se na to těšíme. Hrajeme spolu docela dlouho, víme jeden o druhém. Je to určitě jednodušší, než když se spojí tři kluci z různých týmů a každý z nich má jiné návyky. Jen doufám, že odvedeme dobrý výkon.“

Musí to víc lítat na bránu, velí Jandač »

Na centru jim bude pomáhat zlínský útočník Petr Holík. „Těším se. První zápas jsem hrál na křídle, teď budu hrát na centru, kde jsem víc zvyklý. Oba jsou výborní hráči. Budu se jim snažit to nekazit,“ usmívá se. „Vždycky na nároďáku říkám, že je mi jedno, kde hraju. Hlavně, že hraju, což furt platí. Centr je pro mě jednodušší, svědčí mi lépe,“ říká.

Zápas české reprezentace startuje v sobotu v pravé poledne. V přímém přenosu jej bude vysílat stanice ČT sport.

Předpokládaná sestava české reprezentace pro utkání s Finskem:

Francouz – Šimek, Kundrátek, Dvořák, Rutta, Polášek, Vitásek, Klok, Kolář – Vondrka, Jan Kovář, Radil – Birner, Holík, Řepík – Zohorna, Růžička, Kašpar – Kämpf, Jelínek, Hyka – Lenc. Trenéři: Jandač, Kalous a Špaček.

Program Švédských hokejových her 2017:

Sobota 11.února:
12:00 Finsko – Česko (Göteborg)
15:30 Švédsko – Rusko (Göteborg)

Neděle 12. února:
12:00 Rusko – Česko (Göteborg)
15:30 Švédsko – Finsko (Göteborg)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz