Osmigólový start! Sedmnáctka pálila ostrými proti Švýcarsku

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej SK/CZ

26. ledna 2015, 21:20

Michal Kuba

Úvodní utkání turnaje česká reprezentace do sedmnácti let nepodcenila a vyplatilo se. V první třetině si Češi vytvořili dvakrát jednobrankový náskok, který v dalším průběhu už neztratili. Ba naopak. Od poloviny základní hrací doby se s góly doslova roztrhl pytel. Rozjetý český celek Švýcaři nezastavili a národní tým zvítězil 8:2. „Do turnaje jsme vstoupili výborně! Byli jsme aktivnější a více stříleli,“ hlásí obránce Vojtěch Budík.

Začátek utkání přinesl několik zajímavých šancí. Hned po skončení prvního českého oslabení zazvonila tyčka Brízgalovy branky. V páté minutě dostali Švýcaři možnost hry pěti proti třem. V listopadu ukázali svou sílu v početních výhodách, tuhle ale využít nedokázali. Minutu po jejím konci navíc inkasovali. V čase 7:23 padla první branka tohoto turnaje. Postaral se o ní Matyáš Kantner, když dorazil nahozený puk za záda gólmana Ritze. Odpovědi se ale dostalo záhy. Lee Roberts z pravé strany uklidil odražený puk do klece České republiky.

Vedoucím týmem po první třetině byl ten český. Martin Havelka poslal nahozený puk za záda švýcarského gólmana. „Trenér nám řekl, že máme hodně střílet. Nám to tam spadlo a Švýcarům naopak ne,“ má jasno obránce Budík.

Probíhala šestá minuta druhé pasáže a červeně odění čeští hráči se začali radovat z dalšího gólu. Sudí byl ale proti, jelikož krátce předtím přerušil hvizdem hru. To byl také jediný moment, kdy měli čeští reprezentanti šanci využít pětiminutový trest Marca Mirandy, který za faul kolenem dostal navrch trest do konce utkání. Radost přinesl až v třicáté minutě David Kofroň, když se s pukem na hokejce přiblížil ke gólmanovi a toho prostřelil.

Následující přesilovku už Češi využili. Konkrétně to byl Matouš Bělohorský, který se mezi kruhy dostal k puku a napálil jej do odkryté branky. Do druhé sirény byli ještě dalšími dvěma úspěšnými střelci Kristian Reichel a Vojtěch Budík. „Jenom jsem nahodil puk a jelikož kluci dobře stínili, tak gólman nic neviděl a já jsem dal gól,“ popisuje svou trefu bek národního týmu, který si krom svého gólu připsal i tři asistence.

Závěrečné dějství patřilo opět České republice, která ho vyhrála stejným poměrem jako první třetinu – 2:1. Radovan Pavlík přidal sedmou trefu po rychlém přechodu do útočného pásma. Takový výsledek nechtěl švýcarský tým jen tak dopustit a pokusil se úspěšně o snížení. Z pravého křídla přesně vystřelil Fabian Berni. Rychlou odpověď a zároveň desátý gól zápasu zařídil Matyáš Kantner po souhře s Budíkem. „Už po první třetině z nás spadla nervozita a začali jsme sypat góly,“ vysvětluje s úsměvem Vojta Budík.

Pochopitelně se celý zápas dobře hodnotil i asistentu hlavního trenéra Patriku Augustovi. „Utkání dopadlo velmi dobře. Po nervózním začátku se nám dařila spousta věcí, při hře pět na pět jsme dokázali Švýcary přehrát a vytvořit si šance, ze kterých nám padaly hezké góly. Dobře jsme hráli na puku a dařilo se nám otáčení hry. Beci to dávali rychle dopředu a soupeře jsme nepustili k tlaku a nedali jsme jim žádné přečíslení,“ hlásí.

Výsledky prvního hracího dne na Evropské olympiádě mládeže:

ČESKÁ REPUBLIKA "17" – ŠVÝCARSKO "17" 8:2 (2:1, 4:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. Kantner (Budík, Vála), 14. Havelka (Karafiát, Budík), 30. Kofroň (Reichel), 34. Bělohorský (Karafiát, Kantner), 35. Reichel, 38. Budík (Vála), 49. Pavlík (Najman, Kachyňa), 52. Kantner (Budík, Bělohorský) – 9. Rooberts (Zeitner, Steinmann), 52. Berni (Oehen).
Česká republika "17": Brízgala – Hrdinka, Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Novák – Zachar, Kačírek, Reichel – Pavlík, Kofroň, Najman – Bělohorský, Kantner, Kodýtek – Havelka, Karafiát, Šmerha.
Švýcarsko "17": Ritz (41. Seifert) – Brantschen, Stadler, Steinmann, Zeiter, Oejdemark, Riva – Hischier, Miranda, Volejnicek – Berni, Lerch, Roberts – Geisser, Kurashev, Zwissler – Leunberger, Oehen, Weder.

RUSKO "17" – FINSKO "17" 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz