Fantazie! Jágr trefil semifinále, Češi na domácím MS letí ke hvězdám

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

14. května 2015, 22:30

Václav Jáchim

To je fantazie! Dřeli, sváděli bruslařské dostihy, podstupovali hromadu soubojů. A nakonec odešli jako vítězové! Čeští hokejisté předvedli ve čtvrtfinále proti Finsku parádní podívanou. Nenechali se zlomit drobnými komplikacemi, byli neskutečně efektivní a soustředění. Do té doby pevného brankáře Rinneho překonali čtyřikrát, klíčovou trefu zařídil v 56. minutě Jágr, ale pochvalu zaslouží úplně všichni. Češi udělají krok k medailovému snu, jsou v semifinále! V sobotu od 15:15 hodin je čeká nadupaná Kanada.

Před klíčovou bitvou udělali trenéři Růžička, Weissmann a Špaček drobné změny v ofenzivních formacích. Po pauze zaviněné zraněním naskočil v první pětce Jakub Klepiš, třináctým útočníkem byl na začátku Tomáš Hertl. V ostravské základní skupině zdobila Finy především propracovaná defenziva podpořená výtečným brankářem Rinnem, reprezentanti na ně v úvodu zvolili velmi aktivní hokej.

Napěchovaná O2 arena viděl skvělý český nástup. Ve třetí minutě sice minul Kemppainen, ale pak byly šance hlavně na straně domácích. Z levé strany to zkoušel Zaťovič, pokus Jágra pokryl Rinne. Velká chuť a nasazení přinesly elitnímu výběru radost v čase 9:56, kdy Eratovu nahrávku nekompromisně poslal do finské klece Jan Kovář - 1:0. Krásná akce ukázala, jak zdolat jinak pevný finský val.

Češi dali potřetí na turnaji první gól utkání, ale třetinu nevyhráli. V přesilovce při vyloučení Aaltonena byl velmi blízko Sobotka, jenže jeho ránu se štěstím vyrazil Rinne. Naopak Pavelec musel zasahovat pořádně až ve 14. minutě, bohužel posléze byl překonán. V čase 17:29 srovnal Tuomo Ruutu, který se bleskově zorientoval, otočil se za odraženým pukem a trefil odkrytou bránu - 1:1. Škoda, soupeři spadla důležitá branka trošku z nebe, do té doby neměl směrem dopředu v podstatě nic.

Seveřané se prosadili i po přestávce. V čase 23:35 skóroval Jussi Jokinen poté,co k němu před českou klecí doputoval kotouč - 1:2.  Zápas dostával postupně grády. Skvělí fanoušci hnali Čechy na zteč, ve 34. minutě putoval na trestnou lavici Salmela za faul na Kováře a reprezentanti vymazali finský náskok. Voráček vystřelil, před Rinnem puk zabrzdil Jaromír Jágr a pohotově ho finskému gólmanovi v čase 33:51 zvedl bekhendem pod horní tyčku - 2:2.

A to nebylo všechno. Ještě před zahájením hry se do sebe uprostřed hřiště pustili Immonen se Sobotkou, dostali dvě minuty, pak ruští rozhodčí vyloučili za nedovolené bránění Kontiolu. A Češi dostali 70 vteřin dlouhou přesilovku čtyři na tři. Elitní letka kombinovala v pásmu Finů, po akci Voráčka s Jágrem se výborně zorientoval u zadní tyčky a Rinnemu nedal šanci - 3:2. Svěřencům trenéra Jalonena v českém kotli lehce tekly nervy, do konce prostředního dějství se už stav nezměnil.

Skvělá bitva nabízela úžasné momenty, oba týmy dřely do posledních zbytků sil. Ve 43. minutě byl blízko gólu Sobotka, ale radoval se soupeř. V čase 44:24 předvedli bleskovou ofenzivní souhru parťáci z Floridy: Jokinen od zadního mantinelu nahrál Aleksanderu Barkovovi, který mířil přesně - 3:3. Bruslařské dostihy vrcholily. Do Pavelce se tlačil Donskoi, Rinne musel krotil pokus Krejčíka. A pak to přišlo! V 56. minutě zabojoval o kotouč v útočném pásmu Jaromír Jágr, objel finskou branku, načež vypálil k bližší tyči. A Rinnemu prošel kotouč do sítě - 4:3. O2 arena v tu chvíli málem spadla nadšením!

Finové se pokoušeli odpovědět, jenže Češi jsou bojovníci. Soupeř v poslední minutě odvolal Rinneho a reprezentanti pečetili neskutečnou radost díky trefě Vladimíra Sobotky do prázdné klece - 5:3. Povedlo se! Hokejisté dál žijí velký sen o domácím úspěchu, bitvu desetiletí zvládli a žijí medailový sen! Po dni volna se pustí do dalšího soka, v sobotu od 15:15 hodin je čeká velké semifinále proti Kanadě. Druhou dvojici tvoří Rusko a USA.

Výsledek utkání české reprezentace ve čtvrtfinále MS:

ČESKÁ REPUBLIKA – FINSKO 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Jan Kovář (Erat, Klepiš), 34. Jágr (Voráček, Jan Kovář), 36. Jan Kovář (Jágr, Voráček), 56. Jágr, 60. Sobotka – 18. Ruutu (Kontiola, Lepistö), 24. Jokinen (Lepistö, Donskoi), 45. Barkov (Jokinen). 
Rozhodčí: Gofman, Olenin – Lazarev (všichni Rusko), McIntyre (USA).
Vyloučení: 3:5.
Využití: 2:1.
Diváci: 17 383 (vyprodáno).
Hráno: 14. května v Praze.
Česká republika: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Novotný, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič - Hertl. Trenér: Růžička.
Finsko: Rinne - Hietanen, Lepistö, Salmela, Lindell, Jaakola, Ohtamaa, Mantylä, Jokipakka - Kontiola, Louhivaara, Tuutu - Donskoi, J.Jokinen, Barkov - Komarov, Pihlström, Immonen - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: K. Jalonen. 

Další program šampionátu:

Sobota 16. května:

15:15 semifinále Česká republika – Kanada
19:15 semifinále USA – Rusko

Neděle 17.května:

16:15 utkání o 3. místo
20:45 finále 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz