Držitel rekordu v NHL odchází do Ruska

Foto: nhl.cz

10. června 2023, 14:47

Josef Potůček

Kanadský brankář Zach Fucale se po sezoně přesune ze zámoří do ruského Traktoru Čeljabinsk, kde má k podpisu připravenu smlouvu na příští rok. Na východním úpatí uralského pohoří se mimo jiné shledá s útočníkem Vitalijem Kravcovem, který zde podškrtl dvouletý kontrakt jen o pár dnů dříve.

Stále ještě člen organizace Washington Capitals si letošní sezonu prodlužuje ve finále AHL, kde povětšinou kryje záda Hunteru Shepardovi. Na tamní farmě v Hershey chytal poslední dva roky, přičemž zapsal i čtyři starty za A-tým. 

V NHL debutoval v listopadu 2021. V zápase proti Detroitu lapil všech 21 střel, což se v historii washingtonského klubu nepovedlo žádnému jinému debutujícímu brankáři. V celé lize si naposledy takto počínal Garret Sparks v sezoně 2015-16. Když pak Fucale zůstal nepřekonán až do závěru třetí třetiny svého druhého startu v NHL, stanovil tím ligový rekord v délce 138 minut a sedmi sekund.

Pohříchu je to vše, čímž se nejdříve volený brankář vstupního draftu 2013 v NHL prezentoval. Jeho vrstevníci Tristan Jerry, Jusse Saros nebo Eric Comrie, kteří přišli na řadu až po něm, jej výrazně předčili.

Osmadvacetiletý Fucale se až do současné štace v Hershey Bears potuloval po nižších zámořských soutěžích. S kanadským výběrem také dvakrát vyhrál Spengler Cup. V roce 2019 se na tomto turnaji dostal dokonce do All-Star sestavy, když ve třech mačích inkasoval jediný gól. 

„Je to šikovný gólman, který už delší dobu zvažoval pokračování své kariéry v KHL. Chce zde najít novou motivaci a pozvednout svoji herní úroveň.“

Teď se rodáka z quebeckého Lavalu přesouvá do KHL, generální ředitel Traktoru Alexej Volkov si od něj hodně slibuje. „S Fucalem jsme jednali. Právě hraje finále AHL. Počkáme, až mu skončí sezona a pak oficiálně oznámíme jeho podpis. Je to šikovný gólman, který už delší dobu zvažoval pokračování své kariéry v KHL. Chce zde najít novou motivaci a pozvednout svoji herní úroveň.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz