VIDEO: Liberec smetl mistry, Energie překvapila. Vítkovice otočily v Brně

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

30. října 2015, 19:29

Jan Šimek

Hokejisté posledních Karlových Varů se vydali na led nebezpečného Třince s touhou udělat přítrž nepříznivé sérii čtyř porážek v řadě, což se jim dokonale povedlo. Ocelářům k ničemu nebyla ani výrazná střelecká převaha. Na branku Energie sice vyslali 37 střel, ale gólman Závorka pustil za svá záda jen dva puky. Liberec si po výhře na ledě Litvínova upevnil vedení v Tipsport extralize, Plzeň přehrála Pardubice a Mladá Boleslav přetlačila Piráty. Kometa ztratila dvoubrankové vedení s Vítkovicemi a padla. Hradec zdolal výběr Olomouce.

Brankář Závorka čaroval a Třinec podlehl Energii 

Oceláři zahájili souboj s posledními Karlovými Vary aktivně a už po necelé minutě je mohl poslat do vedení Adamský, jenže těsně minul branku Energie. Naopak v čase 7:31 Rachůnek našel chytrou přihrávkou volného Marosze, jenž zblízka v pohodě propálil Hamerlíka. Třinečtí bušili do karlovarské obrany, srovnat se jim však povedlo až v polovině utkání, kdy Rákos z ideální pozice střelou švihem pověsil puk pod víko. Neuběhly však ani tři minuty, Gulaši si povyjel od modré a tvrdou ranou vrátil Karlovým Varům vedení. Pak obkroužil třineckou klec Zadražil a před Hamerlíkovým betonem rychle zasunul puk do branky - 1:3. Ve třetí části však Polanský nádherně našel Adamského a domácím už chyběl k vyrovnání jediný krok. Ten však Oceláři neudělali a doma po dvou výhrách padli.

Václav Varaďa (asistent trenéra Třince): "Nebudu nic nalhávat, chtěli jsme vyhrát a získat body. Výkon byl z naší strany velmi zatažený. Chyběla větší dravost dostávat se k dorážkám. Všechny střely, které šly na hostující branku, byly od modré čáry nebo z rohu kluziště. Chyběl nám tlak do brány. Nevyšly nám také přesilovky. Mužstvo velmi chtělo zvítězit, to nás táhlo dolů. Tento výkon je pro nás zklamáním. V neděli nás čeká těžký duel ve Zlíně, připravíme se co nejlépe, abychom podali dobrý výkon."

Peter Oremus (trenér Karlových Varů): "V situaci, v jaké se momentálně nacházíme, je pro nás každá výhra velmi důležitá. Na zápas jsme se velmi zodpovědně připravovali, kluci dřeli po celou dobu. Výhra přišla a před reprezentační pauzou velmi těší. V neděli nás ještě čeká duel s Kometou a určitě se popereme o další body."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Rákos (Hrabal), 49. Adamský (Polanský) – 8. Marosz (Rachůnek), 32. Gulaši (Rachůnek, Marosz), 36. Zadražil (Harkabus, Dvořák).
Rozhodčí: Šír, Hejduk – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 37:14.
Diváci: 4833.
Nejlepší hráči: Daniel Rákos – Tomáš Rachůnek.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Roth, Klesla, Nosek, Linhart, Hrabal, M. Doudera, L. Doudera – Kopecký, Klepiš, Dravecký – Irgl, Polanský, Adamský – Hrňa, Plíhal, Orsava – Rákos, Matuš, Meidl. Trenéři: Kalous a Varaďa.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, J. Tomeček, Sičák, Gulaši, Dvořák, Harant, Benák – T. Rachůnek, Marusz, Huna – Vachovec, Bulík, Koblasa – Harkabus, Zadražil, Kohout – Rohan, Osmík, Gorčík. Trenéři: Oremus a Mlejnek.

Bruslaři doma vyhráli popáté v řadě, teď zdolali Piráty

Mladá Boleslav na svém ledě přivítala Chomutov a začala výtečně, když ji do vedení poslal navrátilec do sestavy Hyka. Ten nabral rychlost, chomutovským bekům upláchl kolem pravého mantinelu, položil si Strmeně a bekhendem doklepl puk do branky. Pak hostující Vondrka trefil tyč, ale v čase 30:27 Stříteský vyslal dlouhou přihrávku do úniku Klimentu, jenž skóroval parádní ranou pod horní tyčku. Krátce nato sice Piráti v přesilovce snížili zásluhou Chloubovy pohotové dorážky, ale srovnat už nedokázali ani po pěkné akci Červenky, jenž předal puk Hovorkovi. Toho ale vychytal připravený Rittich.

František Výborný (trenér Mladé Boleslavi): "První třetina byla z naší strany velmi dobrá, chtělo to aspoň ještě jeden gól. Pak jsme zvýšili na 2:0, ale v oslabení jsme pak inkasovali. Branka byla zbytečná, Mitja Robar v obranném pásmu vyrazil a pak toho hráče neměl. Nešlo o žádnou super akci, ovšem náš druhý gól jsme také dali po tlaku Chomutova. Utkání bylo dramatické až do konce. Samozřejmě jsme rádi, že jsme soupeři vrátili vrátili první vzájemnou porážku. Věděli jsme, že to bude boj - a to se potvrdilo."

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): "Připravovali jsme se na velice těžké utkání. Naše mužstvo jsme upozorňovali, že domácí nastoupí a budou nás chtít dostat pod tlak. To se potvrdilo, díky skvělému Strmeňovi jsme měli ještě šanci na zvrácení výsledku, protože v první třetině dominovala Boleslav a my se v podstatě jen bránili. O přestávce jsme si něco řekli, změnili trošku hru. Začali jsme mít lepší pohyb, byli agresivní, domácí jsme dostávali trošku pod tlak. Udělali jsme chybu a inkasovali na 0:2, následovala přesilovka, při nichž se trošku trápíme. Ale paradoxně jsme dali gól a věřili, že můžeme sahat po bodovém úspěchu. Ve třetí třetině jsme k tomu měli hodně šancí, dostali jsme tři přesilovky, ale nevyužili ani jednu. V tom případě pak nemůžeme pomýšlet na vítězství."

BK MLADÁ BOLESLAV – PIRÁTI CHOMUTOV 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Hyka (Hruška, Ovčačík), 31. Klimenta (Stříteský) – 33. Chlouba (Mrázek, Šidlík).
Rozhodčí: Hradil, Polák – Belko, Hynek.
Vyloučení: 7:6.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 34:25.
Diváci: 3778.
Nejlepší hráči: Martin Látal – Jan Strmeň.
BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Ovčačík, Robar – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Látal, Ubran, Pacovský – Hyka, Žejdl, Lenc – Bárta, Hruška, Klimenta. Trenéři: F. Výborný a Jelínek.
Piráti Chomutov: Strmeň – Rutta, Jánošík, Rýgl, Dlapa, Šidlík, Mrázek, Bláha, Trefný – Hovorka, Červenka, Hřebejk – Pospíšil, Růžička, Vondrka – Chlouba, Kämpf, Tomica – Kaše, Dušek, Sklenář. Trenéři: Růžička st., B. Kopřiva a Šťastný.

Plzeň doma válí, přehrála i pardubické Dynamo

Plzeňský výběr se doma představil v duelu s Pardubicemi a začal pěkně od podlahy. Už po 36 sekundách hry se totiž dostal do vedení po rychlé akci, kdy Kracík předal puk Kubalíkovi, ten našel před brankou Indráka, jenž bekhendem poslal kotouč za záda Maxwella. Škodovka znovu udeřila v závěru první třetiny, kdy při hře čtyři na čtyři skóroval dělovkou od modré Preisinger - 2:0. Ve 37. minutě sice snížil Starý, jenž se dostal k odraženému puku a propálil Machovského, v úvodu třetí třetiny však domácím vrátil dvoubrankový náskok nechytatelnou bombou Bližňák a po něm upravil na 4:1 po pěkné individuální akci Johnson. Pardubický Tomášek v závěru svou premiérovou brankou v Tipsport extralize už jen snížil na konečných 4:2.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): "Věděli jsme, že Pardubice porazily Boleslav 5:1. Připravili jsme se na to, že budou hrát dobře ve středním i obranném pásmu. A to se potvrdilo. Vyšel nám ale začátek a první třetina se nám povedla celkově. Pardubice se snažily bránit, ale my jsme se dobře tlačili do brány. Ve druhé třetině se misky vah převážily a Pardubice byly aktivnější. Ve třetí třetině jsme si řekli, že budeme hrát náš aktivní hokej. Snažili jsme se pořád cpát do brány a podařilo se nám dát další dva góly. Klukům chci poděkovat za výborný výkon, za ty tři body jsme rádi."

Marek Zadina (asistent trenéra Pardubic): "Chtěli jsme hrát dobře, protože Plzeň hraje doma výborně a je agresivní. Na to, jak mají mladé hráče, se jim daří, což potvrdilo. Jejich kluci se pohybují v bodování nahoře a ukazují, že mají sílu. První třetinu jsme zahájili špatně a hned v prvním střídání jsme dostali gól. Nechtěli jsme je nechat moc tvořit, ale bohužel jsme dostali tu první branku, kde to sehráli výborně. První třetina byla od nás málo aktivní, byli jsme hodně stažení a hráči se snad i báli hrát, navrch jsme dostali druhý gól. Proti silné Plzni se to těžce obrací. Pak se hra začala zvedat, z čehož jsme trochu těžili a na konci druhé třetiny jsme snížili. Ta se nám povedla asi nejlépe. Třetí část jsme nechtěli hrát bezhlavě, ale nástup byl zase velmi špatný a inkasovali jsme. Potom jsme z protiútoku dostali další branku a věděli jsme, že to už bude těžké. Zápas jsme pak nestačili otočit."

HC ŠKODA PLZEŇ – HC DYNAMO PARDUBICE 4:2 (2:0, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 1. Indrák (Kubalík, Kracík), 18. Preisinger (Lev), 41. Bližňák (Johnson, Lev), 49. Johnson (Lev, Kadlec) – 37. Starý, 59. Tomášek (Kaut).
Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 3:5, navíc Čáslava (Pardubice) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 36:32.
Diváci: 5120.
Nejlepší hráči: Jakub Lev – Jan Starý.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Moravčík, Jeřábek, Sklenička, Kadlec, Pulpán, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna – Schleiss, Preisinger, Sýkora – Poletín, Lev, Hollweg. Trenéři: Michal Straka a Čihák.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – L. Havlík, Štajnoch, Čáslava, Nedbal, Ščotka, Bokroš, Šeda – Svoboda, Marcinko, Tybor – Rolinek, Redenbach, Poulíček – Starý, Nahodil, Moučka – Tomáše, Kaut, Kolář – Voženílek. Trenéři: Král a Zadina.

Bílí Tygři vezou výhru z Litvínova a upevnili si pozici na čele

Úřadující šampion ve šlágru kola hostil aktuálního extraligového lídra z Liberce a byli to hosté, kdo lépe odstartoval páteční bitvu. Nejprve krátce po konci přesilovky otevřel skóre dělovkou pod horní tyčku liberecký útočník Řepík. V čase 18:57 pak po skvěle sehraném přečíslení předal Jelínek puk Valskému a Bílí Tygři vedli o dva góly. Navíc 28 sekund před koncem první části poslal Liberec do tříbrankového trháku Stránský, jenž se trefil mezi betony Januse. Ve druhé třetině se podruhé prosadil Řepík a s Litvínovem to vypadalo špatně. V jejím závěru ale Verva dvěma slepenými góly Kubáta a Martynka, které dělilo jen 45 sekund, utkání zdramatizovala. Na startu třetího dějství však přidal pátou trefu Krenželok a bylo hotovo - 2:5.

Radim Rulík (trenéra Litvínova): "Liberec vyhrál naprosto zaslouženě, byl lepším týmem a měl lepší pohyb. Vyrovnali jsme se mu jen v určitých pasážích hry. Šedesát minut jsme s ním ale v žádném případě nedokázali držet krok. I proto jsme prohráli tak výrazným rozdílem.“

Filip Pešán (trenér Liberce): "Do utkání jsme vstoupili slušně. Byli jsme silní na kotouči a branky jsme dali po vypracovaných šancích. V závěru druhé třetiny jsme si však situaci zkomplikovali, kdy jsme neuchopitelně dostali našich chybách dva góly. Naštěstí jsme ustáli tlak domácích na začátku třetí třetiny. Zlomový byl pátý gól, který nás uklidnil.“

HC VERVA LITVÍNOV – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 2:5 (0:3, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 39. Kubát (Jurčík), 40. Martynek (Hanzl) – 15. Řepík (Birner, Bulíř), 19. Valský (Jelínek), 20. Stránský (Bulíř), 29. Řepík (Birner, Ševc), 44. Krenželok (Jelínek, Valský).
Rozhodčí: Šindler, Pavlovič – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 6:8.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 32:31.
Diváci: 4987.
Nejlepší hráči: Karel Kubát – Michal Řepík.
HC VERVA Litvínov: Janus – Kubát, Chaloupka, Frolo, Pavlík, Pavelka, Gula, Sklenička – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Hanzl, Martynek – Hořava, Piroš, Jurčík – Gerhát, Smolka, Kučera. Trenéři: Rulík a Weissmann.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Šimek, Ševc, Derner, Výtisk, Vitásek, Kajínek, Ulrych – Birner, Vampola, Řepík – Radivojevič, Bulíř, Bakoš – Krenželok, Jelínek, Valský – Vlach, Lakatoš, Stránský. Trenéři: Pešán a Čermák.

Vítkovice otočily bitvu v Brně, výhru Ostravanů trefil Burger

Brněnský celek v čele s koučem Hadamczikem přivítal v pikantní bitvě Vítkovice, kde současný kouč Komety v minulosti prožil úspěšné časy. Teď ale stál na opačné straně. Brno začalo dobře, do vedení jej poslal střelou zpoza obránce Káňa, krátce po konci početní výhody jeho náskok zdvojnásobil Vondráček. V polovině zápasu však Szturc šťastně propálil Čiliaka a snížil na rozdíl jediné branky. Vyrovnání přišlo na řadu v úvodu třetí třetiny, kdy Kucsera zkusil štěstí zpoza pravého kruhu a nádhernou střelou trefil levý horní růžek domácí klece - 2:2. Ve středu Ostravané v závěru přišli o body v utkání s Mountfieldem, tentokrát na konci udeřili oni. Utkání totiž v čase 57:41 rozhodl po rychlém úniku Burger.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): "Do utkání jsme vstoupili výborně, hnali nás diváci. Hráli jsme to, co jsme chtěli, tedy forčekovali a dali dva góly. Později nás ale srazily vlastní přesilovky, které byly bez nápadu, střelby, čímž jsme Vítkovice nakoply, dostali je do zápasu a hra se vyrovnala. Nakonec po chybě na útočné modré čáře si soupeř odvezl všechny tři body. Nezbývá nám nic jiného než soupeři pogratulovat."

Jakub Petr (asistent trenéra Vítkovic): "Viděli jsme vyrovnané utkání a pohledný hokej z obou stran. V úvodu zápasu nám chyběl pohyb a větší agresivita v osobních soubojích. Všechny góly padly v rovnovážných stavech, kdy beci špatně vyhodnotili dané situace. Ve druhé třetině jsme zlepšili pohyb, byli jsme aktivnější. Minule jsme v závěru s Hradcem zápas ztratili, nyní se to otočilo a tři body bereme my. Jsou velmi důležité, protože z Brna se tak často nevozí."

HC KOMETA BRNO – HC VÍTKOVICE STEEL 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Káňa (Hruška, Kuboš), 15. Vondráček (Mrázek, H. Zohorna) – 29. Szturc (Strapáč, Pastor), 44. Kucsera (Pastor, Kolouch), 58. Burger.
Rozhodčí: Pešina, Horák – Kis, Lučan.
Vyloučení: 4:6, navíc Balán (Vítkovice) 10 minut a do konce utkání.
Bez využití.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 25:26.
Diváci: 7700 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Jan Káňa – Lukáš Kucsera.
HC Kometa Brno: Čiliak – Kaberle, Spang, Hanzlík, Kováčik, Malec, Kuboš – Káňa, Hruška, Němec – Mrázek, H. Zohorna, Vondráček – Burian, Čermák, Svoboda – Raška, Dočekal, R. Zohorna. Trenéři: Hadamczik, Pokorný a Beran.
HC Vítkovice Steel: Dolejš – Kudělka, Štencel, Štich, Sloboda, Pastor, Kovář, Klok – Szturc, Strapáč, Olesz – Kucsera, Kolouch, Vandas – Burger, Balán, Zdráhal – Gřeš, Hlinka, Káňa. Trenéři: Svozil a Petr.

Mountfield přetlačil Hanáky a jde na třetí místo

Hradec Králové doma přivítal jedno z největších překvapení dosavadního průběhu sezony. Našlápnutý výběr Olomouce začal nebojácně a Mountfield jen díky vynikajícímu zákroku Kacetla neprohrával po akci Řípy. V závěru první dvacetiminutovky však v přesilovce Červený nabil do druhé vlny Pilařovi a proti jeho dělovce nemohl Vošvrda prakticky nic udělat - 1:0. Domácí si udržovali mírnou střeleckou převahu. Dlouho však ne a ne přidat druhý gól. Hradečtí se dočkali až v závěru, když v čase 58:33 poslal puk do odkryté olomoucké klece Ihnačák a pojistil vítězství Mountfieldu. Ten se tak posouvá na třetí místo extraligové tabulky.

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): „Hráli jsme velmi dobře, velmi solidní zápas. Olomouc jsme celých šedesát minut nepouštěli do vyložených šancí. Na druhou stranu se potvrdilo, že hraje výborně v defenzivě, hráči se zdvojují. Tím pádem ani pro nás nebylo jednoduché prosadit se do jasných šancí. Drželi nás daleko od brány, bylo to o trpělivosti. Se zápasem jsem ale velmi spokojen a s body samosebou.“

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): „Letos druhý zápas s Hradcem, podruhé jsme mu nedokázali dát ani gól a pohodlně mu stačil jeden v průběhu hry. Myslím, že největší rozdíl byl v útočném pásmu, kde jsme nebyli schopni vyhrát víc osobních soubojů. Většinou jsme ztráceli puky na první hokejce. Nějaké střely jsme měli, ale docela z uctivé vzdálenosti, kromě jedné šance Řípy v první třetině.“

MOUNTFIELD HK – HC OLOMOUC 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. K. Pilař (Červený, Ihnačák), 59. Ihnačák (Courchaine, Červený).
Rozhodčí: Hribik, Hrubý – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:18.
Diváci: 5643.
Nejlepší hráči: Adam Courchaine – Tomáš Vošvrda.
Mountfield HK: Kacetl – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Čáp, Dietz, Frühauf, Hronek – Kudrna, T. Knotek, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Červený, Ihnačák, Courchaine – Köhler, Vantuch, Kopta. Trenéři: Draisaitl a Martinec.
HC Olomouc: Vošvrda – Skrbek, Vyrůbalík, Valenta, Jaroměřský, Houdek, Staněk, Rašner – Buc, J. Knotek, Laš – Pekr, Zeman, Mikúš – Eberle, Řípa, Vodný – Kucharczyk, Herman, Matai. Trenéři: Venera a Tomajko.

Tabulka Tipsport extraligy po 15. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 15 10 2 0 3 49:32 34
2. HC Sparta Praha 16 7 2 5 2 60:49 30
3. Mountfield HK 15 9 0 3 3 43:38 30
4. HC Škoda Plzeň 15 8 2 1 4 57:40 29
5. HC Olomouc 15 7 2 2 4 34:29 27
6. BK Mladá Boleslav 14 7 1 3 3 37:30 26
7. HC Kometa Brno 15 7 1 1 6 45:42 24
8. HC VÍTKOVICE STEEL 14 6 2 0 6 40:36 22
9. Piráti Chomutov 15 5 2 2 6 33:39 21
10. HC Oceláři Třinec 15 5 2 0 8 43:43 19
11. HC VERVA Litvínov 16 2 4 2 8 35:43 16
12. HC Dynamo Pardubice 14 4 0 0 10 28:46 12
13. PSG Zlín 13 2 1 3 7 25:39 11
14. HC Energie Karlovy Vary 16 3 1 0 12 33:56 11

Další program Tipsport extraligy

Neděle 1. listopadu – 16. kolo:

15:20 PSG Zlín – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
15:30 HC VÍTKOVICE STEEL – HC Sparta Praha
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Dynamo Pardubice – Piráti Chomutov
17:00 HC Olomouc – BK Mladá Boleslav
17:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK

Středa 11. listopadu – 17. kolo:

17:20 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov – HC VÍTKOVICE STEEL
17:30 BK Mladá Boleslav – PSG Zlín
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz