Gól! Tak ne... Pade na pade, říká Jergl o klíčové situaci. A síly? Těch máme dost

Aleš Jergl | Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

18. dubna 2023, 21:12

Martin Voltr

Už semifinálová série Hradce Králové s Vítkovicemi připomínala Videostop... No a první finálovou bitvu Mountfieldu také rozhodovalo video. Či spíše spolurozhodovalo. Po trenérské výzvě totiž rozhodčí odvolali vyrovnávací gól na 3:3!

Psala se 56. minuta. Hradec Králové z obrovského tlaku kolem brankoviště vytěžil další vyrovnání, když na několikátý pokus dorazil puk za Kacetlova záda Jordann Perret.

Na střídačce Ocelářů byl velký šrumec, ale trenérská výzva nepřicházela. Hlavní rozhodčí už volal hráče do středového kruhu... Nakonec si ovšem Třinečtí přece jen výzvu vzali. A byli úspěšní.

Rozhodčím vadil kontakt Aleše Jergla s brankářem Ondřejem Kacetlem, po kterém se hostující gólman zvedl, ale nestačil se vrátit do ideálního postoje a navrch přišel o hokejku.

„Bylo to sporné, pade na pade. Hráč mě do Kacetla natlačil, on spadl. Věřil jsem, že to rozhodčí uznají, protože už to bylo celkem dlouho po tom, co jsem měl kontakt s brankářem. Rozhodli ale takhle a my to respektujeme,“ říká Jergl.

Mountfield sice dokázal vyrovnat ze stavu 0:2, ale když mu Daniel Voženílek zasadil druhou ránu, znovu už nedotáhl. Tedy ne v rámci pravidel. „Bohužel se štěstíčko otočilo na jejich stranu. Věřím ale, že když budeme hrát tak, jako jsme hráli posledních deset minut, a tlačit se pořádně do brány, tak to zítra zvládneme,“ pokračuje hradecký útočník.

Východočeši byli podle očekávání aktivnějším týmem. Do skvěle fungující ocelářské defenzivy ale bušili marně, na gólové šance si museli dlouho počkat.

„My je tím naším rychlým hokejem musíme víc dostávat pod tlak. A hlavně se víc tlačit před brankáře a mít ty odražené kotouče.“

A pak stačilo pár chyb vzadu – a vyzrálý tým Třince trestal. „Hezky korigují hru, ale jak říkám, my je tím naším rychlým hokejem musíme víc dostávat pod tlak. A hlavně se víc tlačit před brankáře a mít ty odražené kotouče, protože tam se rozhodují zápasy,“ ví Jergl.

„Taky škoda té přesilovky, kterou jsme neproměnili,“ vrací se do první třetiny, kdy měli Hradečtí čtyřminutovou výhodu. Navázali ale na útrapy ze semifinálové série.

Třetí třetina každopádně přinesla strhující podívanou. I když ji Mountfield k vítězství nedotáhl, mohl si odnášet lepší pocit než za stavu 0:1 po dvou částech, které hokejově nudily. Jenom je otázka, zda by Hradečtí byli schopni tempo z poslední třetiny udržet i do dalšího pokračování série.

„Doufám, že jo. Tady jsme si ukázali, že takhle prostě dokážeme hrát. Škoda, že se nám tam něco víc neodrazilo. Ale věřím, že se z toho vyspíme a zítra předvedeme ještě lepší výkon,“ burcuje Jergl.

„Věřím, že se z toho vyspíme a zítra předvedeme ještě lepší výkon.“

Hradec Králové nastoupil do finále pouhé tři dny po konci neuvěřitelně vyčerpávající série s Vítkovicemi. Jestli i v oslabené sestavě ještě najde síly na to, aby se vyrovnaně měřil s extraligovým fenoménem posledních let... Pak klobouk dolů.

„Sil máme dost, ale musíme to rozdělit mezi všechny čtyři lajny a trošku zkrátit střídání. Nemít minutová střídání, protože pak jsme tam zatavení a už to není tak aktivní hokej, který chceme hrát,“ nabádá Aleš Jergl.

Jeho tým se bude chtít opřít i o podporu fanoušků, kteří přivítali první hradecké finále v historii se vší parádou. Oba úvodní duely rychle vyprodali. „Jsou naším šestým hráčem a ženou nás dopředu, takže jsme rádi, že bylo vyprodáno. Zítra má být taky, tak věřím, že nás budou podporovat stejně,“ uzavírá Jergl.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz