Dallas jako brácha? Raději bych šel svou cestou, hlásí před draftem Stránský

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

21. června 2016, 14:10

Václav Jáchim

Patří mezi hlavní česká želízka na letošním draftu, který v pátek a v sobotu bude hostit Buffalo. Šimon Stránský nechal za zády parádní sezonu v kanadském juniorském týmu prince Albert Raiders, kde nasbíral v průměru bod na zápas. Odchovance ostravského hokeje pasují odhady kamsi do třetího nebo čtvrtého kola, šikovný bruslař a střelec ovšem může překvapit. "Bylo by hezké, kdybych přišel na řadu dřív. Ale raději počítám s horší variantou. Hlavně si přeju, abych uspěl. A aby si mě vzal klub, který má skutečný zájem," povídá.

Výběr hokejových talentů se výrazně blíží, už v noci na sobotu startuje elitní první kolo. "Určitě na draft myslím, docela se těším. Jsem zvědav, jak to dopadne," konstatuje. Na rozdíl třeba od Filipa Hronka zůstane doma, v hledišti domácí arény tamních Sabres se potit nebude. "Rozhodl jsem se, že nepoletím. Nechám se překvapit, draft každopádně budu sledovat na internetu," dodává.

Co mohl pro svůj úspěch udělat, to už udělal. Skauti hodnotí výkony na ledě, přednosti hráčů, charakterové vlastnosti. Stejně tak přínos pro tým i to, čím může být konkrétní nadaný mladík platný do budoucna. Jedním z posledních ukazatelů byly nedávné testy v Buffalu, akce NHL Scouting Combine napověděla o mentální i fyzické připravenosti hráčů. "Bylo to těžké, docela dřina," připomene. "Ale myslím, že jsem to zvládl docela slušně. Člověk se snaží ukázat, třeba při šlapání na kole do maxima jsem tam nechal všechno. Dopředu jsem věděl, že ty testy proběhnou, takže jsem se chystal. Po příletu ze zámoří jsem si dal volno a pak se do toho pustil. Makal jsem asi měsíc s kondičním trenérem Radimem Poláškem."

Tři kluby se vyptávaly víc. Ale neodhadnu, jestli se to na draftu projeví

Z hlediska bodů a dojmů měl Stránský kvalitní sezonu, sám přiznává, že určitý útlum nastal v lednu. Po návratu z mistrovství světa dvacítek ve Finsku. "Tehdy to nebylo úplně ono. První měsíc jsem šel trošku dolů, ale pak jsem to hnedka zvedl. A myslím, že závěr vyšel celkem dobře," hodnotí. Chyběl jen výsledek v play off. "Bohužel jsme vypadli už v prvním kole. Hráli jsme s Moose Jaw a bylo to 1:4 na zápasy. Chtěli jsme jít samozřejmě dál, protože v základní části nám to možná až překvapivě vycházelo. Ale měli jsme poměrně mladý tým, v play off se možná promítlo, že na naší straně nebylo tolik zkušeností. Příští rok se mužstvo snad moc nezmění, věřím, že to bude lepší," přeje si.

Šimon strávil druhý rok v klubu, který ve Western Hockey League platí za jednu z nejlepších značek. Dres Raiders kdysi oblékali třeba juniorští mistři světa Kraft se Sivkem, dveře do NHL odtud otevřela řada jiných nadějí. Stránský se snažil o totéž. "První rok jsem nemluvil vůbec s žádným skautem, ale vím, že trenéři nebo manažer ano. Povídali, že mě kluby NHL sledují. Že když udržím výkony, mohl bych být na draftu docela vysoko. Během uplynulé sezony jsem už měl osobní pohovory se skauty, na NHL Combine to pak vrcholilo. V Buffalu jich proběhlo šest." Dalo se poznat, který tým třeba jeví větší zájem? "To moc ne," reaguje. "I když tři kluby se vyptávaly víc, mělo to lepší atmosféru. Nedokážu však odhadnout, jestli se to na draftu nějak projeví."

Bráchův draft jsem prožíval hodně. Myslím, že dokonce víc než on

Před draftem nemá velké oči, je připraven, že se sobotní čekání u jednotlivých výběrů může protáhnout. "Každý by si přál jít na řadu co nejdřív, sám ale počítám s pozdější variantou. Říkám si, že důležitější asi bude to, jestli jsem s konkrétním týmem mluvil. Zda mě fakt chtějí," uvažuje. Dražbu hokejových koní vnímal už v roce 2011, když do draftu mířil o čtyři roky starší bratr Matěj. "Tehdy jsem to prožíval hodně, myslím si, že dokonce víc než on. Ne že by byl brácha flegmatik, nebylo mu to jedno. Ale zůstával nad věcí. Když se mu to povedlo a draftoval ho Dallas, byl jsem hodně šťastný." Šimon teď zkusí vylepšit rodinné maximum, Matěje bral tehdy Dallas jako 165. v pořadí. "Bude to sledovat také, asi sedneme k internetu spolu," hlásí Šimon. Co kdyby i on připadl Stars? "S bráchou jsme si říkali, že by to byla legrace. Já bych byl ale raději, kdyby si mě vybral jiný tým. Šel bych svou cestou."

Úspěch v draftu může mít zásadní vliv na jeho hokejovou budoucnost. "Zatím počítám s tím, že zůstanu v Prince Albert. Pak se uvidí. Záleží, jak se bude dařit, co si budě přát klub NHL. To je ve hvězdách. Každopádně mám před sebou důležité období. Pokud uspěju v draftu, musím dokázat, že na to mám. A že si důvěru týmu zasloužím," uvědomuje si. Letní přípravu prý nikterak nemění. "Je stejná jako loni, celou sezonu jsem se cítil dobře. Makáme ještě s bráchou a Radkem Faksou u u trenéra Radima Poláška, což je brácha obránce Adama, který hrál za nároďák." zmiňuje. Když přijde řeč na další plány, které má před sebou, nemůže Stránský vynechat MS dvacetiletých. "Bude se hrát v Kanadě, určitě před skvělou atmosférou. Pokud to vyjde, budu se strašně moc těšit. A doufám, že už konečně zvládneme čtvrtfinále, abychom si zahráli o medaile," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz