Finále ve Francii v české režii! Valchař s Richterem si vynutili sedmý duel

Foto: lesrapacesdegap.free.fr

Francie se každým rokem na mezinárodní scéně přibližuje silným konkurentům, pozadu není ani nejvyšší soutěž, která i v letošním ročníku nalákala řadu českých hokejistů. Po šestém finálovém zápase jsou spokojeni Radim Valchař a Karel Richter, kteří výraznou měrou přiblížili Gap k francouzskému primátu. Naději na titul vzkřísil v KHL Červenkův Petrohrad či ve Švédsku Vránův Linköping, v zemi tisíce jezer Kärpät zaznamenal díky velkému obratu první semifinálový bod.

Finále francouzské Ligue Magnus si čeští hráči doslova podmanili. Šesté utkání, které již mohlo rozhodnout o držiteli mistrovského titulu, přineslo hned čtyřnásobnou českou účast, jež se na ledové ploše v žádném případě neztratila. Za Gap pomohli výrazným způsobem vybojovat rozhodující sedmé střetnutí Radim Valchař s Karlem Richterem, kteří se oba střelecky prosadili. Na druhé straně si asistenci připsali Petrák se Slovákem Jánem Plchem, výsledek 4:2 znamená sedmé střetnutí na ledě Gapu.

Petrohrad vstoupil do důležitého utkání o oživení naděje na postup fantasticky, již po dvanácti minutách dokázal z branky vyhnat nejlepšího gólmana dosavadního průběhu Gagarinova poháru Galimova. Domácí favorit se ve zbytku duelu snažil o umazání manka, držel si Petrohrad na dostřel, postupové radosti se ale nedočkal. Nakonec inkasoval dohromady šestkrát, útěchou pro českého fanouška moskevského celku může být alespoň asistence Ondřeje Němce v přesilové hře na gól Francouze Da Costy.

Skelleftea měla po třech výhrách nakročeno k nejrychlejšímu možnému postupu do finálových bojů, ve čtyřech zápasech ukončila sezónu Brynäs a o stejný kousek se pokusila i v semifinále proti Linköpingu. Mladíček Vrána spolu se svými spoluhráči pozorným výkonem dokázal konec sezóny odvrátit, vítěz základní části totiž začal tříbrankovou ztrátu mazat až v závěrečné minutě. Dva góly v přesilové hře nakonec nestačily, Linköping se tak ještě alespoň jednou na led soupeře podívá.

Úvodní semifinále finské soutěže přineslo zejména v Oulu fantastickou podívanou a nečekané vyvrcholení. Suverénní vítěz základní části Kärpät sice nevstoupil do úvodního semifinále proti Jyväskylä úplně nejlépe a také díky asistenci Petra Hubáčka prohrával v polovině střetnutí o dvě branky. Poté však mužstvo Ivana Humla a Lukáše Kašpara přeřadilo na vyšší obrátky, což se projevilo v závěru utkání. Domácí dvěma brankami otočili skóre utkání ve svůj prospěch, k prvnímu bodu Oulu v semifinále řádně přispěl reprezentační útočník Finska Donskoi, který si připsal čtyři gólové nahrávky.

Liiga (Finsko) – semifinále play-off

KÄRPÄT OULU – JYP JYVÄSKYLÄ 5:4 (1:0, 2:4, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. Junttila (Donskoi, Kemppainen), 26. Pirnes (Laatikainen, Donskoi), 34. Pyörala (Kemmpainen, Donskoi), 57. Kemppainen (Donskoi, Pirnes), 59. Kukkonen (Kemppainen) – 21. Luoma (Hannikainen, Tuppurainen), 27. Hannikainen (Tuppurainen, Lofman), 27. Lahti (Ikonen, Hubáček), 28. Tuppurainen (Ikonen, Perrin). Diváci: 6 050.

Stav série: 1:0

TAPPARA TAMPERE – LUKKO RAUMA 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 10. Erkinjuntti (Kuusela, Tommernes), 36. Kuusela (Palola), 51. Kuusela (Dixon, Palola) – 38. Kousa, 58. Komulainen. Diváci: 6 945.

Stav série: 1:0

KHL – semifinále play off

CSKA MOSKVA – PETROHRAD 2:6 (0:2, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 21. Radulov (Da Costa), 33. Da Costa (Grigorjenko, Němec) – 9. Panarin (Dadonov, Šipačjov), 31. Kutějkin (Bělov, Kovalčuk), 40. Dadonov (Šipačjov), 48. Panarin (Šipačjov), 54. Burdasov (Bělov, Thoresen). Diváci: 5 600.

Stav série: 3:2 (3:0, 3:2 pr., 3:1, 1:4, 2:6)

SHL (Švédsko) – semifinále play off

LINKÖPING – SKELLEFTEA 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 14. Micflikier (Andersson, Backman), 45. Micflikier, 54. Little (Sjogren, Hardt) – 60. Forssell (Zackrisson, Heed), 60. Holmstrom (Heed, Zackrisson).

Stav série: 1:3 (2:5, 2:7, 2:3 pr., 3:2)

Metal Ligaen (Dánsko) – finále play off

Sonderjyske – Esbjerg 4:2, stav série 1:0

Ligue Magnus (Francie) – finále play off

Epinal – Gap 2:4 (za domácí Petrák 0+1, Plch 0+1 a za hosty Valchař 1+0, Richter 1+0)., stav série 3:3

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz