Rusy bolí ztráty: Treťjak chce smlouvu s NHL, Fetisov limit pro odchody

29. května 2015, 11:30

Václav Jáchim

Dlouho byli v klidu, ale s rostoucím počtem odchodu mladých i zkušených hokejistů do zámoří se představitelé ruského hokeje začínají obávat, jestli se náhodou nevracejí staré časy. Před vznikem KHL platilo, že za Atlantik mířila řada kvalitních ruských hráčů, kteří pak logicky chyběly v domácí soutěži. Ekonomické sankce za krizi na Ukrajině a kolísající kurs rublu vůči dolaru přispěly k tomu, že je NHL pro Rusy najednou zase zajímavější. Tahle skutečnost se nelíbí tamním hokejovým legendám, zejména Vladislavu Treťjakovi a Vjačeslavu Fetisovovi.

Prvně zmíněný šéf ruského svazu nemůže podnikat přímé kroky k tomu, aby doma udržel Artěmije Panarina (na snímku), Jevgenije Medvěděva, Sergeje Plotnikova a další. V demokratické společnosti, která snad v Rusku stále panuje, nemá někdejší skvělý brankář žádné konkrétní páky. Proto řeší alespoň to, aby za odchody těch nejlepších ruský hokej něco získal.

"Měli bychom seriózně přemýšlet o smlouvě s NHL," řekl už dřív Treťjak. Dohodu o odchodech hráčů do zámoří se slavnou ligou podepsali Švédové, Finové, Slováci i zástupci českého hokeje. Ovšem Rusové nikoli. Dosud postačilo ujednání, že si KHL a NHl budou navzájem respektovat uzavřené smlouvy. Jinými slovy - pokud bude hráč někde podepsán, nesmí odejít ke konkurenci. Takhle se třeba před časem do NHL nevrátil z Ruska kanadský obránce Kwiatkowski, našli bychom i jiné případy.

Jenže letos došlo k situaci, s níž v Rusku moc nepočítali. Medvěděv a Plotnikov se s dosavadními zaměstnavateli dohodli na přerušení (ukončení) kontraktu, aby mohli následně kývnout na nabídky z NHL. Medvěděv se upsal Flyers, Plotnikov jedná s několika zájemci. Oba hráči měli ve smlouvách s týmy KHL patrně zakotveny k tomu určené podmínky, díky nimž mohli kontrakty vypovědět. Kdyby tomu tak nebylo, představitelé ruské soutěže by bezpochyby spustili kanonádu.

Pokud kluby Kontinentální ligy tuhle praxi akceptují, odchodům nezabrání. "Ale týmy by měly získat odstupné. Před lety se za hráče platilo v průměru 150 tisíc dolarů, i když třeba za Malkina to byl milión. Už tehdy byl hvězdou. Pak smlouva s NHL vypršela a od té doby žádnou nemáme. Proto jsem obnovil jednání, mám za sebou schůzku s viceprezidentem NHL Billem Dalym. Požádal jsem ho o možnost nového kontraktu. Návrh nám už přišel, bude přeložen a poté zaslán KHL," řekl Treťjak deníku Sovětskij Sport.

Otázkou je, jak se s Kontinentální liga k věci postaví. "Jenže náš hokej krvácí, pro mládežnické kluby je dobrá každá kopějka. V minulosti odešel junior do Kanady, třeba tam ani nehrál, ale peníze jsme dostali," doplnil Treťjak. Tématem se zabývá i jeho bývalý spoluhráč Vjačeslav Fetisov, jenž před lety stál u vzniku KHL. "Víte, kolik sedmnáctiletých talentů nám za posledních deset let odešlo do zámoří? 300! A kolik jich hrálo pravidelně NHL? Deset! Kdyby zůstali doma, mohli se prosadit mnohem lépe, profitovali by z toho všichni," upozornil na stránkách sovsportu.ru.

Fetisov před několika dny přišel s revolučním návrhem, aby bylo uzákoněno, že z Ruska nesmí do NHL ani nikam jinam odejít hráč mladší 28 let. Na první pohled nepochopitelný nápad od člověka, který sám musel v totalitním režimu čekat, až bude po třicítce puštěn na angažmá do New Jersey. "Ale doma jsem odehrál 14 sezon, v reprezentaci 13. Dnes ztrácíme hráče, kteří našemu sportu nic neodvedli. Když každé léto přijdete o nejlepší hráče, jak můžete budovat silnou domácí soutěž?" ptá se dvojnásobný olympijský vítěz.

Fetisov argumentuje pravidly NHL. "Pokud tam není hokejista v pozici volného hráče bez omezení, jiný tým ho nemůže koupit. Jen vyměnit," řekl. Sám by byl pro, aby v ruské KHL došlo ke změně reglementu. "Pokud se některý hráč rozhodne a podepíše kontrakt v KHL, měl by v ní zůstat do 28 let. Teprve pak si může jít , kam chce," naznačil. Výjimkou by byly zřejmě jen případy cizinců, pokud by klub o dotyčného ztratil zájem. "Jiné cesty není. Jedině tím, že udržíme všechny nejlepší ve své soutěži, docílíme toho že ruská sborná bude konkurenceschopná na velkých turnajích," uzavřel Fetisov v narážce na nedávný pražský debakl s Kanadou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz