Zase blíž snu o NHL. V Kanadě jsem nikdy nehrál, těší se Lakatoš na MS

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

13. prosince 2016, 18:19

Adam Bagar

Reprezentační dvacítka už v pondělí vyrazila do kanadského Blainville, kde se bude chystat na mistrovství světa, které se na přelomu roku uskuteční v Montrealu a Torontu. V nominaci na přípravný kemp nechyběl ani liberecký útočník Dominik Lakatoš, jenž se představil už na předchozím šampionátu v Helsinkách. "Ale v Kanadě jsem ještě nikdy nehrál a moc se na to těším," přiznává Lakatoš.

Ačkoli nikdo nic nemá zdaleka jisté, Dominik Lakatoš by ve finální nominaci trenéra Jakuba Petra neměl chybět a měl by plnit jednu z klíčových rolí. „Jsem typem hráče, který udělá, co po něm trenér bude chtít. Když bude chtít, abych se srážel, tak se budu srážet, a pokud bude chtít, ať dávám góly, tak je budu dávat. Zkrátka se přizpůsobím,“ usmívá se devatenáctiletý střelec, který v extralize vládne produktivitě juniorů.

Lakatoš v letošním ročníku nasbíral už skvělých 20 bodů za devět branek a jedenáct nahrávek. „Samozřejmě mi hodně pomáhá, že dostávám důvěru od trenérů. Tím, jak hrajete a dostáváte tolik prostoru na ledě, tak vám samozřejmě stoupá sebevědomí. Jsem rád, že v Liberci už hraju stabilně a všechno funguje,“ pokyvuje spokojený útočník. Ten je optimálním příkladem toho, že patřičný prostor na ledové ploše lze získat i doma.

"Jsem typem hráče, který udělá, co po něm trenér bude chtít. Když bude chtít, abych se srážel, tak se budu srážet, a pokud bude chtít, ať dávám góly, tak je budu dávat."

„Myslím, že je to individuální. Znám spoustu hráčů, kteří odešli do Ameriky nebo do Kanady, a byli to výborní hráči, poté se vrátili a dnes nehrají ani extraligu. Ale pak jsou taky případy, kdy kluci odešli do zámoří a teď tam hrají NHL,“ pokyvuje Dominik Lakatoš, který o nejlepší lize na světě pochopitelně stejně jako každý mladý hokejista dál sní. Pomoct ke splnění tohoto snu by mu mohl rovněž světový šampionát dvacítek.

„Doufám, že to bude takový první krůček na té cestě,“ přiznává Lakatoš, který se představil už na posledním juniorském MS v Helsinkách. Teď ho ale čeká ještě větší zážitek, letos totiž šampionát hostí Montreal a Toronto. „Nikdy jsem v Kanadě nebyl a nehrál tam. Takže se moc těším a jsem už hodně namotivovaný. Těším se nejen na hokej, ale celkově na Kanadu,“ hlásí Lakatoš, který za oceánem stráví téměř dlouhý měsíc.

„Je to složité, být skoro měsíc pryč. Ale všichni víme, do čeho jdeme a tohle bychom neměli nějak moc vnímat. Aspoň si zvykneme na užší kluziště,“ hlásí Lakatoš. Petrova družina se do Kanady letos odebrala netradičně brzy, hned po nedělním extraligovém kole. Češi se usadili v Blainville, kde absolvují přípravný kemp a sehrají také několik přípravných zápasů. Turnaj pak začíná tradičně 26. prosince a potrvá do 6. ledna.

Na medaili dvacítka čeká dlouhých dvanáct let, naposledy brala na začátku roku 2005 bronz z MS v Americe. Loni skončila její cesta ve čtvrtfinále a skončila pátá. A jaké jsou cíle letos? „Chceme samozřejmě postoupit ze skupiny a udělat si na turnaji co nejlepší jméno. Potom už koho chytneme, toho musíme porazit, abychom udělali co nejlepší výsledek,“ velí Lakatoš, kterého možná přímo v dějišti turnaje povzbudí přítelkyně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz