Hráči NHL a olympiáda? Záleží na penězích, řekl Bettman. Vojnova škrtá

31. května 2016, 14:44

Václav Jáchim

Otázka startu hráčů NHL na olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu záleží na penězích, konkrétně na postoji mezinárodního olympijského výboru (MOV) a Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Během setkání s médii při příležitosti startu finále Stanleyova poháru to řekl komisionář zámořské soutěže Gary Bettman (na snímku). "MOV a IIHF pokrývaly náklady na financování účasti hráčů NHL během posledních pěti olympiád. Byly to obrovské částky," uvedl.

Náklady se týkaly transportu, pojištění a pobytu hvězd zámořské ligy, podle Bettmana šlo o finance, jež umožnily majitelům klubů pustit své ovečky, aniž by zvyšovali ztráty spojené s přerušením NHL. "Jestliže prezident MOV Thomas Bach a šéf IIHF René Fasel dokáží vyřešit tuhle otázku, nepochybuji, že to může mít vliv na naše rozhodnutí," doplnil Bettman.

Viceprezident NHL Bill Daly jen krátce předtím sdělil, že start hvězd na olympiádě 2018 momentálně nevypadá příliš reálně, ovšem téma zůstává otevřené. "Rozhodnutí by mělo padnout do konce toho roku," uvedl. Jde pochopitelně o byznys, kdyby platily stejné finanční podmínky jako před Soči 2014, liga by patrně reagovala vstřícněji. I když příští hry proběhnou v Jižní Koreji - daleko od Kanady či Spojených států, ve zcela jiném časovém pásmu.

Někteří hráči NHL se nechali slyšet, že by na olympijských hrách rádi startovali. Možná to stejně vidí většina, názor jejich asociace NHLPA bude důležitý. Nikoli však rozhodující. Rozhodne postoj majitelů klubů. "Jsem si naprosto jistý, že nemají zájem na tom, aby platili tohle potěšení ze svých zdrojů, přičemž může jít také o určité znehodnocení celé sezony 2017-18. Ale uvidíme, jak bude vypadat konečné řešení MOV a IIHF," doplnil Bettman.

Komisonář NHL se mimo jiné vyjádřil i k tématu Světového poháru, jedna z otázek se týká účasti Vjačeslava Vojnova. Ruský obránce loni na podzim opustil USA a nepočkal na dokončení řízení imigračních úřadů poté, co se hráč dopustil domácího násilí na své manželce. Vojnov byl potrestán 90 dny ve vězení, pak zmizel do Ruska. V NHL byl diskvalifikován, stejný status nadále platí. "Vzhledem k tomu jsme ruský svaz jsme informovali, že Vojnov na Světovém poháru hrát nemůže," potvrdil Bettman.

Zámořská liga v brzké době rozhodne o tom, zda dojde či nedojde k jejímu rozšíření. V úvahu připadají kluby z Las Vegas a Quebeku. "Nebudu předjímat, co nastane. Ale rada ředitelů se sejde 22. června v Las Vegas, pak bychom měli vědět víc než nyní," připomněl Bettman. V úvahu přicházejí tři varianty, o nichž sebude hlasovat. Podle první zůstane startovní pole NHL dál na 30 klubech, druhá verze hovoří o tom, že se rozšíření odloží. Třetí možnost zmiňuje přistoupení jednoho nebo dvou nových týmů. Podle Billa Dalyho by rozšíření mohlo nastat nejpozději od sezony 2017-18.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz