Finové se zlobí! V KHL připískávají bohatým, stěžují si z Jokeritu

Foto: jokerit.com

6. října 2015, 11:10

Václav Jáchim

Mluví se o tom v tichosti, leckdy i nahlas. Ale nic se něděje. V ruské Kontinentální lize jsou prý rozhodčí shovívavější vůči bohatým a vlivným klubům, delší dobu jsou z východních končin slyšet stestky, že arbitři neměří všem stejně. Něco podobného na vlastní kůži poznali před časem třeba hokejisté prařského Lva, ale i jiní sokové, kteří si dovolili soupeřit o přední pozice s vyvolenými. Teď se s touhle šlamastikou perou v Jokeritu Helsinky, na protěžování některých týmů si otevřeně postěžoval kouč Erkka Westerlund.

Po nedávném duelu s CSKA Moskva se uznávaný trenér nechtěl moc bavit o zápase, na srdci měl něco jiného. "Rozhodčí KHL jdou na ruku bohatým klubům. CSKA Moskva umí posunout řízení zápasu podle toho, kam potřebuje. Jak je vidno, liga s tím nic nedělá, a já nemohu pochopit proč. Zápasy by měly být čestné," uvedl kouč Jokeritu.

Těžko říci, jestli Westerlundem cloumaly emoce. Jak posléze analyzoval deník Sport-Express, Jokerit dostal v porovnání s CSKA jen o tři dvouminutové tresty navíc, navíc za fauly, které prý byly evidentní. Spíš jde o reakci na dlouhodobé dění v soutěži, kde nejsou ani tak podstatné počty vyloučených, jako spíš šikovně vedené klíčové momenty.

Kdo se podrobně podívá na vybraná utkání ruských hokejových kolosů CSKA Moskva nebo SKA Petrohrad, dokáže v nich najít sporné okamžiky. Například dva tresty za sebou ve chvíli, kdy má favorit tlak. Takže pak existuje větší šance, že v přesilovce přidá gól. A podobně. Ne, Westerlund nebyl konkrétní, jenom řekl, co si dávno myslí většina. Zmíněné organizace mají své zástupce ve vedení ruského hokeje, rozhodčí si je nechtějí znepřátelit

Westerlund vypálil pořádně jedovaté šípy, tohle se ruským bossům líbit nebude. Znevážil jméno KHL, také se během 24 hodin po utkání vyslovil k rozhodčím, což reglement striktně zakazuje. Kouč stříbrných medailistů z olympiády 2006 bezpochyby zaplatí tučnou pokutu, možná dostane i vyšší disciplinární trest. Ale nebyl sám, den po zápase téma rozvedl Jari Kurri. Legendární útočník je generálním manažerem Jokeritu Helsinky a na věc má podobný názor. "Nejde o to, jestli jsme vyhráli či prohráli. Neřešme detaily jednoho večera v KHL. Jde nám o spravedlnost!" reaguje v listu Sport-Express.

V Helsinkách už mají dost přetvářky a shovívavého přijímání skutečnosti, že v ruské lize je někdo rovnější mezi rovnými. "Chceme být členy rodiny KHL, za čestných a otevřených podmínek. Prozatím jsme nepodali oficiální stížnost na rozhodčí zápasu proti CSKA Moskva. Počkáme na materiály, rozhodneme se, jestli to má cenu. Jde nám o koncepční řešení. Požadujeme, aby k našemu klubu byli rozhodčí spravedliví," připomíná Kurri.

Podle slov někdejší hvězdy Edmontonu chybí rozhodčím v KHL mimo jiné ochota komunikovat. "Možná je problémem jazyková bariéra, ale není dobré, pokud rozhodčí mluví s jednou střídačku a s druhou nikoli. Pak nevíme, co se přesně děje, tam začínají první pocity nespravedlnosti. Chápeme, jak je práce arbitrů složitá. Nejde o jedno utkání, tenhle pocit máme v sobě delší dobu. Jsme hrdi na to, že můžeme hrát Kontinentální ligu, nicméně chtěli bychom, aby se k nám všichni včetně rozhodčích chovali stejně jako k ruským týmům," doplňuje závěrem Kurri.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz