Vůjtek na obědě poznával hráče NHL. Trénoval jsem jen Eliáše, říká

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

3. srpna 2015, 16:50

Václav Jáchim

Práce trenéra národního mužstva se naostro ujal během kempu pro mladé hráče v Jihlavě, krátce poté Vladimír Vůjtek pro změnu usedl do luxusní pražské restaurace a poobědval s hráči NHL. První ze dvou schůzek se zúčastnilo 16 hokejistů, nechyběli mladíci, ostřílení borci ani letošní vítěz Stanley Cupu Michal Rozsíval. "Můj pocit? Jednoznačně příjemný. Myslím, že schůzka byla plodná. Je dobře, že jsme se s hráči mohli setkat," pochvaluje si reprezentační kouč.

Nový šéf národního týmu bere nástup odpovědně. Jelikož ho zámořská esa znají jen z doslechu, po dohodě s představiteli svazu chtěl Vůjtek osobní kontakt. Dal najevo zájem, hráčům naznačil své představy. Vzájemně si popovídali. "Zatímco s evropskými hokejisty budeme ve styku, tak kluci  z NHL za chvilku odlétají do zámoří a uvidíme se s nimi případně až ve chvíli, kdy je pozveme na mistrovství světa," upozorňuje.

Vůjtek má o výkonnosti českých hvězd přehled, ale blíž drtivou většinu z nich neznal. "Deset let jsem nebyl v Česku, proto jsme chtěli udělat setkání, na němž bych si s nimi mohl promluvit. Jsem rád, že jich přijelo tolik." Hokejisté a trenéři probírali některá důležitá témata. "Hráčům jsme nastínili program, hlavně tedy mistrovství světa a Světový pohár. Aby věděli, co nás čeká v příští sezoně. Bavili se samozřejmě také mezi sebou, byli rádi, že se po delší době mohli potkat."

Jaká jídla se podávala?,"Někteří kluci měli masa, polévku, sushi. Každý si mohl vybrat. Někdo si dal všech pět chodů, nám starším, co si dáváme pozor na váhu, stačily dva," usmívá se. Právě útočník New Jersey jako jediný pod Vladimírem Vůjtkem v minulosti nastoupil. Stalo se během sezony 1994-95, ještě ve dvacítce. "Pamatuju si to přesně, protože Patrik se zranil tři nebo čtyři dny před mistrovstvím světa. Už na kanadské půdě, na šampionátu pak nehrál. Uběhlo dvacet let. Hodně dlouhá doba," kroutí hlavou trenér.

Eliáš se mezitím stal hvězdou New Jersey i celé NHL. Počítá s ním Vůjtek pro reprezentaci, v níž zkušený útočník naskočil naposledy při olympiádě 2014? "To všechno ukáže sezona. Nechci předbíhat. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, jak bude Patrik hrát. Víc toho budeme vědět po Novém roce. Víte, jak to je. Jarda Jágr tři roky, pak se vždycky objeví a vždycky zahraje. U těch hráčů nikdy nevíte, jak jim ročník vyjde. Pokud někdo chytí dobrou fazónu, tak je škoda ho nevzít," reaguje Vůjtek.

Eliáš ještě reprezentační kapitolu neuzavřel, pražská schůzka mu umožnila víc se seznámit s trenérským štábem. "Pan Vůjtek se s některými hráči neznal, já tedy také ne. Bylo to spíš neformální. Trenéři se představili a řekli, jak vidí spolupráci," konstatuje nejstarší pozvaný hráč. "V téhle roli jsem častěji a častěji. Seděl jsem zrovna u stolu s Hertlíkem, Jaškinem a s dalšími mladými kluky. Bylo to v pohodě," usměje se. Eliáš jako jediný ví, jak trénuje Vladimír Vůjtek. I když vzpomínka je to už pořádně letitá. "On si to pamatoval, tehdy mě vedl chviličku, protože jsem se zranil. Ale pana Vůjtka jsem vídával na akcích reprezentace, potkali jsme se, pozdravili. Známe se pár let, je to trenér, který má obrovské zkušenosti, přehled. Je vidět, že se na tuhle práci těší," přidává bronzový medailista z olympiády 2006.

Trenér Vůjtek je nyní bohatší o osobní kontakt. O starších hráčích měl přece jen větší povědomost, mladší dosud sledoval jen vzdáleně. Na pražský oběd byli pozváni Jaškin, Nestrašil nebo Pastrňák, kteří na mezistátní scéně dosud nestihli žádný start, mezi mladé vlčáky patří také Mozík, Simon, Sekáč, Hertl a další. "Jsou to vyspělí hoši," oceňuje kouč. V NHL hrají samí inteligentní kluci, jinak by se tam neprosadili. Do hokeje musejí mít v Americe všechno, i to chování kolem. Moje pocity ze setkání celkově jsou velmi pozitivní," doplňuje. Druhý oběd proběhne ve středu v Brně, dorazit by na něj měli Petr Mrázek, Jakub Nakládal, Roman Polák, Dominik Uher, Ondřej Palát a Tomáš Vincour.

Kteří hokejisté se zúčastnili pondělní pražské schůzky:

Ondřej Pavelec (Winnipeg), Ladislav Šmíd (Calgary), Michal Rozsíval (naposledy Chicago), Radko Gudas (Philadelphia), Jiří Tlustý (naposledy Winnipeg), Michael Frolík (Calgary), Vojtěch Mozík, Patrik Eliáš (oba New Jersey), Martin Hanzal (Arizona), Radim Vrbata (Vancouver), Jiří Sekáč (Anaheim), Andrej Nestrašil (Carolina), Dmitrij Jaškin (St. Louis), Tomáš Hertl (San Jose), David Pastrňák (Boston), Dominik Simon (Pittsburgh).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz