Mountfield posílil a získal Akademii. Konečně by rád do semifinále

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

4. září 2015, 15:58

Martin Voltr

Dvakrát za sebou si v suchém tričku zajistili přímý postup do čtvrtfinále, což jim řada klubů mohla jenom závidět. Posílený kádr ale letos velí hokejistům Mountfieldu, aby už nakoukli dál. A výsledkově nepříliš povedená letní příprava? Na to už si i hradečtí fanoušci dávno zvykli. Teď si v případě svého klubu zvykají i na zvýšenou prestiž v oblasti mládežnického hokeje.

Čtveřice nejstarších kategorií loni pod Bílou věží slavila velké úspěchy. Junioři se vrátili do extraligy, starší dorost skončil v nejvyšší soutěži druhý, mladší dorostenci obhájili titul a osmá třída byla na mistrovství třetí. „Výsledky mládeže byly nejlepší v historii klubu. Dávají nám naději, že bychom v budoucnu mohli mít v A-mužstvu vlastní odchovance,“ říká generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

Postup juniorů zároveň Mountfieldu umožnil, aby dotáhl do konce svou misi za získáním statutu Akademie Českého svazu ledního hokeje. A vzhledem k podmínkám, které se v Hradci dlouhodobě budovaly, svazová generalita neváhala. Východočeský klub se stal už třináctým účastníkem programu.

Ale co fanoušky zajímá nejvíc, to je samozřejmě A-mužstvo. Loňské páté místo bylo rozhodně solidní, čtvrtfinálový výprask 0:4 od Sparty by však už nikdo v Hradci opakovat nechtěl. Jasným signálem je posílení kádru i realizačního týmu. „Nákupy směřovaly k tomu, abychom hráli ofenzivněji a zlepšili produktivitu. Rádi bychom pokračovali v trendu posledních dvou let. Nejdřív šesté místo, potom páté. Je nasnadě, že letos bychom chtěli semifinálovou účast,“ hlásí stručně a jasně Kmoníček.

„Ofenzivní hra? Pořád budeme Mountfield, který dbá na solidní týmový hokej.“

Až za týden odstartuje Tipsport extraliga, všichni se budou ptát: Co Jaroslav Bednář? Útočný matador ale strávil přípravu spíš na marodce než na ledě, jeho gólostroj se tím pádem může rozjíždět hodně pomalu.

„Společně s Adamem Courchainem nám dlouhodobě nebyli k dispozici. Pro nové kluky je to vždycky trochu škoda, před sezonou se hledá chemie. Ale ještě máme čas na tom zapracovat,“ věří trenér Peter Draisaitl. I na jeho hlavu bude ze strany vedení klubu velký tlak, ale s tím už si zvykl pracovat. „S kádrem jsme stoprocentně spokojeni. Teď už je jenom na nás, abychom z něj dostali to nejlepší!“ nekličkuje.

Ale spokojenost nemůže pod Bílou věží panovat s výsledky v přípravě. Tradičně. Ani letos nevyhrál Mountfield víc než tři zápasy, vedle prvoligových Litoměřic zdolal jen slovenský Martin a německý Straubing. Ve čtvrtek nesehrál dobré utkání na ledě znojemských Orlů (1:4), kteří jsou při chuti a předtím zakousli i Litvínov, Zlín či dvakrát Plzeň.

„Všichni v kabině víme, že poslední výkony by na českou extraligu nestačily. Otázka zní, jsme schopni to do příštího pátku změnit? A odpověď zní: Ano,“ říká Draisaitl. Stejně jako ostatní trenéři i hokejisté je rád, že má přípravu za sebou. „Vždycky jsem spokojený, když skončí. Léto bylo dlouhé, ale kvalitní. I díky příchodu Mariána Vody odvedli kluci obrovský kus práce,“ pochvaluje si přínos kondičního trenéra, který loni pomohl k titulu Litvínovu.

Jestli měla hradecká hra v posledních letech nějaká specifika, střílení branek mezi ně zrovna nepatřilo. Dokáže si Draisaitl poradit s úkolem předvádět větší ofenzivní podívanou? „Vzhledem ke zlepšení přesilovek a produktivity celkově jsme nakupovali,“ potvrzuje Kmoníčkova slova. „Ale pořád budeme Mountfield, který dbá na solidní týmový hokej. Trochu jsme změnili přesilovky, v přípravě jsme je hráli většinou na jednoho beka a čtyři útočníky. Všechno ještě potřebuje pilovat,“ dodává hradecký kouč.

Dvě věci jsou jasné. Pilovat toho bude muset dost, ale o to má pod rukama kvalitnější materiál.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz