Galvasové na ruský způsob. Jandač nasadil v jednom útoku otce se synem

3. září 2018, 15:21

Václav Jáchim

V Tipsport extralize si loni společně zahráli Lukáš Galvas a jeho syn Jakub, teď mají unikátní spojení tatínka s potomkem také v Rusku. V jednom útoku Magnitogorsku vedle sebe nastoupil Denis Platonov se synem Jurijem.

K výjimečné události došlo v úvodním soutěžním duelu Metallurgu, který v neděli doma zdolal Slovan Bratislava 5:1. Šestatřicetiletý Denis Platonov patří k dlouholetým oporám týmu, v minulosti si i krátce zahrál za ruskou sbornou. O 18 let mladší syn absolvoval velkou premiéru v KHL.

Platonové si museli na rodinný zápis počkat, Jurij totiž začal duel jako náhradník. Hokejisté Magnitogorsku sice neměli takovou střeleckou aktivitu jako Slovan, ovšem byli efektivnější. Jelikož kráčeli za vítězstvím, Josef Jandač poslal Platonova mladšího ve třetí třetině do hry.

Talentovaný útočník nebodoval, na ledě pobyl ani ne čtyři minuty. Ale první start – a navíc s tatínkem v jedné formaci – mu už nikdo nevezme. „Pro ně i pro celý náš klub jde o výjimečnou událost. Opravdu si nepamatuji, jestli v éře ruského a dřív sovětského hokeje sehráli otec se synem zápas nejvyšší soutěže v jednom útoku," řekl pro stránky klubu jeho viceprezident Gennadij Veličkin.

Za první tým Metallurgu nastoupili otec a syn Platonovové už letos v únoru. Během olympiády vyrazil hokejový Magnitogorsk do Švýcarska, kádr tehdy doplnili nejlepší junioři. „Lidé z vedení se na mě tehdy obrátili, jestli může letět i Jurij. Víza měl, proč ne? Byl jsem překvapený, ale také velmi potěšený. Zahrát si s Jurijem v jednom týmu, to pro mě hodně znamenalo," řekl tehdy Denis Platonov stránkám khl.ru.

Po víkendu mají oba ještě cennější záznam. Magnitogorsk slavil důležitou úvodní výhru, kouč Josef Jandač vykročil do ruské mise úspěšně. Zápas proti Slovanu znamenal také historický zápis do rodinné kroniky. „Jsme na ně pyšní," vzkázal Gennadij Veličkin.

Oba jsou hokejově rozdílní, také proto by se mohli setkávat v jednom útoku i nadále. „Jurij není zdaleka tak robustní jako jeho táta, má úplně jiný bruslení. Denis je křídlo s hodně silovým pojetím, u Jurije naopak doufám, že vyroste ve velmi šikovného hokejistu se skvělým čtením hry. Nižší fyzické parametry určitě vykompenzují jeho bruslení a šikovné ruce," uzavřel Veličkin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz