Rychlejší než Gretzky. Jak samostříl Klíma připravil slavnou 99 o rekord

Foto: nhl.cz

4. května 2020, 21:35

Tomáš Zatloukal

Byl to neskutečný kvapík! Před dvěma lety padl absolutní rekord Severní smyčky, ikonického okruhu s přezdívkou "Zelené peklo". Hybridní Porsche proletělo tratí poblíž hradu Nürburg za 5 minut a 19 sekund! Ještě o šest vteřin méně stačilo Petru Klímovi 4. května 1991 k jinému galapředstavení. Čistým hattrickem sestřelil v play off Minnesotu a vymazal v edmontonské klubové kronice Wayna Gretzkyho.

Je to přesně 29 let od chvíle, kdy Klíma prožil jeden z magických večerů.

Chomutovský rodák, jehož talent vycídili v Litvínově, toho večera dokonale předvedl své jedinečné umění. Byl ryzím šutérem, dokonalým brankostrojem. Pálil prudce, přesně a pohotově.

Navlečen v dresu edmontonských Olejářů třikrát poslal puk za záda Jona Caseyho a nastartoval cestu za hladkou výhrou 7:2. Na čistý hattrick potřeboval jen něco málo přes pět minut a sebral rekord Waynu Gretzkymu.

Ani sám "Great One" nedal v play off tři góly tak bleskově. Nejrychlejší hattrick zaznamenal v roce 1983 proti Calgary Flames, tři přesné zásahy si připsal za deset minut a 42 sekund.

Svérázný chlapík, jemuž se říkávalo "Kozel", se po úchvatné show dočkal nejedné pochvaly.

"Petr prožívá báječnou sezonu, je to náš klíčový hráč, který rozhoduje zápasy. Jeho rychlost je výjimečná," smekl před ním John Muckler, kouč Oilers. Narážel i na fakt, že Klíma zakončil základní část se 40 trefami. Lépe mu to nikdy v NHL nestřílelo. Ani dříve, ani později.

A Klímu Muckler pochválil i za zlepšenou defenzivní hru, která odjakživa byla Achillovou patou výtečného bruslaře s číslem 85 na zádech. "Od svého příchodu do Edmontonu na obranné činnosti zapracoval. Drží se naší taktiky. Plní vše, co po něm chceme, a zároveň dál střílí spousty gólů."

"Kozel", jehož provázela pověst věčného bohéma, se před zámořskými novináři nijak nekasal. "Víte, v minulém zápase jsem neproměnil své šance. A já jsem tu od toho, abych branky dával. Dnes to vyšlo, cítil jsem se skvěle, nohy mi jezdily."

Pro Klímu nešlo o náhodný výstřelek, prvotřídních kanonýrských kousků v NHL předvedl spoustu. Třeba když 15. května 1990 rozhodl nejdelší finále Stanley Cupu všech dob. Nebo když za Detroit skóroval během 12 partií v play off desetkrát!

Z hattricku se v klíčové fázi sezony radoval hned čtyřikrát! V roce 1988 stal prvním Evropanem, jemuž se třígólový večer povedl v bojích o stříbrný pohár za Red Wings.

Klíma byl zkrátka čistokrevným "snajprem". Hráčem, kterému to i přes prohřešky v životosprávě pálilo samo. Samostřílem z litvínovské školy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz