Do přípravy před MS se zapojí Pláněk a Červený, v kádru bude 29 hráčů

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

25. března 2016, 11:44

Václav Jáchim

První týden společné přípravy na mistrovství světa ukončili čeští hokejisté. Národní tým byl ve Velkých Popovicích ještě nekompletní, zapojili se hokejisté, kteří už ukončili klubovou sezonu a byli tudíž pro národní tým volní. Kádr nyní dozná změn, ale ze stávajících hráčů ho nikdo neopustí. "Příští týden chceme mít k dispozici pět pětek a čtyři brankáře," informuje hlavní trenér Vladimír Vůjtek.

Tréninky zatím neprobíhaly v dostatečném počtu reprezentantů, po Velikonocích se to ovšem změní. Na led vybruslí čtyři gólmani, deset obránců a 15 útočníků. "Kromě zlínského Petra Hoilíka, kterého jsme nominovali ve čtvrtek, počítáme také s hradeckými Martinem Pláňkem a Rudolfem Červeným," hlásí Vůjtek. Zatímco Červený bude v reprezentaci nováčkem, Pláněk (na snímku) už absolvoval několik akcí Euro Hockey Tour.

Do přípravy rovněž skočí chomutovští Jan Rutta a Roman Červenka, který pod Vladimírem Vůjtkem dosud nehrál. "Roman se zapojí, v úterý tady bude," potvrzuje trenér. Z ruské KHL přiletí Dominik Furch, Michal Kempný a Tomáš Vincour. Zájem je také o Vladimíra Sobotku, ale hvězdu Omsku trápila zraněná záda a rozhodne proto podrobné lékařské vyšetření. Vzhledem k tomu, že Sobotka sehrál v play off jen dva zápasy, je jeho účast v národním mužstvu s velkým otazníkem.

Stávající kádr 29 hráčů by měl zasáhnout do prvních utkání Euro Hockey Challenge proti Německu, která se uskuteční 6. a 8.dubna v Ústí nad Labem. "Další kandidáti začínají semifinále play off a zápasy  proti Německu nestihnou. V úvahu ještě připadá Milan Gulaš, jehož Färjestad ztrácí v sérii s Luleou. Kdyby jeho tým z play off vypadl, Milana bychom zařadili do mužstva. Další změny v týmu nyní nepředpokládám," naznačuje Vůjtek s tím, že by se v zápasech měli protočit patrně všichni obránci a útočníci. Na mezistátní premiéru čekají Jan Káňa, Hynek Zohorna, Martin Dočekal a Rudolf Červený.

První soustředění skončilo pátečním dopoledním tréninkem, den předtím většina mužstva vyrazila na pražskou Letnou povzbudit fotbalové kolegy v utkání proti Skotsku. Teď reprezentanti dostaliu volno, po Velikonocích začnou znovu pilovat kondici i souhru ve Velkých Popovicích. Co ukázal první kemp?

"Někteří hráči nebyli čtyři týdny na ledě. Hlavní úkol se tedy týkal toho, aby se dobře rozbruslili a nabrali tempo, ale zároveň se nezranili. Šlo o takové překlenovací období, trošku to vypadalo jako na začátku přípravy. Někteří kluci přišli přímo z ligy, zátěž hráčů proto byla trošku nevyvážená. Čtyři dny stačily na to, aby se všichni srovnali. Předpokládám, že po Velikonocích už budou tréninky v plné zátěži," konstatuje Vůjtek

Hlavní kouč zároveň kontaktuje další hráče z NHL, aby zjistil čerstvé informace s ohledem na světový šampionát. "Průběžně volám těm, jejichž kluby už nemají šanci postoupit do play off. Všichni předběžně přislíbili, ale hrají se zraněními a mají obavy, jestli je kluby uvolní. Příkladem je Michael Frolík, který má zájem přijet, není však zdravotně zcela fit. Nejprve musí projít zdravotní prohlídkou."

Jedním z hlavních oslovených bude Tomáš Plekanec. "Ve čtvrtek jsme se telefonicky honili celý den, ale nestihli jsme se. V průběhu dneška to budeme opakovat," usměje se Vůjtek. Další novinky ohledně posil z NHL zatím nemá. "Uvidíme, jak na tom kluci budou. Stále máme dost času, víc budeme vědět v době, kdy skončí základní část," uzavírá.

Kádr české reprezentace na další část přípravy

Brankáři:
Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL), Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL), Jakub Sedláček (Riga, KHL). 

Obránci:
Michal Kempný (Omsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Jakub Krejčík, Petr Zámorský (oba Örebro, Švédsko), Jan Rutta (Piráti Chomutov), Martin Pláněk (Mountfield HK), Milan Doudera, Josef Hrabal, Bohumil Jank (všichni HC Oceláři Třinec). 

Útočníci:
Roman Červenka (Piráti Chomutov), Petr Koukal (Jekatěrinburg, KHL), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Robert Kousal (Novokuzněck, KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk, KHL), Roman Horák (Viťaz Moskevská oblast, KHL), Petr Holík (PSG Zlín), Jan Hruška, Hynek Zohorna, Jan Káňa, Martin Dočekal (všichni HC Kometa Brno), Rudolf Červený (Mountfield HK).. 

Trenér Vůjtek má zájem také o Vladimíra Sobotku, ovšem v případě útočníka Omsku bude záležet na jeho zdravotním stavu. V play off KHL sehrál Sobotka jen dvě utkání, měl vážné potíže se zády.

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener.
Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek.
Asistenti: Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Manažer týmu: Martin Loukota.
Lékaři: MUDr. Dušan Singer a MUDr. Tomáš Vyskočil.
Fyzioterapeuti: Michal Truc a Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka. 

Program české reprezentace před MS v Rusku

Druhý tréninkový kemp:

29. března - 1. dubna ve Velkých Popovicích 

Euro Hockey Challenge:

6. a 8. dubna 2016: Česká republika - Německo (Ústí nad Labem)
13. a 15. dubna 2016: Švýcarsko - Česká republika (Visp, Biel)

Euro Hockey Tour:

21. a  23. dubna 2016: Finsko - Česká republika (Oulu a Helsinky)
27.  a 29. dubna: Česká republika - Švédsko (Znojmo)

Generálka na MS v Rusku:

3. května 2016: Česká republika - Kanada (Praha, O2 arena)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz