Piráti začali společnou přípravu. Chceme být do desítky, říká asistent Šťastný

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Po období nejistoty se Piráti dočkali pozitivního rozhodnutí chomutovského zastupitelstva a 10. července započali společnou letní přípravu. K úvodnímu tréninku se sešlo téměř celé mužstvo, chyběli Michal Vondrka, David Kaše, Brett Flemming, Tomáš Král a Juraj Valach. Severočeši mají na programu těžké soupeře. „Příprava bude výborná. Omsk, Nižnij Novgorod, Liberec,“ libuje si asistent trenér Jan Šťastný.

V počátku července se téměř kompletní pirátská kabina poprvé sešla v areálu na Zadních Vinohradech a odstartovala společnou přípravu. „Poprvé v sezóně jsme se sešli všichni, krom pěti hráčů, kteří se k nám připojí v průběhu pár dní. První bod, kterým se zabýváme, je nafasování výstroje,“ říká úvodem Jan Šťastný. „Příští týden bude o zapracování a poznání hráčů, budeme makat a v počátku dalšího týdne půjdeme na led,“ pokračuje k začátku letní přípravy.

Na prvním společném tréninku chyběla pětice hráčů. Mladší z bratrů Kašových se účastní kempu Flyers, kteří ho loni draftovali. „Kromě Michala Vondrky, který se vrací z dovolené, mají všichni nějaké povinnosti. David Kaše je ve Philadelphii na kempu nováčků, stejně jako Tomáš Král v Edmontonu. Brett Flemming si řeší rodinné záležitosti, do Čech by měl přiletět ve středu a hned nás doplnit,“ vyjmenovává chybějící hráče asistent Vladimíra Růžičky staršího.

Klub se za Valacha postavil. Připojí se později

I slovenský obránce Juraj Valach řeší rodinné problémy, kvůli kterým došlo mezi ním a hlavním koučem k individuální domluvě. „Pro nás je to strašně citlivé téma. My všichni Jurovi Valachovi držíme na dálku pěsti, že po tom všem ho budeme moci přivítat v klubu,“ líčí s vírou v hlase Jan Šťastný. „Jura se dohodl s Vladimírem Růžičkou na tom, aby si vyřešil své rodinné záležitosti. My jsme mu dali čas, klub se za něj postavil, takže teď čekáme, až si vyřeší věci a potom se k nám případně připojí,“ dále prozrazuje.

Po ukončení sezony 2015-16 se s pirátskou kabinou rozloučilo třináct hráčů. Kromě pěti extraligových hokejistů, přišli další čtyři ze zahraničí. „V tuhle chvíli máme tři brankáře, deset obránců a patnáct útočníků. Nemyslím si, že je na pořadu dne nějaké posilování kádru,“ komentuje složení týmu a případné další změny.

V průběhu minulé sezóny byl v Chomutově jeden z hlavích problémů brankář. Post jedničky se během ročníku několikrát změnil. „Je dobře, že máme tři kvalitní gólmany, takže kluci mají konkurenci a zaleží jenom na nich, jak se s tím poperou,“ burcuje na dálku trojici, jež bude strážit chomutovskou svatini. „Máme jednoho brankáře s obrovskými zkušenostmi, o druhém ještě hodně uslyšíme a nejmladší má velkou motivaci, takže uvidíme,“ přibližuje rozložení sil v brankovišti Jan Šťastný, jenž se podílel na příchodu Dušana Strharského do trenérského týmu.

Chomutovská juniorka slavila v posledních pěti sezónách třikrát titul mistrů republiky. V loňské sezóně nadějní mládežníci figurovali na ledě partnerské Kadaně, čehož bude nyní využívat i extraligový tým. „Rozhodli jsme se jít cestou, doplnit tým z mladých hráčů, kteří prošli naší akademií a v loňském roce fungovali jako tahouni v Kadani,“ popisuje rozhodnutí trenérů a vedení klubu.

Nehrajeme Ligu mistrů, ale sehnali jsme soupeře, kteří nás proklepnou

Během letní pauzy všechny týmy prošly změnami, které se více či méně projevily na složení kádrů. Kromě přechodů mezi jednotlivými kluby v rámci extraligy, přišli hráči i ze zahraničních soutěží. „Sledoval jsem všechny přestupy, myslím, že to mám hodně pod palcem. Nejlepší tři hráči, kteří se dali získat, byli Marek Kvapil, Ondřej Němec a Martin Zaťovič. A jelikož je všechny získalo Brno, myslím, že posílilo jednoznačně nejvíc,“ prozrazuje vlastní postřeh Jan Šťastný.

Mladí hráči se věnovali fyzické kondici s Petrem Švehlou, zkušenější jedinci z kabiny se připravovali sami, od neděle však budou trénovat společně. „Půjdeme ve stejných šlépějích jako loni. Čtrnáct dní se budeme věnovat herní činnosti a kondici. Poté, zhruba dva nebo tři dny před zápasem s Omskem, si řekneme něco k taktice,“ říká k programu, jenž čeká pirátský tým. „Máme připravené varianty a playbooky pro hráče. Postupně to s nimi projdeme a pobavíme se o tom, co by jim vyhovovalo. Hlavně v srpnu budeme pracovat na herním systému, do kterého bychom chtěli zapracovat i nějaké novinky,“ upřesňuje bývalý brankář.

Chomutovské čeká celkem devět přípravných zápasů. Kromě čtyř mužstev z extraligy se Severočeši střetnou i se soupeři ze zahraničí. Piráti okusí hokej dvou celků z KHL a po jednom soku z prvních lig Německa a Švýcarska. „Osobně si myslím, že je strašná škoda, že nehrajeme Ligu mistrů. Právě na to jsme se snažili reagovat, takže jsme sehnali na přípravu kvalitní týmy, které nás proklepou,“ těší pětatřicetiletého kouče. „Osobně se nejvíc těším, krom Liberce, na ruské týmy – Omsk a Novgorod,“ doplňuje.

„Nejde moc srovnávat přátelská utkání a zápasy v sezóně. Všechna mužstva jsou v zátěži, někdo nasazuje hráče, které chce vyzkoušet, stejně jak to budeme mít i my. Na již zmíněné týmy budeme chtít nastoupit v co nejsilnějším složení, abychom neudělali ostudu,“ slibuje.

Byla by škoda, kdyby Chomutov neměl pokračovat

Hlavní kouč Vladimír Růžička je pověstný svým náhlým rozhodováním a radikálními změnami ve formacích. Ani v nadcházející sezóně to nejspíš nebude jinak. „Před pár dny jsme s Vladimírem Růžičkou seděli nad herním konceptem, jak bychom chtěli pětky mít postavené. V tuhle chvíli nějakou představu máme, ale jak je známo u hlavního trenéra, z minuty na minutu může být z nějakého důvodu všechno jinak,“ usmívá se asistent Šťastný.

Po týdnech čekání na rozsudek od vedení města se Piráti a příznivci chomutovského hokeje dočkali. „Všichni jsme rádi, že můžeme hrát extraligu. Myslím, že by byla ohromná škoda, aby Chomutov s dobrým zázemím a jednou z nejlepších akademií neměl pokračovat,“ uvádí. „Všichni víme, že kdyby odešlo první mužstvo, návaznost na akademii by byla daleko složitější a asi by to nefungovalo jako doteď,“ pokračuje nový šéf mládežnického úseku Pirátů.

V počátku loňského ročníku Vladimír Růžička starší stanovil jako cíl záchranu a případný postup do desítky. Po roce se úkol pro mužstvo nemění. „Cíl pro sezónu je stejný jako minulý rok. Snažit se dostat pod sebe čtyři mužstva a hrát předkolo, potom se uvidí,“ uzavírá Jan Šťastný.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz