Gólman Falter se spoluhráčům fušuje do řemesla. Na posměšky je čas, směje se třebíčský nahrávač

Foto: hc-havirov.cz

Před uplynulou sezonou se upsal brněnské Kometě a letos navíc vypomáhá prvoligové Třebíči, v jejímž dresu odchytal už sedm utkání a statisticky patří k nejlepším gólmanům soutěže. Navíc svým spoluhráčům pomohl už dvěma nahrávkami a s trochou nadsázky se může prát o čelo týmového bodování. Horácká Slavia okupuje pátou příčku tabulky a naposledy si navíc po silně nepovedeném derby s Jihlavou spravila chuť v Benátkách nad Jizerou, kde Martin Falter (na snímku) vychytal první čisté konto sezony. "Určitě to povzbudí, ale byla to práce celého týmu," hlásí.

Devětadvacetiletý gólman brněnské Komety zamířil v úvodu září na hostování do prvoligové Třebíče, odkud má navíc vyřízeny střídavé starty zpátky do jihomoravské metropole, v jejímž dresu působil už v uplynulé sezoně a šanci dostal v šestnácti extraligových zápasech. „V Třebíči se mi líbí, všechno je v pohodě. Mohu říci, že ze všech prvoligových klubů, kterými jsem prošel, z toho mám nejlepší pocit,“ pochvaluje si Falter. „A není to rozhodně žádná fráze,“ upozorňuje vzápětí.

Odchovanec vítkovického hokeje má přitom za sebou pořádnou řadu štací a celkem působil už v šestnácti klubech. „Zase takový cestovatel nejsem. Myslím si, že opravdových angažmá bylo ani ne deset. Hodně to je dáno těmi střídavými starty, které vám čísla jakoby zdvojnásobí,“ vysvětluje. Přesto by se mohl už někde trvaleji usadit. „Dá se říci, že teď jsem usazen, už druhý rok jsem prakticky na jednom místě,“ usmívá se gólman, který má za sebou dokonce šest utkání v ruské KHL.

Ale zpět k první lize, v níž nedávno Horácká Slavia schytala pořádný debakl 2:8 a zrovna to vyšlo na tradičně očekávané derby s jihlavskou Duklou. „Je to škoda hlavně pro lidi, kteří přišli v hojném počtu a zasloužili si trošku jiný výsledek,“ mrzí zpětně třebíčského gólmana, který po první třetině přenechal své místo mladšímu Dusíkovi. „Začali jsme přitom dobře, ale pak přišla dvě oslabení. Myslím si, že takových smolných zápasů za sezonu moc nebude, snad už máme vybráno,“ hlásí.

Ve středečním vystoupení si parta okolo trenéra Kamila Pokorného skvěle spravila chuť, když po zodpovědném výkonu zvítězila v Benátkách nad Jizerou 3:0. A Martin Falter mohl slavit první nulu nového ročníku. „Určitě to povzbudí, ale byla to práce celého týmu. Odehráli jsme tam výborný zápas a výsledek byl jen obrazem hry. Samozřejmě jsem tam od toho, abych něco chytil. Neudělal jsem žádnou chybu, takže to dobře dopadlo,“ hodnotí duel, po němž se Třebíč vyhoupla na pátou příčku.

„Musím přiznat, že ani nevím, jak vypadá tabulka. Pokud jsme pátí, tak jsme v klidných vodách a je to asi dle našich představ. Musím říci, že vůbec nepředvádíme špatnou hru, snad budeme i nadále body sbírat,“ věří. Pomoci k tomu mohou i výborní třebíčští fanoušci. „Na derby s Jihlavou přišly skoro tři tisíce, kdežto v Benátkách nebyly ani dvě stovky. Mrzí nás, že jsme doma neuspěli, na druhou stranu tři body mají stejnou váhu a v Benátkách jsme si je vzali zpátky,“ říká.

Kromě kvalitních zákroků se snad letos Falter rozhodl zasáhnout i do týmového bodování. Jak jinak si vysvětlit už dvě nahrávky na gól, a to jsme teprve na startu sezony. „K nějakým posměškům jsme se ještě nedostali, na to je čas. Ani pořádně nevím, jestli je mám oficiálně zapsány,“ usmívá se. Na vylepšení svých statistik v podobě gólu příliš nepomýšlí. „Musím přiznat, že jsem to ani nezkoušel. Když se hraje v závěru power-play, tak se hlavně člověk snaží, aby nedostal gól,“ pokračuje.

Ale je to hodně i o štěstí. „Jednou akce začala tím, že jsem vyrazil puk do rohu a podruhé jsem to poslal po prknech,“ popisuje. Ostatně v Třebíči na to mají gólmani pořádný čich. Marek Čiliak by mohl vyprávět, v uplynulé sezoně totiž nastřádal hned tři gólové asistence a v tomto ohledu byl vůbec nejlepším gólmanem soutěže. Letos kryje v Kometě záda Jiřímu Trvajovi a už dvakrát dostal šanci. A vedl si skvěle. „V Hradci, kde chytal první zápas, jsem byl. Chytá skutečně velmi dobře,“ chválí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz