Vampola po bitvě s Libercem: Strkanice před bránou? Hraju hokej a ne šachy!

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

16. října 2016, 21:16

Václav Jáchim

Když na sebe narazí tihle sokové, můžete si být jisti, že budou dunět mantinely a obrazně řečeno nad ledem létat jiskry. Hokejisté Liberce a Mladé Boleslavi svedli v minulosti mraky bitev. O udržení i v semifinále play off. Hráči se dobře znají, mnozí působili na opačné straně barikády. Když se teď soupeři utkali poprvé v letošní sezoně, byl to zápas pikantní především pro Petra Vampolu (na snímku). Mistr světa 2010 hrál ještě na jaře za Bílé Tygry, už během vyřazovacích sérií se nahlas šeptalo, že posléze půjde právě do města aut.

Stalo se, konstruktivní centr nosí dres Bruslařského klubu. Pod Ještědem se Vampola rozloučil mistrovským titulem, ovšem v kabině se vědělo, že míří pryč. Pro obě strany docela pikantní záležitost. Teď se všichni potkali znovu, už coby protivníci. "Pro mě bylo určitě motivující, abychom Liberec porazili. Strašně moc jsem chtěl, bohužel se nám to nepovedlo. Musím říci, že soupeř zaslouženě vyhrál. Byl lepší, mohu jenom pogratulovat," uznává.

„V den utkání se k rozhodčím nemohu vyjadřovat. Já se s nimi snažím bavit normálně, slušně. Akorát mě asi do konce kariéry bude provázet nějaká ta arogance z jejich strany.“

Středočeši jsou na tom v tabulce lépe, proti Bílým Tygrům chtěli pohodu potvrdit dalším ziskem. Jenomže dramatický duel nezvládli. "Oproti předchozímu zápasu v Třinci nám chybělo hodně věcí. Tentokrát jsme sice šance měli, ale nepředvedli jsme ten výkon, jaký chceme. Byli jsme o krůček za Libercem," hlásí zkušený útočník. Svěřenci trenérů Výborného a Jelínka dojeli především na koncovku. Nutno uznat, že druhá třetina byla ve znamení hostů, ale jinak se hrála partie s otevřeným koncem.

To by ale domácí museli aspoň jednou překonat výborného Lašáka, nejlépe už v úvodním dějství. Nicméně utkání se pro boleslavské bojovníky vyvíjelo tak, že by branku nedali, i kdyby hráli třeba do půlnoci. Prostě podvečer blbec. "Asi dvakrát nebo třikrát jsme tam měli prázdnou bránu. Možná kdybychom se prosadili na začátku, asi by to vypadalo jinak. Ale takové zápasy se sejdou. Neřekl bych, že jsme hráli úplně špatně. Nebylo to však ono," konstatuje.

Pro nezaujatého fanouška šlo o luxusní klání. Od první minuty létal kotouč ze strany na stranu, soupeři se předháněli v bruslení i osobních soubojích. Právě Vampola byl několikrát terčem ostřejších srážek, až se zdálo, že by v tom mohlo být i něco osobnějšího. Ale i boleslavský centr hodně ran rozdal. "Hraju hokej a ne šachy. Před bránu chodím proti každému soupeři. Už mi to říkali rozhodčí," povídá docela rázně na dotaz, co důrazu ze strany soupeře říká.

„S první čtvrtinou jsme strašně spokojení. Získali jsme 22 bodů a byli bychom vděční, kdyby se nám to povedlo zopakovat.“

Někdy to i vypadalo, jestli ho Bílí Tygři nechtěli vyprovokovat. Vampolu velmi dobře znají, mohli se ho pokusit vyvést z míry. "Možná to měli za úkol. Já každý zápas prožívám a každý chci vyhrát. Jestli oni měli nějaké příkazy... To má těch týmů možná víc. Já se každopádně snažím hrát naplno a zvítězit," reaguje. Duel ho dost bolel, jenže s tím šikovný technik nemá problémy. "Až zápasy přestanu prožívat, tak odevzdám bágl a půjdu dělat něco jiného. Ale když jdu do utkání, chci vyhrát!" opakuje.

Souboj byl každopádně na ostří nože, jak se v podání tradičních rivalů sluší a patří. Když zahoukala třetí siréna, Vampola ještě zajel za jedním z čárových arbitrů a chvíli mu něco vysvětloval. "V den utkání se k rozhodčím nemohu vyjadřovat," omlouvá se. "Jsme v České republice. Kdyby člověk chtěl říci názor slušnou formou, bohužel nemůže. Ale nebylo to nic vulgárního. Já se s rozhodčími snažím bavit normálně, slušně. Akorát mě asi do konce kariéry bude provázet nějaká ta arogance z jejich strany.  Musím se s tím poprat," říká. Jakmile slyší dotaz na hodnocení úvodní části základní části z pohledu svého týmu, hovoří pozitivně: "S první čtvrtinou jsme strašně spokojení. Získali jsme 22 bodů a byli bychom vděční, kdyby se nám to povedlo zopakovat. Do druhé čtvrtiny musíme vkročit s pokorou a makat jako dosud," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz