Náhrada za Ritticha? Mladá Boleslav přivedla zkušeného Fina Tarkkiho

Foto: liiga.fi

17. července 2016, 14:58

David Jahoda

Po odchodu brankářské jedničky Davida Ritticha do Calgary Flames mají v Mladé Boleslavi konečně jasno o složení gólmanského tandemu pro následující sezonu. Ke třiadvacetiletému Janu Lukášovi přivedlo vedení středočeského klubu ostříleného finského brankáře Tuomase Tarkkiho, který má za sebou ve svých 36 letech zkušenosti ze zámoří, KHL ale zejména nejvyšší finské ligy. V městě automobilů podepsal Tarkki jednoletou smlouvu.

Zkušený a 193 cm měřící brankář Tuomas Tarkki je rodákem z finské Raomy a odchovancem místního klubu Lukko. V něm působil až do sezony 2000/01, následně zamířil do zámoří, kde čtyři sezony působil v univerzitní lize NCAA, jeden rok si pak zachytal také ve farmářské AHL, kde oblékal dres Chicago Wolves. Pro sezonu 2006/07 se ale definitivně rozhodl pro návrat do Evropy, kde až doteď strávil většinu času zejména ve svém rodném Finsku.

Poté, co se přesunul zpět do země tisíce jezer, chytal čtyři sezony v řadě za Kärpät Oulu. Během tohoto angažmá se dočkal svého prvního a zatím také posledního startu za národní tým, Tarkki odchytal jedno utkání v rámci seriálu Euro Hockey Tour. Kärpätu rovněž v letech 2007 a 2008 pomohl ke dvěma mistrovským titulům, v obou zmíněných ročnících byl vyhlášen nejlepším brankářem soutěže.

>> Vsadí Boleslav na Lukáše? Chci být jedničkou, udělám maximum, tvrdí

Okusil také kvality švédské nejvyšší soutěže, kde působil v týmu MODO Hockey, následně plnil roli jedničky v Nižněkamsku, který hraje KHL. Po jedné sezoně v ruské nadnárodní lize se však vydal zpět domů. V posledních čtyřech letech byl stabilní oporou mužstva JYP Jyväskylä, v minulém ročníku odchytal 34 zápasů v základní části, dalších 11 přidal ve vyřazovací části. 

Nyní se Tarkki popere s o 13 let mladším Janem Lukášem, kterého Mladá Boleslav přivedla jako předpokládanou dvojku za Ritticha, o post jedničky. Během jednání jsme cítili oboustranný zájem dohodnout se. Tuomas Tarkki je velice zkušený gólman, který by měl spolu s Janem Lukášem vytvořit jednu z nejlepších brankářských dvojic v extralize. K týmu se připojí 25. července, krátce po příletu do České republiky,“ řekl prostřednictvím klubových stránek Mladé Boleslavi na adresu finské brankářské posily sportovní manažer Bruslařů David Výborný.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz