Finská hokejistka navrhla logo domácího MS. Siluetu inspirovala legenda

Foto: iihf.com

(ESPOO, od našeho zpravodaje) Jak vymyslet originální logo na velkou hokejovou akci? Zeptejte se pořadatelů probíhajícího světového šampionátu žen ve finském Espoo. Logo turnaje totiž nenadesignoval žádný renomovaný grafik z Finska nebo ze světa, nýbrž jedna ze samotných účastnic! Finská útočnice Michelle Karvinenová během svého působení na univerzitě v Severní Dakotě vystudovala bakaláře v oboru grafický design a navrhla podobu loga domácího mistrovství.

Už na osmém světovém šampionátu hraje letos devětadvacetiletá útočnice Michelle Karvinenová. Na čtyřech předchozích získala bronzovou medaili. Ale letos poprvé se podílí i na samotné organizaci. Však kompletně navrhla logo šampionátu!

Karvinenová ale rozhodně není žádnou amatérskou grafičkou, která se naučila designovat během dlouhých zimních večerů. Ba naopak, během svého působení v univerzitní lize NCAA v dresu Univerzity v Severní Dakotě od roku 2011 do roku 2014 studovala bakaláře v oboru grafického designu a komunikace. Poslední čtyři roky se pak jako grafička živí ve Švédsku.

V zemi Tre Kronor působí i hokejově, patří mezi hlavní opory Luley, kde v předchozích třech ročnících vyhrála kanadské bodování týmu a letos skončila s 56 body ve 26 utkáních třetí, celkově čtvrtá v lize. V play off už opět dominovala, s 18 body pomohla svému týmu otočit finálovou sérii proti Linköpingu.

Spojení s historií bylo důležité

Pojďme ale zpět k logu. S nabídkou realizace přišla za Karvinenovou finská hokejová federace. „Začali jsme s několika nápady a pokusili jsme se přijít s různými náčrtky, abychom udali směr, kterým se vydáme,“ vysvětluje v rozhovoru na oficiálních stránkách iihf.com. „Hodně jsme při tom komunikovali s IIHF a finskou federací. Celkově to trvalo pár měsíců, ale samotná tvorba tolik nezabrala. Bylo to především o tom to zasadit do toho celého příběhu. Pojí se s tím hodně historie. Nebyl to jen nějaký obrys. Bylo pro mě důležité, že s tím logem je spojené spousta historie a částečně i části Finska.“

Logu dominuje obrys hráčky bruslící na rybníku v krajině s typickými severskými jehličnany. Karvinenová celé logo vymodelovala v programu Adobe Illustrator. „Chtěla jsem, aby to bylo takové čisté. Použila jsem jen dvě barvy, ty oficiální na naší vlajce. Tím stínem jsem chtěla vytvořit další rozměr, aby to mělo další hloubku,“ doplňuje.

Zdůrazňuje také stromy a zamrzlou vodu jako symbol finské přírody. „Hráčka bruslící na rybníku symbolizuje přezdívku Finska země tisíce jezer. Většina lidí koneckonců začínala s hokejem na rybníku. Já tedy ne, vyrůstala jsem v Dánsku, ale vždy když jsme byli ve Finsku a hráli jsme venku, tak to bylo kouzelné. Umím si představit, že pro někoho, kdo na něm vyrůstal, to muselo být něco velmi neobyčejného.“

Jágr v sukni

Silueta hokejistky má být poctou finské hokejové legendě Riice Sallinenové (všimněte si jejího čísla 13), označované za ženské převtělení Jaromíra Jágra. Karvinenové spoluhráčka na turnaji a soupeřka ze švédského klubu HV71 hraje letos na osmém mistrovství světa, zahrála si i na třech evropských šampionátech a čtyřech olympiádách. Především ale za dva měsíce oslaví 46 let!

„Ona je superžena. Mám na mysli vzhledem k tomu, co vše musí dělat ve svém osobním životě. Uvidíme, jestli bude hrát dál. Jsem ale ráda, že si alespoň zahraje na domácím mistrovství, když už by to bylo její poslední,“ říká Karvinenová.

Finské hokejistky hrají ve skupině A vedle hlavních favoritek a obecně jsou považovány za nejsilnější tým po zámořské dvojici Kanada – Spojené státy. Právě s Američankami prohrály 2:6 úvodní utkání, v sobotu ale porazily poměrem 4:0 Rusky a v pondělí urvaly výhru v hlavní aréně vítězství 6:2 proti Švýcarkám. Na ledě arény, v jehož středu je logo vymyšlené jednou z hráček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz