Hokejisté jsou doma. Budoucnost českého hokeje? Těším se na ni, řekl Pastrňák

Čeští hokejoví reprezentanti už jsou zpátky doma. Doufali, že se budou vracet o pár dní později, s daleko lepší náladou a cenným přívěškem kolem krku. Ale nestalo se. Český hokej čeká na medaili z velké akce dál, už od roku 2012. „Ten kámen před sebou valíme dál,“ hlesl po příletu do Prahy Josef Jandač, loučící se kouč národního celku. Skepse ale podle mnohých českých reprezentantů není na místě. „Mladí tomu dali dravost. V kombinaci se zkušeností to fungovalo,“ myslí si Martin Nečas.

Hořkost z čtvrtfinálového knockoutu od Američanů v čele s jejich kapitánem Patrickem Kanem reprezentantům ještě čpěla na jazyku. „Druhá třetina nás stála hodně sil, doháněli jsme dvoubrankovou ztrátu, a to proti Američánům není nic jednoduchého. Dokázali jsme se ale dostat zpátky do zápasu. Měli jsme i šance dát třetí gól. Věřím, že kdybychom ho dali, tak vyhrajeme,“ vracel se k utkání David Pastrňák, který byl vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů českého týmu na turnaji.

„Spoustu kluků jsem neznal, ale odehráli parádní turnaj. Těším se na budoucnost,“ dodala hvězda bostonských Bruins. V pozitivním světle se na následující roky českého hokeje dívá i nastupující star Martin Nečas. „Mladí přinesli dravost. A když se k tomu přidali zkušení hráči jako Tomáš Plekanec, David Krejčí a Roman Červenka, ukázalo se, že to může fungovat. Doufám, že to bude jen lepší a lepší,“ uvádí již dvojnásobný mistr české extraligy.

Jandač: Ročník 1999 jednou bude táhnout národní tým

Smutku se reprezentanti přesto zbavovali těžko. Vše bylo ještě dost čerstvé. „Všichni jsou smutní, všechny to mrzí. Život jde ale dál, snad to za nějakou dobu přejde,“ uvedl Dmitrij Jaškin, který zažil výborný šampionát. Zvláště mu sedla spolupráce s Davidy Krejčím a Pastrňákem. 

„Já jsem si to moc užil, dlouho jsem v reprezentaci nehrál. O zápase proti Slovensku mluví lidi ještě doteď, jak si ho užili a jak z něj byli nadšení. A příští rok to bude právě na Slovensku, to bude paráda. Když bude možnost, určitě i příště rád přijedu,“ dodal rodák z Omsku.

Mladí hokejisté vyhlížejí lepší budoucnost

Zápas proti Spojených státům byl posledním pro trenéra Josefa Jandače. Bylo jasné, že rozlučku s národním týmem si představoval úplně jinak, přesto své mužstvo ocenil. „Pocity nejsou až tak strašné, myslím si, že celé mistrovství nebylo špatné. Bohužel rozhodující zápas se nepovedl a ten kámen valíme dál před sebou,“ okomentoval medailový půst trvající šest let. 

Líbily se mu výkony mladých hráčů Filipa Chytila a Martina Nečase. Zároveň vidí velkou naději i v dalších zelenáčích, kteří byli součástí reprezentace, ale do konečné nominace se nevyšli. „Nečas s Chytilem zvládli turnaj perfektně. Myslím si, že i další mladí hráči, které nominace minula, jako Martin Kaut nebo Jakub Galvas, budou v budoucnu páteří reprezentace.“

Plekanec: Čas na konec reprezentační kariéry uzrál

Sám ví, že dostat se zpět na medailovou cestu nebude jednoduché. „Český hokej v dlouhodobém horizontu jméno má. Je třeba, abychom byli trpěliví a dělali na mladých hráčích. Snažit se posunout hokej na level zpátky mezi čtyři nejlepší země,“ dodal Jandač. Ten si nyní dá pár dní volna, a pak už se začne soustředit na další etapu své trenérské kariéry, a to Metallurg Magnitogorsk. „Příští týden už musím letět do Ruska zajistit bydlení, vyřídit papírování a další program, který bude zahrnovat skládání mužstva. Mám schůzku s generálním manažerem,“ prozradil končící Jandač.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz