Českým rozhodčím Helsinky svědčí. Po Šindlerovi pískali finále MS také Jeřábek a Blümel

23. května 2012, 10:56

Václav Jáchim

Helsinky českým hokejovým rozhodčím svědčí, alespoň z pohledu účasti našich arbitrů ve finále mistrovství světa. Když se ve finské metropoli bojovalo o zlato v roce 2003, pískal duel Kanady se Švédskem hlavní rozhodčí Vladimír Šindler, u videa byl tehdy Pavel Halas. Oba sehráli klíčovou roli v prodloužení poté, co puk dostal do švédské branky Anson Carter. Byla to nepřehledná situace, oba Češi posuzovali situaci u videa dlouhé minuty. A nakonec titul přiznali javorovým listům.

Letos na Šindlerův úspěch navázal hlavní rozhodčí Antonín Jeřábek, jenž finále Rusko - Slovensko řídil se Švýcarem Reiberem, na čáře se navíc přidal Petr Blümel. Česká republika měla v rozhodujícím duelu dva muže v pruhovaném, svědčí to o formě rozhodčích a také o dobré práci na diplomatickém poli. "Pro Jeřábka s Blümelem je to mimořádný úspěch, stejně tak pro všechny české rozhodčí. Potvrdilo to prestiž a respekt, jaký poslední dobou ve světě mají," říká Pavel Halas.

Bývalý čárový rozhodčí nyní působí v Komisi rozhodčích IIHF, doma má na starost oblast nejvyšší soutěže. "Antonín Jeřábek i Petr Blümel zvládli závěr šampionátu na jedničku, výborní byli i ve finále. Členové komise mi potvrdili, že s nimi panuje maximální spokojenost. Jeřábek pískal všechna kola play off, Blümel vytvořil kvalitní dvojici se Švýcarem Armym," konstatuje.

Antonín Jeřábek patří do skupiny mladých českých arbitrů, na šampionátu byl nováčkem. "Zařadili jsme ho do programu profi rozhodčích a potvrdilo se, že to je dobrá cesta. S talenty je třeba pracovat, potřebují dostat šanci. Věřím, že tomu tak bude i po blížící se konferenci, jež rozhodne o novém vedení českého hokeje. Bylo by dobré, aby nová komise rozhodčích pokračovala v hledání talentů v mládežnických soutěžích nebo druhé lize. Jak je vidět, nese to výsledky," připomíná Halas.

Když se v minulých letech hovořilo o tuzemských špičkových abitrech, většinou se řeč točila kolem ostřílených Milana Mináře a Vladimíra Šindlera. Oba bardi si stále drží parádní formu, ovšem je moc dobře, že se o slovo přihlásili i ti mladší. Nejen Jeřábek, třeba také Fraňo (pískal s Jeřábkem čtvrtfinále Kanada - Slovensko), Šír, Hribík a podobně.

Pavel Halas zdůrazňuje, že český hokej produkuje mladé rozhodčí se schopnostmi pro mezinárodní klání, jen se jim musí dát potřebná důvěra a prostor. "Potenciál mají, o tom není sporu. Jeřábka jsme zařadili do programu pro profi rozhodčí, jeho výkonnost šla ohromně nahoru. Přijel na šampionát, kde neudělal žádnou chybu a pískal přesně tak, jak je potřeba. On i Petr Blümel byli výborně hodnoceni, šampionát se jim vydařil," chválí kolegy.

Ačkoli Antonín Jeřábek přijel původně sbírat důležité zkušenosti na své první mistrovství světa dospělých, hned zaujal. "Po základních skupinách byl seznam rozhodčích zúžen na polovinu, Jeřábek s Blümelem ale zůstali. Nominace si vybojovali výbornými výkony. Jestliže je komise nasadila na finále, je to jednoznačné potvrzení toho, že naprosto splnili představy," říká ještě Halas. Jeřábek navázal na Vladimíra Šindlera z Helsinek 2003, v minulosti se čeští hlavní rozhodčí dostávali do boje o zlato málo.

"Bylo to způsobené tím, že dvakrát hrálo naše národní mužstvo finále, což automaticky znamenalo, že čeští rozhodčí pískat nemohli. Měli jsme tam nějaká čtvrtfinále, semifinále nebo zápasy o třetí místo. Ale finále ne. Pro Antonína Jeřábka je to velký úspěch, totéž platí u Petra Blümela. Věkově patří mezi starší čárové rozhodčí, trend upřednosťnuje spíš ty mladší. Ovšem Petr si počínal kvalitně, se Švýcarem Armym byli bezchybní," doplňuje ještě jednou Halas.

Člen komise rozhodčích na šampionátu také sledoval sporné zákroky z jednotlivých utkání. Jeden takový se přihodil v semifinále mezi Českou republikou a Slovenskem, kdy Hudáček srazil Erata a ten musel předčasně ze hry. Slovenský reprezentant ovšem žádný trest nedostal. "Bavil jsem se s kolegou, který na turnaji řešil disciplinární prohřeščky. Opakovaně jsme to viděli na videu. Hudáček měl obdržet dvě minuty za nedovolené bránění. Na vyšší trest to ale nebylo, také proto mohl slovenský útočník následně nastoupit do finále proti Rusku," vysvětluje závěrem Pavel Halas.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz