Favorité krok od finále! Motor potopil Gulaš, Boleslav třinecké přesilovky

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

Třetí duely semifinálových sérií spojují dechberoucí obraty a konec po prodloužení: Třinec na ledě Mladé Boleslavi zvítězil 4:3, Sparta potom přemohla České Budějovice 3:2. Oba celky tak v pátek zaútočí na bleskový postup do finále play off.

Neuvěřitelný comeback mistra dotáhl Hrňa

Všechno nasvědčovalo tomu, že Bruslaři udrží dvoubrankové vedení a před vlastními fanoušky dokráčí za prvním bodíkem v semifinálové sérii.

Na konci posledního dějství se nicméně začaly dít věci...

Nejprve pro hosty vykřesal naději Erik Hrňa a sedmnáct vteřin po jeho trefě rozpoutal třineckou euforii kapitán Petr Vrána

Hodně mluvit se ale bude zejména o druhé brance hostů, kterou rozhodčí uznali až po zásahu videa.

Brankář Krošelj totiž střelu třineckého forvarda chytil do lapačky, podle soudu videorozhodčího se tak ale stalo až poté, co puk překročil brankovou čáru.

Jenže po bleskovém direktu z předposlední minuty bylo ještě hůř.

Nažhavení Oceláři vlétli do prodloužení jako drak, který zdobí jejich znak, a díky faulu na Daňa si rychle vynutili přesilovou hru.

A jejich početní výhody dovedou být zkrátka smrtící i bez lídra Martina Růžičky. Toho do hry mimochodem nepustil trest za zákrok z předchozího zápasu.

Varaďově družině to ale ve finále vůbec nemuselo vadit – z nastaveného času uběhlo jen 72 vteřin, když z levého kruhu rozhodl svým druhým zásahem Hrňa.

Už v pátek tak může být jasno o prvním letošním finalistovi. Zvládnou Bruslaři sérii alespoň zdramatizovat?

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Bylo to vyrovnané utkání, které jsme dobře rozehráli. Bohužel jsme nezvládli závěr. Klíčovou situací bylo vyloučení v závěru, kdy jsme nabídli Třinci přesilovku a oni ji ve hře 6 na 4 využili. Gól je nakopl a my vzápětí inkasovali. Přesilové situace nás stály zápas. Gólman nás výborně držel, mužstvo udělalo, co mohlo, ale bohužel jsme takticky nezvládli konec.“

Václav Varaďa (trenér Třince): „Jsem rád za výsledek, do utkání jsme chtěli vstoupit lépe a brzy neinkasovat, to se ale nepovedlo. Po druhé brance, kterou jsme obdrželi ve druhé třetině, jsme to měli těžké. Druhou část prostřední periody jsme odehráli dobře a ve třetí třetině jsme v tom pokračovali a stále věřili, že zápas můžeme obrátit. Na střídačce byla pozitivní energie, kluci cítili, že Boleslav mačkáme. Vrátilo se to k nám, dali góly v přesilovkách a otočili utkání. Za třetí bod jsme rádi a vážíme si jej, ale série se hraje na čtyři vítězné zápasy. Hráčům děkuji.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:4 po prodloužení (1:0, 1:0, 1:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Kelemen (Lunter), 28. Bičevskis (Flynn, Lintuniemi), 49. Flynn (P. Kousal) – 42. P. Vrána (Svačina, M. Doudera), 59. Hrňa (Marcinko, Kundrátek), 59. P. Vrána (M. Doudera, A. Nestrašil), 62. Hrňa (M. Doudera).
Rozhodčí: Pešina, Hradil – Hynek, Zíka.
Vyloučení: 3:1.
Využití: 0:3.
Střely na branku: 14:37.
Diváci: 4200 (vyprodáno).
Stav série: 0:3.
Nejlepší hráči: Pavel Kousal – Petr Vrána.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Ševc, Jánošík, Pláněk, Lintuniemi, Fillman, Bernad – Kotala, Bičevskis, D. Šťastný – Flynn, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Eberle, T. Knotek, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Haken.
HC Oceláři Třinec: Kacetl (28. Mazanec) – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, M. Zbořil, M. Adámek, Zahradníček – Daňo, P. Vrána, Chmielewski – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Svačina, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Miloš Roman, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Motor přišel o náskok 2:0

Jihočeši doma vedli od 9. minuty, kdy zužitkovali přesilovou hru. Zasloužil se o to Milan Gulaš, jehož rána z první skončila pod lapačkou Hudáčka. 

Na další gólovou radost se čekalo více než čtyřicet minut. Spíš než stoprocentní šance ale mohli fanoušci počítat četné bitky a strkanice. 

Motor potom směrem k prvnímu triumfu posunul útočník Daniel Voženílek. Jeho zásah chutnal o to víc, že na začátku týdne podstoupil operaci čelisti. 

Nicméně pak se pozornost znovu přesunula na Gulaše...

Po tvrdém zákroku budějovického lídra se v 56. minutě strhla další mela, rozhodčí mu následně udělili pětiminutový trest za zásah do oblasti hlavy a krku plus osobní trest do konce duelu.

A Pražané během dlouhé přesilovky srovnali krok – na gólovou střelu Michala Řepíka navázal možná ještě povedenějším projektilem Filip Chlapík.

Řadu dobrých příležitostí měli také v 60. minutě, krizové chvíle ale obranný val Motoru ustál. Poprvé v sérii se tak muselo prodlužovat...

Domácím už však v nastaveném čase tak trochu scházely síly, hráči Sparty dlouho nebezpečně kroužili kolem jejich klece. 

Rozhodnutí pak vzešlo z hole Chlapíka: nejproduktivnější hráč základní části napálil kotouč po vyhraném buly přesně kolem Hrachovinovy lapačky.

Josef Jandač (trenér Sparty): „Velmi dobře jsme zvládli závěr utkání, kdy jsme využili dlouhé přesilovky. Budějovice hrály velmi dobře. Pomohl jim náš smolný moment při přesilovce, kdy náš hráč zlomil hokejku a Pecháček s Gulašem to sehráli velmi dobře. Díky gólu i výborné kulise chytili domácí vítr do zad. Od druhé třetiny se hra vyrovnala, měli jsme tam dobré momenty, ale chyběla nám větší přesnost. V prodloužení jsme měli více sil.“

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Hrálo se ve vynikající kulise, utkání jsme měli dobře rozehrané, ale čtyři minuty před koncem se stala nějaká situace, která nás stála zápas. Klobouk dolů před klukama, jak zvládli prodloužení. Měli jsme v něm dvě velké šance, ale soupeř měl navrch, a nakonec i víc štěstí.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC SPARTA PRAHA 2:3 po prodloužení (1:0, 0:0, 1:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Gulaš (Pech, D. Voženílek), 51. D. Voženílek (J. Ondráček) – 57. M. Řepík (Moravčík, Šmerha), 59. Chlapík (Matuškin), 72. Chlapík (Tomášek).
Rozhodčí: Hejduk, Kika – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 4:5, navíc Gulaš (CEB) 25 minut.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 16:42.
Diváci: 6421 (vyprodáno).
Stav série: 0:3.
Nejlepší hráči: Daniel Voženílek – Filip Chlapík.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Percy, Piskáček, Šenkeřík, Bučko, Štich – D. Voženílek, J. Novotný, Valský – Vondrka, Pech, Gulaš – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – Abdul, Holec, J. Ondráček. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
HC Sparta Praha: J. Hudáček – Matuškin, David Němeček, A. Polášek, T. Pavelka, Moravčík, Tomáš Dvořák, Jurčina – M. Forman, Sobotka, M. Řepík – Chlapík, Vitouch, Tomášek – E. Thorell, R. Horák, Šmerha – Buchtele, Stoljarov, Dvořáček. Trenéři: Jandač, Hořava, Hamara a Hlinka.

Další program semifinále Generali Česká pojišťovna play off TELH

Pátek 8. dubna – 4. zápasy:
17:00 BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)
19:00 HC Motor České Budějovice – HC Sparta Praha (ČT sport)

Pondělí 11. dubna – případné 5. zápasy:
HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
HC Sparta Praha – HC Motor České Budějovice

Středa 13. dubna – případné 6. zápasy:
BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice – HC Sparta Praha

Pátek 15. dubna – případné 7. zápasy:
HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
HC Sparta Praha – HC Motor České Budějovice

Termíny finále: 18., 19., 22., 23., případně 26., 28. a 30. dubna

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz