Rusové na Karjale bez Dacjuka a Kovalčuka, ale s 10 hráči Petrohradu

Foto: iihf.com

31. října 2017, 15:30

Václav Jáchim

Bez největších hvězd, ale i tak s výborným kádrem vyrazí ruští reprezentanti na turnaj Karjala. Trenér Znarok nemá k dispozici zraněného Pavla Dacjuka, který by měl být na marodce zhruba tři týdny, ani Andreje Markova nebo Ilju Kovalčuka, s jehož startem se počítá na prosincovém Channel One Cupu. Sborná ovšem má co nabídnout, na prvním podniku Euro Hockey Tour bude patřit k favoritům. "Hlavní je pro nás olympiáda, ale i přípravné akce bereme velmi vážně," ujistil Oleg Znarok.

Velkou výhodou ruského výběru bude sehranost. A klubové vazby. Všichni kandidáti startu na olympijských hrách působí v Kontinentální lize, soustředěni jsou do několika elitních klubů. Patrné to je i z nominace na turnaj Karjala: trenér Znarok zařadil desítku svěřenců z Petrohradu, osm jiných hráčů obléká dres CSKA Moskva. Mít 18 bojovníků ve dvou týmech, to je z hlediska národních mužstev evropský unikát. A to další šikovní borci jako Jakovlev, Šalunov, Ljubimov, Okulov či Šumakov pojedou v listopadovém termínu na Německý pohár.

Akce v Augusburgu se zúčastní ruský olympijský výběr, ale přesnější název zní reprezentační B tým. Trenéři Brataš s Vorobjovem budou bedlivě sledovat všechny adepty účasti na hrách v Koreji, k dispozici budou mít mj. ostřílené gólmany Košečkina s Jerjomenkem a řadu mladých nadějí. "Okruh hráčů máme širší, listopadové turnaje jsou velmi důležité. Pečlivě si je vyhodnotíme, chceme kvalitní výkony i výsledky," řekl před několika dny Oleg Znarok s tím, že základ olympijské sborné uvidí ruští fanoušci v prosincové generálce na domácím moskevském podniku EHT.

První sborná bude v neoficiálním mistrovství Evropy obhajovat loňské prvenství, úvodní dva turnaje ale absolvuje šest mužstev. V Helsinkách a Moskvě zvítězí ten, kdo ve třech zápasech nasbírá nejvíc bodů. Příští týden se k tradiční čtveřici přidají Kanaďané a Švýcaři, jež pět týdnů poté na Channel One Cupu nahradí Korejci. Rusové začnou finský podnik ve čtvrtek 8. listopadu, kdy v Helsinkách nastoupí proti domácím hráčům Suomi. O víkendu pak budou bojovat se Švýcary a na závěr v tradičním pikantním duelu proti české reprezentaci.

Trenér Znarok bude mít mezi svěřenci dvanáct účastníků posledního mistrovství světa, bronzovou medaili si z Kolína nad Rýnem přivezli Šesťorkin, Sorokin, Gavrikov, Kiselevič, Andronov, Tělegin, Ničuškin, Barabanov, Gusev, Plotnikov, Mozjakin a Tkačev. O stěhování z Las Vegas do vlasti uvažuje Vadim Šipačov, ale s ním zatím Znarok logicky počítat nemůže. Bez angažmá je jiný úspěšný útočník Danis Zaripov, který vzhledem k trestu za doping momentálně nikde nepůsobí. Návrat na mezistátní scénu hlásí obránce Vjačelslav Vojnov z Petrohradu, který měl vleklé zdravotní potíže, po letním přesunu z NHL do Kontinentální ligy dostanou příležitost Nikita Trjamkin, Nikita Něsterov, Sergej Kalinin a Michail Grigorenko.

Nominace Ruska na turnaj Karjala (8. – 12. listopadu 2017, Helsinky, Örebrö a Biel):

Brankáři:
Igor Šesťorkin (Petrohrad), Ilja Sorokin (CSKA Moskva), Andrej Karejev (Ufa).

Obránci:
Vjačeslav Vojnov, Vladislav Gavrikov, Dinar Chafizullin, Andrej Zubarev (všichni Petrohrad), Bogdan Kiselevič, Nikita Něstěrov (oba CSKA Moskva), Ilja Ljubuškin (Jaroslavl), Nikita Trjamkin (Jekatěrinburg), Vasilij Tokranov (Kazaň).

Útočníci:
Nikita Gusev, Alexander Barabanov, Sergej Kalinin, Sergej Plotnikov, Sergej Širokov (všichni Petrohrad), Kiril Kaprizov, Michail Grigorenko, Valerij Ničuškin, Sergej Andronov, Ivan Tělegin (všichni CSKA Moskva), Vladimír Tkačev (Kazaň), Sergej Mozjakin (Magnitogorsk), Pavel Kraskovskij (Jaroslavl).

Trenéři: Oleg Znarok, Harijs Vitolinš a Igor Niikitin.

Program turnaje Karjala 2017:

Středa 8. listopadu:
18:00 Švédsko – Česko (Örebrö)
12:15 Švýcarsko – Kanada (Biel)

Ćtvrtek 9. listopadu:
17:30 Finsko – Rusko (Helsinky)

Pátek 10. listopadu:
14:00 Česko – Švýcarsko (Helsinky)
17:30 Kanada – Švédsko (Helsinky)

Sobota 11. listopadu:
12:30 Švýcarsko – Rusko (Helsinky)
16:30 Finsko – Švédsko (Helsinky)

Neděle 12. listopadu:
12:30 Rusko – Česko (Helsinky)
16:30 Finsko – Kanada (Helsinky)

Nominace ruského olympijského výběru na Německý pohár:

Brankáři:
Vasilij Košečkin, Ilja Samsonov (oba Magnitogorsk), Alexander Jerjomenko (Dynamo Moskva).

Obránci:
Igor Ožiganov, Michail Naumenkov, Artěm Blažijevskij (všichni CSKA Moskva), Rušan Rafikov, Pavel Koledov (oba Jaroslavl), Ivan Věreščagin (Novosibirsk), Albert Jarullin (Kazaň), Jegor Jakovlev (Petrohrad), Alexej Vasiljevskij (Jekatěrinburg).,

Útočníci:
Maxim Šalunov, Sergej Šumakov, Konstantin Okulov, Roman Ljubimov, Andrej Světlakov, Andrej Kuzměnko (všichni CSKA Moskva), Jevgenij Ketov, Ilja Kablukov, Nokilaj Prochorkin (všichni Petrohrad), Ilja Michejev, Kirill Semjonov (oba Omsk), Artěm Fjodorov (Ufa), Dmitrij Kagarlickij (Čerepovec), Vjačeslav Osnovin (Novosibirsk), Jegor Korškov (Jaroslavl).

Trenér: Oleg Brataš a Ilja Vorobjov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz