Lindbom o Tomáškovi i narážkách českých mladíků. Na co si dává pozor od MSJ?

Carl Lindbom | Foto: Twitter Tre Kronor

11. listopadu 2023, 22:14

Kryštof Havíř

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Na posledním mistrovství světa dvacítek trýznil české útočníky. Však si vzpomeňte. Carl Lindbom ve dvou střetech s nimi disponoval na juniorskou kategorii vzácnou úspěšností zákroků 94 %. Teď má dvacetiletý gólman podobná čísla ve švédské nejvyšší soutěži. Jak vzpomíná na loňský vánoční turnaj a v čem mu trpká porážka s Čechy pomohla?

Při svém debutu byl z branky odvolán po patnácti minutách a čtyřech inkasovaných brankách. A zase to bylo s jeho osudovým soupeřem v podobě Čechů. Přesto ale dostal důvěru i v druhém utkání Karjaly a trenérovi ji řádně splatil výhrou 4:3 nad Švýcary. 

Když přišel do mixzóny, podle projevu byste nepoznali, že mu je pouhých dvacet let. S dodatečným časovým odstupem mu nedělalo problém odpovědět na pro švédský tým citlivé otázky týkající se posledního mistrovství světa juniorů a jako pravý profesionál se v perfektní angličtině vyjádřil i k současnému dění tamperského turnaje.  

Jaké jsou vaše pocity po první výhře za švédský seniorský národní tým?
Je to úžasné. Po zápase s Čechy jsme to potřebovali a naštěstí se nám to povedlo.

„Máme skvělého trenéra, jednoho z nejlepších na světě. Mám ho hrozně rád. Věřil mi i přesto, že se mi debut nevyvedl."

Měl jste sedmadvacet zákroků, včetně pár velmi důležitých…
Některé pasáže byly těžké. Hlavně, když Švýcaři ke konci odvolali brankáře a nemilosrdně se tlačili do brány. Odehráli velmi dobrý zápas a my jsme zase odvedli dobrou práci při jejich ubránění.

Změnilo se něco v týmu po nepovedeném zápase s Čechy?
Ani ne. Řekli jsme si, že musíme hrát svůj styl hry. Některé góly, které jsem v prvním zápase dostal, byly opravdu těžké na skousnutí. Myslím, že proti Švýcarům jsme hráli o dost lépe. Musím prostě víc věřit sobě a mým instinktům. 

Trenér ve vás musí mít obrovskou důvěru, když vás určil jedničkou i po prvním nevydařeném zápase, že?
Jsem mu za to vděčný. Máme skvělého trenéra, jednoho z nejlepších na světě. Mám ho hrozně rád. Věřil mi i přesto, že se mi debut nevyvedl. 

„Je to skvělý trenér, který vedl úžasný tým o Vánocích v Kanadě a nyní v tom samém pokračuje u vaší dospělé reprezentace."

Co vám ve Växjo řekl, když vás střídal?
Že to byly pro brankáře takřka nechytatelné góly a že si to nemám vyčítat. Měli jsme spolu celkově skvělou promluvu. Chce to hodně odvahy jít po takovém zápase za gólmanem, kterého vystřídal během zápasu a velmi konstruktivně si s ním promluvit. 

Na juniorském šampionátu jste chytal oba duely proti Čechům, které vedl Radim Rulík. Právě on nyní trénuje českou dospělou reprezentaci. Byl vám tak styl hry Čechů povědomý?
Na mistrovství světa juniorů jsme věděli, že hrají neustále na doraz a že mají výborný forčeking, aby získali co nejvíce puků v útočném pásmu. Je to skvělý trenér, který vedl úžasný tým o Vánocích v Kanadě a nyní v tom samém pokračuje u vaší dospělé reprezentace.

Ptal se vás trenér Hallam před zápasem s Čechy na nějaké informace o stylu hry trenéra Rulíka, když jste ho předtím už dvakrát pocítil na vlastní kůži?
Ne. Nemohli jsme tušit, jak bude český tým hrát, protože trenér a jeho herní styl mi samozřejmě známý byl, jeho mužstvo však nikoliv. 

„Je to vtipálek. Pořád mluví a jde z něj vidět, jak hokej miluje. Mimo led je strašně sympatický."

Na dvacítkách jste soupeřil s Tomášem Suchánkem o cenu nejlepšího gólmana turnaje, v zápase o třetí místo jste ale inkasovali nezvykle moc branek. Co se tam stalo?
Svoji roli sehrálo právě prohrané semifinále. Nechat si utéct tak důležité utkání takovým způsobem vás zničí. Navíc se hrálo večer a následující den jsme hráli proti USA hned odpoledne, nezbylo nám tedy moc času na regeneraci a pořádné vyčištění hlavy. Je náročné hrát tolik klání v tak krátkém časovém období. Myslím, že jsem si z toho ale hodně vzal. Od té doby si více dávám pozor na spánkový režim mezi po sobě následujícími zápasy. Závěr mistrovství byl hořký, ale udělalo mě to silnějším.

Ve Färjestadu hrajete s Davidem Tomáškem, členem českého reprezentačního kádru. Jaký je jako spoluhráč?
Je to vtipálek. Pořád mluví a jde z něj vidět, jak hokej miluje. Mimo led je velmi sympatický, a i proto ho máme v týmu rádi. Navíc stejně skvělý je i na hřišti, nikdy nevíte, co udělá. 

Máte s ním nějakou historku?
Žádnou, kterou můžu vypustit veřejně do éteru. (směje se)

„Pár vtipných narážek na mistrovství a na výkony každého z nás samozřejmě padlo, ale v žádném případě to nebylo myšleno ve zlém."

Na development kempu Vegas Golden Knights v létě jste potkal s členy stříbrného českého týmu Brabencem a Šapovalivem. Proběhlo nějaké špičkování?
Jsou to skvělí hráči a stejní jsou i po lidské stránce. Pár vtipných narážek na mistrovství a na výkony každého z nás samozřejmě padlo, ale v žádném případě to nebylo myšleno ve zlém.

Přestože jste na development kempu zářil, toho hlavního jste se nezúčastnil. Co za tím stálo?
Mám podepsáno s Vegas, ale ti mě zapůjčili Färjestadu. Oba kluby mezi sebou měly debatu a nakonec dospěly k tomu, že bude lepší, když se zapojím do letní přípravy před začátkem švédské ligy. Kemp v NHL se totiž kryje se startem švédské nejvyšší soutěže a po dlouhém uvážení se rozhodly pro toto řešení.

Co má s vámi Vegas v plánu do budoucna?
Těžko říct. Snažíme se přemýšlet od zápasu k zápasu a samozřejmě netušíme, jak bude moje budoucnost vypadat. Můžu třeba jednou být jejich jedničkou… A nebo taky ne. Musím být trpělivý.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz