Tipsport extraliga spouští nové statistiky. Zaměří se na efektivitu hráčů

Na Hokej.cz najdete od dnešního dne rozšířené statistiky z Tipsport extraligy. Novinkou jsou mimo jiné přepočty na 60 minut času stráveného na ledě, individuální produkce bodů nebo údaje ze hry v rovnovážném stavu. Tedy takové hodnoty, jaké se už sbírají v zámoří, ale v Evropě jsou zatím raritou.

BPA sport marketing,a.s. přináší tento nový statistický servis z naší nejvyšší soutěže, který najdete exkluzivně na stránkách hokej.cz. Projekt realizuje firma eSports.cz, která je dlouhodobým partnerem sběru statistických dat pro ČSLH a kluby Tipsport extraligy.

V rubrice Hokej v číslech budou pravidelně vycházet články, které dají naměřené hodnoty do souvislostí a na konkrétních příkladech vysvětlí jejich principy.

Jde o první fázi úprav extraligových statistik. Na jejich dalším rozšíření se pracuje.

Čtenáři hokej.cz si mohou srovnat výkony hráčů s pomocí více než dvaceti nových analytických atributů.

Součástí jsou i vizualizace, a to včetně mapy střeleckých pokusů.

Nová analytická data najdete i u týmových statistik. Fanoušci budou moci také interaktivně porovnávat hokejisty napříč soutěží. Diskuzi pak jistě rozproudí ukazatel, do jaké formace by měl daný hráč podle statistik patřit.

Je ovšem důležité zdůraznit – podle statistik.

Říká se, že sice hodně napoví, ale neprozradí vše. Určitě nejsou kompletním obrázkem o hráči, nabídnou ale nový pohled na to, co se děje na ledě.

A často přinesou překvapivá zjištění.

Nové statistické kategorie

Přepočty na jednotku času – Čas na ledě bývá u hráčů první a čtvrté formace hodně odlišný. Jejich efektivita, tedy to, jak s ice timem naloží, může být ale vyrovnaná. Proto na stránkách  hokej.cz nově přinášíme přepočet statistik na šedesát odehraných minut. Karlovarská posila Pat Mullane třeba se svým dosavadním časem na ledě nakládal se zhruba stejnou efektivitou jako brněnský bombarďák Martin Erat (viz zde). 

Primární body – Jedná se o součet vstřelených branek a prvních asistencí. Primární asistence totiž více vypovídají o podílu nahrávačů na gólu či jejich schopnosti dostávat spoluhráče do gólových šancí. Všechny dosavadní body sparťana Petra Vrány, brněnského Vojtěcha Němce nebo chomutovského Ivana Humla přišly za góly či finální přihrávky (viz zde).

Rozdělení statistik podle herních situací – Který hráč je nejproduktivnější při hře 5 na 5? A kdo je nejefektivnější v početních výhodách? Nové statistiky na tyto otázky odpoví, protože se dají filtrovat podle herních situací. Při hře pět na pět totiž nejsou nejproduktivnější brněnští bouráci, ale hradecký Richard Jarůšek (viz zde).

Individuální produkce bodů – Ze všech gólů vstřelených za přítomnosti hráče na ledě, udává procento gólů, na kterých se hráč podílel bodem. Tedy že ho buď sám dal, nebo na něj asistoval. Takový Dominik Lakatoš z Liberce když už je na ledě u branky svého týmu, ve třech případech ze čtyř v něm má hokejku. (viz zde).

OPT (on pace to, neboli tímto tempem) – Tato statistická kolonka ukáže, jak by si daný hokejista vedl, kdyby udržel stávající tempo do konce soutěže. Pánové Erat s Kvapilem zatím mohou pokukovat po hranici pětasedmdesáti bodů (viz zde).

Přehled vstřelených gólů podle skóre zápasu – U hráčských statistik byl doplněn přehled branek podle vývoje utkání – tedy kolik gólů vstřelil hráč v době, kdy jeho tým vedl, prohrával nebo byl zápas vyrovnaný. Vězte, že v tu chvíli chcete mít na ledě Robertse Bukartse nebo Erika Hrňu. (viz zde).

Novinky v týmových statistikách – Na hokej.cz nově najdete přehled vstřelených gólů podle třetin, týmovou úspěšnost na vhazování nebo průměrný počet hitů za zápas. Brankám sice vládne Kometa, ale ve druhých třetinách ji zatím předčí Sparta a Třinec (viz zde).

 

Poznámka: Nové kategorie podrobně vysvětlíme na konkrétních příkladech v následujících článcích. Sledujte rubriku Hokej v číslech.

 

Zajímavosti z úvodní čtvrtiny Tipsport extraligy
… Marek Kvapil má sezonu rozjetou na 76 bodů, mohl by tedy atakovat rekord Martina Růžičky (83).
… pokud jde o primární body (góly a první asistence) vede bodování Martin Erat, jen jeden z jeho 18 bodů byl za druhou asistenci.
… nejproduktivnější hráč v přesilových hrách je s osmi body Marek Kvapil, ale hned v závěsu se drží sparťani Brian Ihnačák a Lukáš Pech, pardubický Tomáš Rolinek, hradecký Jaroslav Bednář, zlínský Petr Holík a chomutovský bek Jan Rutta, všichni se sedmi body
… při hře pět na pět je nejefektivnějším hráčem (nejproduktivnějším na 60 minut hry) třinecký David Ciencala, který kdyby udržel tempo ze svého jediného startu, bude sbírat téměř 10 bodů na čistou hodinu hry 5 na 5. Z těch pravidelně nasazovaných předčí všechny opět hradecký Richard Jarůšek s 4,17 bodu na 60 minut hry v pěti na obou stranách, drží se i třinecký Rostislav Marosz s průměrem 4,05.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz