Polák s Hertlem na Stanley Cup nedosáhli, počtvrté slaví Pittsburgh

Foto: Facebook Pittsburgh Penguins

13. června 2016, 6:49

Adam Bagar

Po domácím zaváhání si už hokejisté Pittsburghu druhý mečbol nenechali uniknout, když vyhráli v San Jose 3:1, celou finálovou sérii ovládli 4:2 na zápasy a už počtvrté v klubové historii slavili zisk slavného Stanley Cupu! Ten jim vystřelil ve druhém dějství zkušený zadák Kris Letang, který tak rozesmutnil oba české zástupce v bojích o slavný grál – obránce Romana Poláka a zraněného útočníka Tomáše Hertla.

Možnosti slavit poprvé v historii před vlastními fanoušky nevyužili, a tak podobně jako v letech 1991, 1992 a 2009 si mistrovské oslavy užívali ledě soupeře. Hokejisté Pittsburghu už nechtěli dopustit další zaváhání a začali aktivněji, což v čase 8:16 vyjádřili vedoucí brankou. Zubrusův faul dokázal potrestat obránce Brian Dumoulin, který prostřelil Jonese přesnou střelou na vyrážečku a poprvé potěšil fanoušky ve žlutočerných barvách.

Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off – Sidney Crosby

Žraloci, hnáni takřka osmnácti tisícovkami diváků, toužili po vyrovnání. Wardův únik v poslední možnou chvíli zastavil vracející se Kunitz a Burns s Donskoiem ztroskotali na jistém Murraym. Na opačné straně neuspěl nadvakrát agilní Crosby ani osamocený Kessel. O první přestávce, kterou vyplnila vzpomínka na zesnulou legendu NHL Gordieho Howea, tak byli mnohem spokojenější Tučňáci, kteří udělali další krůček k zisku trofeje.

Druhou část začalo lépe San Jose, které bylo odměněno vyrovnáním. Ve 27. minutě našel škvíru mezi Murrayho betony nejproduktivnější hráč play off Logan Couture. Jenže domácím vydržela radost pouhých 79 sekund. Tamní stánek zmrazil ofenzivně laděný bek Kris Letang, jenž rychlou střelou o Jonese využil přesné přihrávky Crosbyho. Zanedlouho mohl srovnat krok Pavelski, ale v oku fanouška lahodící pasáži minul odkrytou branku.

Roman Polák (San Jose) – 0+0, 2 střely, čas na ledě 16:27

Pittsburgh mohli uklidnit Kunitz s Malkinem, jeden z několika brejků však nevyužili. Žraloci se hnali za vyrovnáním, ale naráželi na skvělou hru Tučňáků. Ti svému soupeři dovolili v závěrečné třetině pouhé dvě střely na branku a sami v úplném závěru dali výsledku finální podobu, když 62 sekund před koncem trefil prázdnou klec Patric Hörnqvist. San Jose tak při první finálové účasti neuspělo, Pittsburgh naopak slavil počtvrté v historii.

Šesté utkání finále Stanley Cupu

SAN JOSE SHARKS – PITTSBURGH PENGUINS 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Couture (M. Karlsson, Burns) – 9. Dumoulin (Schultz, Kunitz), 28. Letang (Crosby, Sheary), 59. Hörnqvist (Crosby).
Rozhodčí: McCauley, Sutherland – Murphy, Racicot.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 19:27.
Diváci: 17 562 (vyprodáno).
Hvězdy zápasu: 1. Crosby, 2. Letang (oba Pittsburgh), 3. Jones (San Jose).
Konečný stav série: 2:4.
San Jose Sharks: Jones – Braun, Vlasic, Burns, Martin, Polák, Dillon – Pavelski, Thornton, Donskoi – Karlsson, Couture, Marleau – Ward, Tierney, Nieto – Wingels, Spaling, Zubrus. Trenér: Peter DeBoer.
Pittsburgh Penguins: Murray – Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz – Hörnqvist, Crosby, Sheary – Kunitz, Malkin, Rust – Hagelin, Bonino, Kessel – Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz