Po narození syna je Kundrátek zpátky: Pauza mi pomohla, těšil jsem se

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

11. dubna 2017, 9:21

Václav Jáchim

Ze všech českých reprezentantů měl nejdelší přestávku bez utkání a dost možná i bez tréninků. Tomáš Kundrátek dokončil se Slovanem Bratislava klubovou sezonu v polovině února, odmítl nabídky jiných evropských klubů a věnoval se rodině. Jeho manželka očekávala narození druhého syna, malý Jagger přišel na svět 26. března v Kanadě. A pyšný tatínek od neděle znovu zařezává v přípravě národního týmu. "Nepřemýšlel jsem, jestli mám jet, nebo ne. Dilema to nebylo. Jen jsem se domluvil s trenéry a ti mi dali čas," popisuje.

Do vlasti se vrátil před několika dny, teď už je zase mezi kamarády z reprezentace. A pere se o své druhé mistrovství světa v kariéře. Ačkoli má doma malého syna, hokejová meta dostala přednost. "Dohodl jsem se s manželkou a nastoupil do přípravy. Doma mám velkou podporu. Samozřejmě, loučení nebylo jednoduché, děti a manželka by chyběly každému. Ovšem tohle je moje práce, já beru jako čest, že jsem dostal pozvánku." potvrzuje.

Jakmile se Slovanem dokončil základní část Kontinentální ligy, věděl, že vyrazí za Atlantik. "Odletěl jsem do Kanady, kde jsem měl nejdřív nějaký čas volno. Pak jsem začal trénovat, navíc tam mám svého kondičního trenéra, takže jsem se chystal s ním." Výpadek fyzičky nehrozí, Tomáš se jen potřebuje srovnat s dlouhou zápasovou přestávkou. "Měsíc a půl jsem nehrál. Doufám, že jsem to nezapomněl. Snad všechno proběhne v pohodě," přeje si.

Josef Jandač minulý týden naznačil, že kdyby přerovský odchovanec dorazil a nebyl v optimální pohodě, poskytne mu prostor, aby nabral páru. Jenomže tuhle verzi Kundrátek rázně škrtá. "Já jsem hokejista, záleží na trenérovi. Když mi řekne, abych hrál zápasy, půjdu do toho. Nevidím žádný problém. Nemyslím si, že by mi pomohlo, kdybych si teď dal ještě pauzu. Lepší bude začít hned, abych získal zápasový rytmus co nejdřív," má jasno.

Po narození syna je plný energie. Má za sebou zážitky, kterých je v životě jen pár. "Zahýbe to s každým, určitě tam byly emoce. S manželkou jsme měli obrovskou radost, že syn je zdravý. Že je všechno, jak má," kvituje. Kundrátkovi mají doma dva potomky, oba potenciální hokejisty? "Jak jsem byl v Medicine Hat, mluvil jsem s asistentem trenéra a říkal mu, ať pořádně pracuje, dostane se do NHL a syna si pak může vzít v prvním kole draftu. Smáli jsme se tomu. Ale samozřejmě uvidíme, jak všechno dopadne," povídá s nadhledem.

Druhý syn se jmenuje Jagger, což je nezvyklé. "Dá se říci, že rozhodla manželka. Já zkoušel česká jména, ale bohužel to neprošlo. Žena má v těchto věcech hlavní slovo, alespoň tedy podle mě. První syn se jmenuje Hudson, druhý Jagger. Babičky i maminky si zvykly. Bavili jsme se o jiných jménech, ze strany ženy tam padala jména, která jsem nemohl ani vyslovit. Takže na Jaggera jsme přistoupili oba," popisuje s úsměvem. Od svých nejbližších je teď tisíce kilometrů daleko. "Jsme v kontaktu přes internet, každý den si voláme. Chci vidět, jak obě děti rostou. Starší syn hraje hokej, pořád má na sobě rukavice s helmou. Manželka mě o všem informuje." Mohla by rodina dorazit na šampionát do Paříže? "Probírali jsme to, ale malej musí na očkování, takže nepřijedou."

Kundrátek se teď soustředí na boj o účast na šampionátu. Zatímco v útoku je variant spousta, zkušených kvalitních obránců zase tolik není. "Neřeším to. Soustředím se na sebe, chci podávat co nejlepší výkony. Ostatní je na trenérovi," poví rázně. Přestávka mu prý přišla vhod. Zatímco jiní hráči čelí únavě, Tomáš je čerstvý jako dlouho ne. "Volno mi pomohlo. Hrozně jsem se těšil na tréninky a na zápasy. V Americe jsem nemohl sledovat zápasy play off, když jsem přiletěl a koukal na Kometu s Hradcem Králové, potily se mi ruce. Moc jsem chtěl být na ledě s klukama. Byl jsem víc nervózní, než když hraju," usměje se. Po minulé sezoně je namístě také otázka, jak bude vypadat jeho další angažmá. Ovšem na konkrétní odpověď je brzy. "Řešil jsem to a řeším. Zatím to vypadá spíš na KHL. Uvidíme, co bude," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz