Velká rošáda brankářů mezi Spartou a Libercem: Marek Schwarz pod Ještědem střídá Marka Pince!

V posledních dnech se o tom spekulovalo, teď je brankářská rošáda na světě. Vedení pražské Sparty po Novém roce řešilo otázku gólmanů, po odchodu Michala Neuvirtha zpátky do Washingtonu se zdálo, že jedničkou bude Marek Schwarz (na snímku). Tak jako na začátku sezony. Jenže všechno je jinak. Bývalému gólmanovi St. Louis či finského Turku se moc nedařilo, Sparta tedy zareagovala a Schwarze vyměnila do Liberce. Opačným směrem putuje Marek Pinc!

Rošáda je na první pohled nečekaná, ale svým způsobem adekvátní situaci. Marek Schwarz přišel loni v létě do Sparty z finského angažmá jako náhrada za Tomáše Pöpperleho, jenž zamířil do pražského Lva. Odchovanec hokeje v Mladé Boleslavi začal výborně, jenže pak přepustil místo Michalu Neuvirthovi, který byl k dispozici díky výluce v NHL. A Schwarz vypadl z role. V posledních zápasech se mu nedařilo, vedení klubu připustilo, že situaci řeší.

Už během pátku probíhala jednání Pražanů s představiteli Liberce. Bílí Tygři jsou v tabulce předposlední, na podzim za ně chytal Ondřej Pavalec, tradiční dvojici tvořili Marek Pinc a Tomáš Vošvrda. Severočeši prožívají jednu z nejhorších extraligocých sezon, i jim může změna maskovaných mužů pomoci. Sňatek z rozumu byl podle všeho předjednán už odpoledne, oficiální potvrzení přišlo večer po 39. kole, kdy Sparta hrála v Brně a Liberec na ledě Vítkovic.

"Po dohodě s trenéry se vedení Sportovního holdingu rozhodlo pro tuto výměnu. Markovi se u nás nedařilo podle jeho ani našich představ. To se bohužel v hokeji stává, každopádně mu přejeme, ať se mu v Liberci daří. Věříme, že tenhle krok prospěje oběma stranám,“ uvedl v klubovém prohlášení sparťanský sportovní manažer Patrik Martinec.

V Tipsport extralize nejsou podobná stěhování gólmanů běžná, také v Liberci doufají, že jim tahle operace prospěje. "Oboustranný přestup je dalším z kroků, kterými se snažíme řešit špatnou situaci, v níž se náš tým momentálně nachází. Věříme, že půjde o pozitivní impuls. Marku Pincovi se v letošní sezoně nedařilo jako v té předchozí. I přesto ale v mnoha zápasech tým podržel a za jeho celkové působení v Liberci bych mu rád poděkoval. Pinc i Schwarz byli letos pod velkým tlakem a díky změně působiště by se jim mohla vrátit ztracená herní i psychická pohoda, která je na tomto postu velmi důležitá," poznamenal liberecký generální manažer Ctibor Jech. 

Schwarz už v minulosti oblékl dresy několika extraligových klubů. Vedle Sparty a Mladé Boleslavi nastupoval mj. za Plzeň nebo Třinec. "Příchodem Michala Neuvirtha nastala pro Marka ve Spartě nová situace. Nedostal se do brány a vypadl z tempa. Hledali jsme způsob, jak to vyřešit, výměna s Libercem by mohla být dobrou variantou," říká zástupce hráče Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, jež má shodou okolností pod křídly i Marka Pince.

Bývalý gólman Litvínova či Vítkovic, který se v letech 2007 a 2008 zúčastnil mistrovství světa, dostává novou šanci. "Marku Pincovi končila po sezoně smlouva, teď cítí příležitost prosadit se v klubu, který má nejvyšší ambice," dodává Sivek. Výměna proběhla bleskově, Schwarz i Pinc budou novým zaměstnavatelům k dispozici už pro nedělní extraligová utkání.

Připomeňme, že Bílí Tygři mají nadále k dispozici Tomáše Vošvrdu, v bráně pro změnu tento týden Sparty zazářil nováček Marcel Melicherčík. Slovenský brankář přišel původně do Lva, pak chytal krátce první ligu za Litoměřice. Teď má za sebou dva duely se Spartou - a oba vítězné! Pražané mají v záloze ještě mladíka Vojtěcha Sedláčka.

Schwarz za Spartu nastoupil v sezoně do 16 utkání a vychytal osm výher. V průměru inkasoval 3,95 branky na utkání při úspěšnosti zákroků 88,66 procenta. O sedm let starší Pinc odchytal v tomto ročníku za Bílé Tygry 23 zápasů a pomohl týmu k sedmi vítězstvím. Průměrně obdržel 3,21 gólu na zápas a úspěšnost zákroků měl 89,97 procenta.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz