Vedení ruského svazu označilo práci Bykova za uspokojivou, trenér u sborné patrně zůstane

31. května 2010, 13:02

Václav Jáchim

Kdyby získal titul mistrů světa, nejspíš by o jeho dalším setrvání u ruské sborné nikdo nepochyboval. Jenže kouč Vjačeslav Bykov v Německu úplně nevykoupil hříchy za olympiádu ve Vancouveru, jeho hvězdami napěchovaný tým nestačil ve finále šampionátu na české bojovníky. Nekonal se tedy zlatý ruský hattrick, velká východní země po sérii úspěchů nepovažovala stříbro za patřičný výsledek. Však si také téměř všichni hráči medaile ihned po finálovém ceremoniálu sundali a záhy je složili do rukavic či přileb.

Co by za to v Rusku ještě nedávno dali. Od roku 1993 čekala hokejová velmoc na světový primát až do jara 2008, kdy tým Vjačeslava Bykova v Quebeku přemohl Kanadu a vyskočil konečně na světový trůn. Další rok to bylo v Bernu stejné, letos se čekalo totéž. Malkin, Ovečkin, Kovalčuk, Dacjuk, Gončar a další toužili po vítězství. Mimo jiné i proto, aby se částečně revanšovali za nepovedený Vancouver.

Ale nepovedlo se, týden po šampionátu tedy ruská veřejnost s napětím sledovala, zda prohra ve finále s Českou republikou nebude stát Bykova místo. Hlavní trenér společně s kolegou Zacharkinem předstoupili před vedení ruského svazu s hodnotící zprávou. "Nejprve jsme hovořili o tom, jak jsme turnaj viděli z našeho pohledu. Členové vedení svazu pak měli dotazy na herní stránku, na fungování týmu. Ptali se i na jiná témata," popisoval Bykov.

Když kouč posléze vyšel mezi novináře, mohl konstatovat, že prospěl. "Zprávu jsme probrali a práci trenérů poté označili za uspokojivou," řekl šéf svazu Vjačeslav Treťjak. Co to znamená? Bude tedy Bykov nadále koučovat sbornou? Patrně ano. Bývalý vynikající útočník, který s ruským národním týmem získal během tří let dvakrát zlato a jednou stříbro, nejspíš dostane nabídku na uzavření nového kontraktu. Ten původní mu právě vypršel.

"S trenéry Bykovem a Zacharkinem se brzy setkáme, abychom projednali podmínky nové smlouvy," naznačil Vladislav Treťjak. Všechno tedy asi zůstane při starém. I když v ruských médiích zaznělo poměrně dost kritiky, někteří odborníci naznačovali, že by to po třech letech chtělo změnu. Internacionál Vladimír Petrov kupříkladu navrhoval místo Bykova nástup Zinatulji Biljaletdinova, který s Kazaní dvakrát vyhrál Gagarinův pohár. Padala i další jména.

Ale Bykov kritiku ustojí. Bez ohledu na to, že možná nejvážnější argument proti němu vycházel z kumulace funkcí. Olympijský vítěz a mistr světa vede nejen národní tým, nýbrž také bohatou Ufu, což se řadě lidí v Rusku nelíbilo. Podle zákulisních informací, jež zazněly během nedávného šampionátu v Německu, připravoval jistý okruh činovníků trenérskou výměnu s výhledem na olympiádu v Soči 2014.

Jedna z verzí naznačila, že by na domácích hrách chtěl vést ruský výběr Vjačeslav Fetisov, toho času jeden z hlavních představitelů CSKA Moskva i ruské KHL. Ostatně i Bykov ví, že nový program národního týmu bude vycházet především z potřeb přípravy na Soči. "60 procent hráčů letošního týmu nás může reprezentovat i na domácí olympiádě. Jsou v produktivním věku, existuje u nich předpoklad stále vysoké výkonnosti. Je jisté, že šanci potřebují dostat i mladší hokejisté. Bude to odpovědná a dlouhá práce," řekl Bykov.

Podle jeho slov by měl kouč ruské reprezentace dostat důvěru na čtyřleté období. Prozatím není jasné, jestli se k této možnosti přikloní i svaz, anebo zda zvítězí pragmatický přístup. Kontrakt jen na dva roky s tím, že pak by byl prostor na změnu. Nebo - že by v případě úspěchů trenéři setrvali až do Soči. Vladislav Treťjak naznačil ochotu dohody s Bykovem a Zacharkinem, ovšem doba kontraktu zatím nebyla zmíněna. Kdo ví, ale právě tohle téma může být vzhledem k dění v zákulisí ruského hokeje nejdůležitějším otazníkem.

V souvislosti s olympiádou v Soči se chystají i některé konkrétní novinky. Vladislav Treťjak oznámil, že v blízké budoucnosti bude vytvořeno reprezentační hokejové béčko. "Zatím nevíme, kdo B tým povede, ale už jsme sestavili plán mezinárodních zápasů. Rozšíříme tak možnosti reprezentace, bude to důležité zejména před olympiádou v Soči," prohlásil šéf federace.

Vedení ruského hokeje se podle Treťjaka rovněž rozhodlo vytvořit komisi pro vyhledávání mladých talentů. Jejími členy budou zkušení experti včetně legendárních jmen ruské a sovětské hokejové historie. Hokejovou dráhu mladých talentů budou mimo jiné sledovat věhlasný trenér Viktor Tichonov nebo bývalí olympijští vítězové a mistři světa Boris Majorov s Borisem Michajlovem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz