Další český šampion! Kubíček vyhrál WHL, fandil mu i Šmíd

Foto: oilkings.ca

Už v sobotu si lístek do boje o juniorský Memorial Cup vysloužil Martin Hugo Haš, o dva dny později ho doplnil další talentovaný český obránce ročníku 2001. Šimon Kubíček slaví s Edmonton Oil Kings triumf ve Western Hockey League.

Zatímco Haš se svým Shawiniganem v QMJHL překvapil, od Edmontonu se úspěch na západě Kanady očekával přece jen mnohem víc. Po Winnipegu byl druhým nejlepším mužstvem základní části a postupně posiloval; se jmény jako Guenther, Neighbours, Sourdif nebo Guhle nemohl mít jiné ambice než ty nejvyšší.

Ve vyřazovacích bojích to Oil Kings jasně potvrzovali. První dvě série vyhráli poměrem 4:0, zaváhali až v celkově desátém utkání proti Winnipegu. Byla to ale jejich jedná ztráta v konferenčním finále.

Bitva o titul poslala proti Kubíčkovi nesmírně pikantního soupeře – jeho bývalý Seattle! Celek z pořadatelského města loňského i letošního MS dvacítek uspěl tentokrát výsledkem 4:2 na zápasy a před 7 185 diváky v Rogers Place získal Pohár Eda Chynowetha pro šampiony WHL.

Edmonton slaví popáté v historii soutěže, naposledy se mu to povedlo v roce 2014. Tehdy vyhrál i následný Memorial Cup.

Mimochodem – z tribuny podporoval Oil Kings během play off také český obránce Ladislav Šmíd, který se po své poslední sezoně v Liberci vrátil do Kanady za rodinou.

Patrně i jemu se musely líbit výkony Šimona Kubíčka. Dvacetiletý zadák se ve svém třetím zámořském ročníku snažil zástupcům organizací NHL dokazovat, že udělali chybu, když ho nedraftovali.

V 68 utkáních základní části nasbíral 41 bodů za 14 gólů a 27 asistencí, stal se tak nejproduktivnějším obráncem svého týmu. Dalších 11 bodů (3+8) přidal v play off, pětkrát bodoval ve finálové sérii. Když vůbec poprvé dorazil do Seattlu jako soupeř, hned se uvedl gólem.

Odchovanec Jindřichova Hradce, jenž se do velkého hokeje odrazil v Českých Budějovicích a loni odehrál za Motor i 21 extraligových utkání, už působí v zámořské juniorce na výjimku. Na informaci, zda kluby NHL skutečně zaujal, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Kubíčka totiž nyní čeká absolutní vrchol mládežnické kariéry a nejlepší turnaj, jaký může na klubové scéně zažít.

Od 21. června se představí na Memorial Cupu pro šampiony juniorských soutěží v Kanadě. Edmonton doplnil ve startovním poli pořádající Saint John a zmiňovaný Shawinigan, zbývá určit už jen posledního účastníka, tedy mistra Ontario Hockey League.

Finálovou sérii Hamiltonu s Windsorem tam rozhodne až poslední, sedmý zápas. Jestli na závěrečný turnaj pojede i Jan Myšák, se dozvíme ve čtvrtek nad ránem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz