Dvacítka odletěla na kemp před MS. Prvním krajánkem Chlapík, posledním Suchý

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

12. prosince 2016, 11:10

Václav Jáchim

Po nedělních extraligových utkáních rychlý přesun do hotelu na ruzyňském letišti, krátký spánek a v pondělí brzy ráno nástup do letadla. Evropská část reprezentační dvacítky vyrazila na kemp před mistrovstvím světa, trenéři Petr, Dopita a Svoboda budou s týmem pracovat v městečku Blainville-Boisbriand, na předměstí Montrealu. "Nikdo nehlásí žádné zdravotní potíže, všichni už se těšíme, až začneme," povídá kouč Jakub Petr. Podle generálního manažera Otakara Černého přiletí během pondělí také všichni krajánci. "Jako první se v hotelu hlásil Filip Chlapík, posledním bude před půlnocí Filip Suchý," dodává.

Nejdál to letos mají hokejisté z evropských klubů a členové realizačního týmu, příprava na misi zahájila ve velkém předstihu. "Všechno jsme ladili dostatečně dlouho, povinností byla spousta. V Blainville budeme mít standardní hotel s posilovnou a možností generace, ubytováni jsme v moderním hotelu. Výhodou je, že celou dobu strávíme na jednom místě, pouze k utkáním proti Kanadě a USA pojedeme do Ottawy, resp. do Kingstonu," zmiňuje Černý.

Na pražském ruzyňském letišti panoval krátce před sedmou hodinou ranní klid, členové dvacítky se odbavili bez potíží. "Zatím spíš připomínáme mančaft v basketu než v hokeji, je nás málo, ale podmínky jsou dané. Mistrovství světa proběhne v Kanadě, nemělo smysl tahat sem kluky z tamních klubů a pak je zase vracet zpátky. Po dohodě s Hockey Canada budeme mít potřebné zázemí a všechno co potřebujeme. Skutečnost, že v Blainville začne trénovat také kanadská dvacítka, hovoří za všechno," připomíná hlavní trenér Petr.

Zmínka o zdravotním stavu eviduje jednu výjimku, stále není jasné, zda bude moci startovat David Kaše. "Je to stejné, jak jsme avizovali na tiskové konferenci. David absolvuje léčbu, půjde na kontrolu. Odhaduji, že koncem týdne bychom měli vědět víc. Naděje na jeho start stále existuje, pokud bude Kaše fit, dorazí za námi dodatečně," hlásí kouč. Totéž platí v otázce uvolnění Pavla Zachy. Konstruktivní útočník nastupuje za New Jersey a jeho uvolnění zatím moc pravděpodobně nevypadá. Ovšem česká strana se o to pokusí.

Výčet účastníků závěrečného kempu ještě není úplný. "Na dálku sledujeme výsledky devatenáctky na turnaji World Junior A Challenge, jsme v kontaktu s trenérem Brukem. Platí, že do přípravy pozveme až jednu pětku a jednoho brankáře," potvrzuje Jakub Petr. Hlavní trenér dosud plnil povinnosti také ve Vítkovicích, nyní bude počínání klubu sledovat před Atlantik. U mužstva ho dočasně zastoupí Vladimír Vůjtek starší. "Moje myšlenky se soustředí hlavně na dvacítku. Rádi bychom obstáli, naším prvním úkolem je postup do čtvrtfinále play off. Ale to má ještě čas, teď je před námi porce tréninků a závěr přípravy," upozorňuje Petr.

Konečná nominace bude oznámena až po generálce s Američany, jež se hraje 23. prosince. Šampionát začíná přesně za dva týdny, členové dvacítky stráví v Kanadě téměř měsíc. Také proto veze výprava mamutí bagáž. "Máme 32 velkých zavazadel, bereme všechno potřebné. Tedy servis k výstroji, brusku, masážní emulze, léky. Desítky dalších věcí," vypočítává kustod Oldřich Kopecký. Kmenový hospodář extraligové Mladé Boleslavi chystal vybavení v předstihu, společně se Zdeňkem Šmídem, který s elitním výběrem absolvuje Channell One Cup a před Vánocemi doplní dvacítku v Kanadě. "Pevně doufám, že jsme na nic nezapomněli. Některé věci lze případně dokoupit, každopádně jsme přípravě věnovali hodně času. A před odletem jsem každou tašku raději zvážil, abychom se vešli do limitu," dodává Kopecký.

Hokejisté už se nemohli dočkat, až všechno vypukne. "Samozřejmě jsem se soustředil na poslední zápasy v Brně, ale dvacítky jsem v hlavě měl," přiznává útočník Martin Nečas. Další benjamínek výpravy Jakub Škarek si pochvaluje, že před odletem absolvoval porci dvou utkání ve dvou dnech. "Jsem rád, že mi Jihlava umožnila chytat za Spartu v Pardubicích. Další den jsme s Duklou hráli proti Litoměřicím, dva body jsou nakonec dobré. Na šampionát se hrozně těším. Tedy zatím na přípravu, protože nemám nic jistého. Udělám všechno, abych se do týmu dostal," slibuje talentovaný brankář Jakub Škarek.

Obránce Petr Kalina je na tom podobně, stejně jako ostatní hráči rád obětuje klidné Vánoce s rodinou. MS dvacetiletých, to je meta jako hrom! "S rodiči jsme si udělali malou slavnostní večeři a předali si dárky. Teď myslím jen na dvacítky. Na to, abych se dostal do týmu a povedlo se nám uspět. Tajným přáním je medaile," doplňuje obránce pražské Sparty. Evropská část dvacítky cestovala z Prahy přes Amsterodam do Montrealu, v pondělí večer tamního času stihne v Blainville úvodní trénink. Ve středu od 19 hodin čeká reprezentanty první přípravné utkání proti domácí Kanadě.

Nominace dvacítky na kemp před MS v Kanadě (26. 12. – 6. 1., Toronto a Montreal):

Brankáři:
Jakub Škarek (Jihlava), Daniel Vladař (Providence, AHL).

Obránci:
Vojtěch Budík (Prince Albert, WHL), Libor Hájek (Saskatoon, WHL), František Hrdinka (Linköping, Švédsko), Filip Hronek (Saginaw, OHL), Petr Kalina (Sparta Praha), Daniel Krenželok (Vítkovice), Ondřej Vála (Kamloops, WHL), Jakub Zbořil (St. John, QMJHL).

Útočníci:
Lukáš Anděl (Jihlava/Havířov), Jan Dufek (Litvínov), Filip Chlapík (Charlottetown, QMJHL), Lukáš Jašek (Třinec), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Dominik Lakatoš (Liberec), Adam Musil (Red Deer, WHL), Martin Nečas (Kometa Brno), Šimon Stránský (Prince Albert, WHL), Filip Suchý (Omaha, USHL), Michael Špaček (Red Deer, WHL), Tomáš Šoustal (Kelowna, WHL).

Realizační tým:

Manažer týmu: Otakar Černý
Hlavní trenér: Jakub Petr
Asistenti trenéra: Jiří Dopita a Petr Svoboda
Trenér brankářů: Martin Láska
Video trenér: Michal Rejzek
Lekář: MUDr. Milan Novotný
Fyzioterapeutka: Iva Hnátová
Kustod: Oldřich Kopecký

Program přípravných utkání před MS hráčů do 20 let v Kanadě:

Středa 14. prosince:
Kanada – Česko (Blainville)

Pondělí 19. prosince:
Kanada – Finsko (Montreal)
Slovensko – Švédsko (Cornwall)

Úterý 20. prosince:
Rusko – Dánsko (Kingston)

Středa 21. prosince:
USA – Švýcarsko (Kingston)
Kanada – Česko (Ottawa)

Čtvrtek 22. prosince:
Lotyšsko – Dánsko (Chateauguay)
Slovensko – Finsko (Sherbrooke)
Rusko – Švédsko (Kingston)

Pátek 23. prosince:
USA – Česko (Kingston)
Kanada – Švýcarsko (Toronto)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz