Legendární švédský kouč Marts: Loni jsem jednal v KHL, teď končím!

Foto: aftonbladet.se

17. srpna 2017, 11:00

Václav Jáchim

Loni ukončil dlouhou úspěšnou misi u švédské reprezentace a zmizel do ústraní. Legendární švédský kouč Pär Marts si dal od oblíbené práce pauzu, byť vyjednával o angažmá v KHL. "Jeden klub měl velký zájem, ovšem vedení se pak rozhodlo, že nechce zahraničního trenéra," tvrdí v rozhovoru pro deník Aftonbladet. Po dalších dvanácti měsících má nyní Marts jasno, další kapitola trenérské kariéry už nebude. "Končím. Brusle jsem dal do skříně, nemám v sobě touhu se vrátit," potvrzuje.

Chlapík s brýlemi a přísným pohledem, který si málokoho připustil těsněji k tělu, slavil coby kouč vynikající úspěchy. Ze všech švédských trenérů jich nasbíral nejvíc, výčet je bohatý. Olympijské zlato z Lillehammeru 1994, titul mistra světa 2013. Prvenství v domácí soutěži 2004, také finále olympiády 2014, světového šampionátu 2011 a dvou MS dvacetiletých.

Skvostná bilance! Mart si váží toho, že mohl trénovat na nejvyšší úrovni. A také hodně dlouho. "Je to skvělá práce, ačkoli také dost zranitelná. Udržet se mezi nejlepšími, to není jen tak. Máte výsledky? V pořádku, ale příště od vás chtějí ještě víc. Další medaile, nová vítězství. Pořád kráčíte dopředu a snažíte se být nejlepší," popisuje.

Poslední etapu u švédské reprezentace nastartoval v roce 2010, po odchodu předchůdce Gustafssona. Marts vedl Tre Kronor šest sezon, po šampionátu 2016 v Moskvě se rozloučil. Švédové vypadli ve čtvrtfinále, Marts tehdy počítal desítky omluvenek z NHL. Možná únava materiálu ve vzájemných vztazích, ovšem svědomitý a zásadový kouč jednal pokaždé stejně. Dva roky předtím na hrách v Soči bral stříbro, na jaře 2013 dokázal nasměrovat Švédy ke světovému zlatu na domácí půdě.

Jak to tak někdy bývá, legendární kouč po odchodu zmizel z radaru fanoušků. A jakoby ani nikomu nechyběl. Martsův nástupce Rikard Grönborg sice zrovna nezvládl Světový pohár, ale mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem ano. Seveřané vyhráli, ve finále zdolali Kanadu, což oceňuje i Marts. "Týmu jsem věřil, všem jsem hned gratuloval. Zápasy jsem sledoval v televizi, především tedy na play off. Ale už jsem nebyl v centru dění, stal se ze mě klasický divák," usměje se.

Nechce se věřit, že by čtyřiašedesátiletý stratég, o němž s uznáním mluví nejlepší švédští hokejisté, zamířil do sportovního důvodu. Marts se už ovšem rozhodl. "Když nevyšla loňská jednání o práci v KHL, mohl jsme vzít nějakou nabídku ze Švýcarska, Německa, Švédska nebo Rakouska. Možností bylo dost. Ale já nechtěl. Teď – po roční pauze – to vidím tak, že další trénování už v mém případě nebude," konstatuje.

Roky byl zvyklý na stres, na pravidelné nasazení. "Nový" život se mu svým způsobem líbí. "Miluju golf, ale představte si, že jsem se k němu stejně nedostal," hlásí z vesela. "Mám firmu s Pärem Petterssonem (bývalý mentální kouč Švédů), rozjel jsem některé projekty. Chci být také s rodinou," přidává. Hokej je pro něj stále velkým tématem, nicméně už ne tím hlavním a jediným. "Dění sleduju, vím však v podstatě to, co se dočtu v novinách a vidím v televizi. Můj životní prostor se otevřel i jiným směrem," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz