Hradec letos dovolil Rytířům jen dva góly. Spíš souhra náhod, myslí si útočník Michal Švihálek

Foto: mountfieldhk.cz

1. února 2014, 8:30

Martin Voltr

Aktuálně druhý tým tabulky bude mít v probíhající sezóně s jedním soupeřem stoprocentní bilanci. Hradecký Mountfield ani napočtvrté proti Kladnu nezaváhal, střelecky impotentní protivník mu navíc na jeho stadionu znovu nedal gól. Polovinu zásluh na vítězství 4:0 měl zkušený elitní útok domácích, tu druhou ale obstarala mladá čtvrtá formace. Když už se Rytíři ve druhé třetině zmáhali, třetí úder jim zasadil Michal Švihálek (na snímku), který hrál od šesté minuty bez jednoho zubu...

Postaral se o to zásah vysokou holí Marka Černoška. Prodloužená přesilovka umocnila skvělý hradecký vstup do zápasu a také pomohla otevřít skóre. Švihálek měl tou dobou ale jiné starosti. „Abych pravdu řekl, seděl jsem na střídačce a doktor mě šil, takže jsem na led nekoukal. Mám vyražený jeden zub a jeden steh kvůli tržné ráně. Takže nic velkého,“ hlásil domácí útočník.

Ani šrám v obličeji ale jednu z mladou pušek nezabrzdil. Uprostřed zápasu, kdy Kladno sahalo po kontaktním gólu, přišla Švihálkova chvíle. A štěstěna byla na jeho straně. „Ruda Červený pro mě vybojoval puk, rozhodl jsem se vystřelit z úhlu. Chábera ho přitlačil k tyči, ale špičkou hokejky jsem ho ještě stihl dorazit za čáru,“ popisoval branku na 3:0, která se hostům vinou jeho usilovného dorážení příliš nelíbila.

„Nebyl jsem si jistý, jestli rozhodčí neodpískal dřív a jestli gól uzná, nebo ne. Jinak jsem ale věděl, že je puk v bráně,“ dodal na adresu důležitého momentu. Tím podtrhnul povedené představení čtvrtého útoku, před Švihálkem se podařilo skórovat už Tomáši Rouskovi. „Každý gól nám pomůže, jsme čtvrtá lajna. Tomáš Rousek udělal nádhernou kličku do bekhendu a zasunul mezi nohy, ten můj gól byl trochu se štěstím. Rozhodně jsme rádi,“ potvrdil.

Výsledek by mohl napovídat, že šlo o jednoznačnou partii. Realita na ledě ale byla trochu jiná, po hradeckém dvoubrankovém uragánu v samotném úvodu se Středočeši zvedli a domácím byli přinejmenším vyrovnaným soupeřem. „Průběh byl takový nahoru dolů. Chvílemi jsme tlačili my, chvílemi Kladno. Ale klobouk dolů před Pavlem Kantorem, který má další nulu,“ hlásil Michal Švihálek. Pro týmovou jedničku to bylo už šesté čisté konto sezony.

Pavel Kantor přitom v probíhajícím ročníku pustil za 240 minut vzájemných soubojů jen dva puky, oba navíc za rozhodnutého stavu. Koncovka je velkým problémem Rytířů celou sezónu a proti Hradci dvojnásob. „Nevím, jestli je problém v nich, nebo je jen souhra náhod, že jim to zrovna proti nám takhle nevychází. Vždycky jsou pro vás některé týmy příjemnější a některé míň. Ale nemyslím, že by se proti nám vyloženě střelecky trápili. Prostě jim nevyjde zápas a nedají góla,“ přemítal dvacetiletý útočník nad neúspěšnou bilancí soupeře.

Na druhou stranu, defenzíva Mountfieldu je vyhlášená. Na svého brankáře pouští nejméně střel z celé extraligy, co do počtu inkasovaných branek je lepší jenom suverénní Sparta. Zadní řady nováčka ale v následujících třech zápasech čeká citelné oslabení – zápas proti Kladnu byl posledním pro nejvytěžovanějšího beka Reného Vydareného, který se už zapojí do olympijské přípravy slovenské reprezentace. Aby měl na co vzpomínat, s Kladnem si na ledě „užil“ přes 28 minut!

Bylo by vlastně až zvláštní, kdyby na hradeckém týmu nebyla v následujících bitvách jeho absence znát. „Je to základní pilíř naší obrany. Jeden z nejlepších obránců, ne-li nejlepší,“ věděl Michal Švihálek. „Může se stát, že bude chybět. Ale máme tady jiné hráče, kteří ho zastoupí. Ať už s ním nebo bez něj, další zápasy budeme chtít vyhrát,“ doplnil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz