Znarok je pod tlakem. Před domácím MS přesto masivně testuje nováčky

K ruské reprezentaci nastoupil po nepovedených olympijských hrách v Soči, Oleg Znarok měl vyléčit bolavou ruskou duši a tamnímu hokeji bleskově zajistit návrat na přední pozice. Povedlo se, charismatický kouč získal v Minsku 2014 se sbornou titul mistrů světa, další rok v Praze bral stříbro. Jeho koně sice ve finále vysoko podlehli Kanadě, tým navíc nesportovně nepočkal na vítěznou hymnu a zmizel v kabině. Přesto je trenérova bilance úžasná. Teď představí sbornou v Třinci a Ostravě, její sestava je ovšem hodně kombinovaná.

Zkušený kouč se v únorovém termínu rozhodl masívně otestovat mladé hráče, přitom předchozí akce se příliš nepovedly a Rusové by se potřebovali správně naladit na domácí šampionát. Ten je ve velké východní zemi otázkou národní cti, odpovídají tomu očekávání. Znarok bude pod obrovským tlakem, možná podobným, jaký na zmíněné olympiádě v Soči zažil jeho předchůdce Biljaletdinov. Ten situaci úplně nezvládl, jeho mužstvo nebylo v optimální formě a turnaj ukončilo už ve čtvrtfinále, po porážce s Finy.

Vyřazení považované za národní tragédii mělo v konečném důsledku vliv na celý ruský hokej. Kontinentální liga zpříznila podmínky pro angažmá cizinců, víc se uzavřela do sebe. Probíhaly ostré diskuse o tom, kudy vlastně dál. Rusové jsou vlastenci, nechtějí se smířit s tím, že hokejový svět je úplně jiný než v dobách neporazitelné sovětské mašiny, která v 70. a 80. letech drtila všechny soupeře.

Když Znarok získal se svými bojovníky zlato v Minsku, byl považován za spasitele. Měl ohromnou podporu, jenomže zároveň se od něj očekávaly stále stejné výsledky. Letošní sezona zatím není podle představ, a tak se na kouče spustila poměrně ostrá kanonáda. Byť hlavní úkol přijde až v květnu. Na turnaji Karjala podlehli Rusové Finům, na domácím Channell One Cup zase Švédům. Ale hlavně - nezvládli ani jeden ze vzájemn ých duelů s Českou republikou. Kouč Vladimír Vůjtek na sbornou pokaždé našel recept: v Helsinkách jeho tým vyhrál 4:3 po nájezdech, v prosincové Moskvě pak vyprodaný Park legend sledoval porážku svých miláčků poměrem 2:4.

V tamních médiích se ihned objevila silná kritika, kterou musel uklidňovat šéf svazu Vladislav Treťjak. Znarok každopádně dostal silné varování, na druhém podniku Euro Hockey Tour neuspěl navzdory tomu, že měl k dispozici v podstatě všechna esa z KHL včetně Alexandera Radulova, Ilji Kovalčuka a dalších. Do mistrovství světa, které po devíti letech Rusové uspořádají v Moskvě a navíc v Petrohradu, stále zbývá dost času. Znarok bezpochyby sáhne po posilách z NHL, nicméně konkrétní složení týmu je v tuto chvíli ve hvězdách.

Ruský výběr dostane maximální podporu a podmínky, ostatně už loni v České republice nocoval na vlastní náklady stranou ostatních výprav a uzavřel se ve svém vlastním světě. Jestli je to dobře, to musejí vědět samotní Rusové, zrovna v Moskvě se ale bude klidný azyl hodit. Popularita hokeje je maximální, očekávání obrovské. I duely s českou reprezentací v Třinci a Ostravě budou pečlivě sledovány, ačkoli Oleg Znarok vytvořil sestavu především z mladších hráčů. Jednak chce vyzkoušet některé nováčky a kandidáty pro mezistátní bitvy, jednak se v KHL blíží play off a je tudíž žádoucí, aby největší hvězdy zůstaly v klidu doma. Podobnou strategii zvolila sborná také před rokem, kdy v Karlových Varech i v Praze prohrála. Ovšem bylo to těsné, oba zápasy nabídly nádhernou podívanou.

Výsledek na domácícm mistrovství světa napoví o dalším dění u ruského národního týmu. Oleg Znarok je zatím úspěšný jako málokdo, vedení svazu s ním počítá nejspíš až k olympiádě 2018. Nicméně podle dostupných zpráv se bývalý kouč Dynama Moskva hodlá vrátit ke každodenní práci v klubu. Bez ohledu na povinnosti u reprezentace. Znaroka prý lanaří SKA Petrohrad, už v této sezoně je tichým konzultantem klubu, což potvrdil bývalý prezident KHL Alexander Medvěděv. Loňský vítěz Gagarinova poháru nenašel patřičnou náhradu za Vjačeslava Bykova, jenž loni nečekaně skončil. Jeho nástupce Andrej Nazarov byl posléze vyhozen, mužstvo po něm převzal asistent Sergej Zubov. Ale podle všeho jen do konce letošní sezony. Na Znaroka čeká i v tomto ohledu velká výzva.

Nominace Ruska na utkání Euro Hockey Tour v České republice (11. a 13. února 2016, Třinec a Ostrava):

Brankáři:
Ilja Sorokin (CSKA Moskva), Igor Šesťorkin (Dynamo Moskva), Ivan Nalimov (Vladivostok).

Obránci:
Andrej Mironov (Dynamo Moskva), Ilja Ljubuškin, Vladislav Gavrikov (oba Jaroslavl), Igor Ožiganov (CSKA Moskva), Maxim Ignatovič (Novosibirsk), Sergej Těreščenko, Alexej Běreglazov (oba Magnitogorsk), Zijat Pajgin (Soči), Artěm Aljajev (N. Novgorod).

Útočníci:
Alexander Sjomin (Magnitogorsk), Nikita Gusev, Pavel Bučněvič (oba Petrohrad), Nikolaj Prochorkin (Ufa), Roman Ljubimov, Ivan Tělegin, Andrej Světlakov (všichni CSKA Moskva), Vladimír Galuzin (N. Novgorod), Anatolij Golyšev (Jekatěrinburg), Maxim Šalunov, Sergej Šulakov (oba Novosibirsk), Vladimír Brjukvin, Maxim Karpov (oba Dynamo Moskva).

Trenér: Oleg Znarok.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz