Draft na Floridě přepsal dějiny, Song prvním vybraným Číňanem!

27. června 2015, 20:31

Martin Zíta

Šesté kolo letošního draftu přineslo jeden zajímavý milník. Poprvé v historii nejslavnější hokejové soutěže si jeden z klubů vybral hokejistu narozeného v Číně, konkrétně se o to postarali New York Islanders, když si zamluvili pekingského rodáka Andonga Songa.

Jak už bylo zmíněno, osmnáctiletý Andong Song se narodil v čínském Pekingu, ovšem v deseti letech se v rámci honu za hokejovým snem přestěhoval. Usadil se v kanadské provincii Ontario, v městu Oakville.

Na prvního hokejistu na draftu, potažmo v samotné NHL, který projde skutečně čínskou výchovou, si tedy ještě musíme počkat. Přesto se jedná o velmi výrazný moment, však kvůli Songovi sledovali letošní draft i v jeho rodné zemi.

A nešlo o pár nadšenců, podle čínského reportéra, jenž se staral o zpravodajství z draftu, sledovalo živý přenos dva a půl milionu diváků. Basketbalová NBA měla svého času obra Jao Minga, v NHL by se výhledově mohl pro změnu přidat Song.

Díky draftu má poměrně slušnou šanci, i když samotný výběr ještě tolik neznamená. V minulosti prošlo draftem mj. několik Japonců, nicméně ligu na vlastní kůži okusil jen gólman Jutaka Fukufuži, jenž krátce naskočil v bráně Los Angeles. Sang sní o stejné metě, pomoci by mu mohlo, že vlastník Ostrovanů Charles Wang se taktéž narodil v Číně.

Song momentálně nastupuje v dresu Lawrencville School z New Jersey a letos vedl čínskou reprezentaci jako kapitán na druhodivizním mistrovství světa do osmnácti let. Spíš než na NHL však aktuálně myslí na univerzitu.

Mladík krátce po draftu prohlásil, že cítí velký tlak na svou osobu. Ovšem vše vnímá pozitivně a věří, že své rodné zemi udělá v hokejovém světě dobrou reklamu.

Ještě zopakujme, že Islanders na čínského zadáka ukázali v šestém kole a použili na něj celkovou 172. volbu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz