Doufal jsem, že skončím tady, říká navrátilec Pilař. Chválí hokej v Koreji

Foto: hcverva.cz

Další skvělé podkrušnohorské derby proti sobě odehráli dva nesmiřitelní rivalové – Litvínov s chomutovskými Piráty. Vyrovnané utkání došlo až do prodloužení, ve kterém rozhodl navrátilec z Koreje v dresu chemiků Karel Pilař. „Jsem ze severu. Dlouho jsem čekal, až po mě Verva sáhne,“ hlásí autor vítězné branky.

Jaký byl přechod po hokejové stránce z korejské do české extraligy?
Bylo to pro mě hodně zvláštní. Hokej v Koreji je dost jiný. Naštěstí už jsem párkrát extraligu hrál, tak jsem věděl, co čekat. V závěru jsme měli trochu štěstí, ale jsem rád, jak to dopadlo.

Byla to také velká životní zkušenost?
Určitě ano. Ani v Koreji není lehké hrát hokej. Snadno se přizpůsobíte stylu, jakým se tam hraje. Jel jsem tam hlavně proto, abych hrál a neseděl doma. Jsem moc rád, že mě oslovil Litvínov, a že jsme se domluvili.

Co jste vůbec po návratu stihl? Tomáš Pavelka říkal, že s vámi stihl jeden trénink...
(směje se) Já už jsem v Česku z Koreje dlouho. V Litvínově jsem stihl dva nebo tři tréninky. Důležité je, že polovinu mančaftu znám, jsem tu doma. Nebylo to pro mě vůbec složité.

„Je to super start, neznamená to však nic. Mě a celý tým budou posuzovat podle dalších věcí. Teď si to mohu chvilku užít, ale musíme jít dál.“

I proto bylo jednoduché to zvykání, že jste přišel skoro mezi své?
Jak říkám. Jsem tu doma, tady mě naučili hrát hokej.

Vstřelil jste vítěznou branku, je o to cennější, že to bylo v Litvínově před domácími fanoušky?
Je to super start. Nic to ale neznamená. Mě a celý tým budou posuzovat podle dalších věcí. Teď si to mohu chvilku užít, ale musíme jít dál.

Jak byste popsal situaci před vítězným gólem?
Měl jsem hodně času. Obránce to golfákem vyhazoval z pásma a Luky to na modré zázračně chytl. S pomocí teče to tam naštěstí spadlo.

Uměl byste si představit lepší návrat, než dát vítězný gól v prvním zápase proti Chomutovu?
Asi ne. Je to super, ale hlavní je, že jsme vyhráli.

Mohl jste mít dvě asistence, ale jednu vám sebrali, nemrzí to?
Nemrzí, bodů mám dost. (smích) Škoda, že se nám nepovedlo vyhrát za tři body.

Jak složité je naskočit do rozjeté extraligy?
Je to těžké. S Chomutovem to naštěstí vyšlo, ale to neznamená, že to půjde furt. Nějaké zkušenosti mám, ale hlavní je, že jsem neseděl doma. Normálně jsem trénoval, fyzicky si myslím jsem připravený. Nebyl jsem zraněný, mohl jsem se připravovat. I když trénovat s juniory je něco jiného, než s áčkem. Návyky jsou jiné, i proto jsem s Chomutovem začínal jako sedmý bek. 

Když se to vezme s nadsázkou, jediné, co je špatně, že jste si nasadil laťku hodně vysoko...
Samozřejmě. Když se ale bude vyhrávat, budou spokojení trenéři a všichni okolo. O moje kanadské body moc nejde.

Od kdy probíhaly vaše námluvy s Litvínovem?
Měl jsem velký zájem jít do Litvínova ke konci kariéry, čímž ale neříkám, že chci končit. Měl jsem nabídky i od jiných týmů, ale tak nějak jsem stále doufal, že skončím tady. To čekání ale bylo těžké. Měl jsem trochu obavu, že Litvínov v aktuální formě nebude sahat do kádru, ale asi má v úmyslu trochu rozšířit soupisku před play off.

Pilař pomáhal v Koreji. Odvedl skvělou práci, chválí kouč Martinec »

Pro vás to bylo první derby s Chomutovem vůbec. Jak na vás působilo?
Je to zajímavé. Proti Chomutovu jsem hrál i dříve, ať v dorostech nebo první lize. Znám to prostředí tady, jsem také ze severu a bylo to pro mě speciální. S chomutovským Michalem Vondrkou se známe dlouhodobě, voláme si, takže to bylo skvělé.

Budete si ho nějak dobírat po derby?
(smích) Asi ne. On dal také gól a hrál vcelku dobře, tak nemám proč.

Jak vypadá hokej v Koreji?
Jde tam hodně nahoru. Lidé si asi představují bůhvíco, ale nehrají špatný hokej. Speciálně v týmu, ve kterém jsem hrál já. Mají pěknou halu, vede to tam Patrik Martinec. Jdou nahoru. Tým tady hrál nějaké přáteláky a tuším, že porazil některé naše prvoligové kluby. Jediné, kde hokej ztrácí, je u fanoušků. Na nás chodilo vcelku dost, ale obecně to je slabé. Bude tam brzy olympiáda. Když se to bude lidem seshora líbit a dají do toho peníze, tak za deset nebo patnáct let mohou být na velmi slušné úrovni.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz