Hokej v číslech: Co naznačila první čtvrtina Tipsport extraligy?

Foto: Lukáš Fabian, hcdynamo.cz

Základní část Tipsport extraligy běží rychlým tempem, už je ve své čtvrtině. Týmy tak mají odehráno 13 (či 12 zápasů), což už nám dává alespoň trochu nápovědu toho, jak si kdo vede – statistiky nejsou tolik zkreslené malými vzorky.

Podle předsezonních očekávání drží první místo Pardubice, které do sezony vstupovaly jako největší favorit. Vysoko hraje také Sparta, o první čtyřku se perou Třinec, Hradec Králové, České Budějovice nebo Kometa.

Překvapením sezony je určitě Litvínov, který na první Pardubice ztrácí pouze jeden bod a drží druhé místo. Verva se na vrchních příčkách tabulky pohybuje zaslouženě a nutno dodat, že toho dosahuje i atraktivním stylem hry.

Hra 5 na 5: Litvínov baví, Motor nudí

Právě při zápasech Litvínova je při základním počtu hráčů v zápasech nejvíce šancí. Litvínov si zatím v přepočtu na 60 minut vytváří 22 střel z oblasti slotu, což ho řadí na první místo, zároveň ale soupeřům povolí lehce přes 20 střel, což je taktéž nejvíce ze všech týmů.

S tím koresponduje také statistika očekávaných gólů, kdy má Litvínov šance v průměru na 2,9 očekávaného gólu, soupeři pak na 2,7. Opět to znamená, že má Litvínov nejlepší ofenzívu a současně nejhorší defenzívu.

To potvrzuje ostatně i graf výše, kdy se Litvínov nachází vpravo dole. Naopak někdo se slabším srdcem si určitě rád zajde na zápasy Českých Budějovic, kde je větších šancí pomálu. Motor tedy drží soupeře na uzdě velmi dobře, když má druhou nejlepší defenzívu po pardubickém Dynamu, zároveň je ale jeho útočná kreativita druhá nejhorší – hůře je na tom pouze Kladno.

Velkou herní převahu, tedy kombinaci dobré ofenzívy a velmi pevné obrany, si tradičně užívají Pardubice, které tak potvrzují své postavení v tabulce, kdy mají při hře 5 na 5 nejlepší rozdíl očekávaných gólů i těch skutečně vstřelených a obdržených,

Dobře je na tom také Sparta, tradičně vysoko je v rámci očekávání i hradecký Mountfield. Do kvadrantu „herní převaha“ pak nakukují také Třinec a Kometa Brno, kteří mají podíl očekávaných gólů vůči soupeřům na podobné úrovni jako Litvínov, dosahují toho ovšem střídmějším herním stylem.

Naopak se při základním počtu hráčů prozatím nedaří Kladnu, Olomouci, Plzni a Mladé Boleslavi, hodně za očekáváním jsou především Vítkovice. Pohledem metriky očekávaných gólů tedy není divu, že právě tyto celky jsou na spodních příčkách.

Přesilové hry: lze čekat zlepšení Pardubic, pozor v Mladé Boleslavi

Zatímco při rovnovážném počtu hráčů Pardubice výrazně překonávají očekávání, a i díky tomu zatím bodovaly ve všech utkáních, v přesilových hrách je zatím dokážou soupeři poměrně limitovat. Statistiky ovšem napovídají, že zlepšení pardubické početní výhody je pouze otázkou času.

Dynamo se totiž v průměru na jednu přesilovou hru pyšní nejvyšším počtem střeleckých pokusů, často se dostává také k zakončení ze slotu. A společně se Spartou pak právě Pardubice mají podle metriky očekávaných gólů nejlepší šance.

Právě u Pardubic, ale také u Sparty lze čekat, i vzhledem ke kvalitám těchto týmů, v dalším průběhu zlepšení. To by se mělo dostavit také u Olomouce, která co do počtu vytvořených šancí konkuruje nejlepším týmům, v zakončení ale výrazně zaostává, když každé dvě minuty v početní výhodě vstřelí pouze 0,08 gólu. S tím by ovšem mohli pomoci Jan Káňa a Karel Plášek, dvě staronové tváře.

Naopak varovný prst by měli zvednout v Mladé Boleslavi. Bruslaři sice zatím mají vůbec nejlepší využití přesilových her, když jedna početní výhoda vede v průměru ke vstřelení téměř půl gólu, Mladoboleslavští ovšem patří v počtu střeleckých pokusů i šancí k průměru až podprůměru. Nahoře je zatím drží vysoká střelecká úspěšnost (25,4 %).

Oslabení: úkaz jménem Sparta

Úkazem této sezony je zatím oslabení Sparty! Nestává se často, aby měl tým ve vlastní početní nevýhodě pozitivní gólový rozdíl. To se ovšem zatím daří Spartě, která své soupeře v jejich přesilovkách doslova deptá.

I pohledem pokročilých čísel je oslabení Sparty jasně nejlepším v celé extralize, když výborně limituje střely i šance soupeřů, což navíc zatím s úspěšností zákroků 96,2 % výborně podporují i brankáři. Zatímco tedy Sparta v přepočtu na dvě minuty inkasuje 0,05 gólu, sama vstřelí branek dvakrát tolik!

Za Spartou pak jsou co do počtu limitování šancí soupeřů narovnány Kometa, Pardubice nebo Karlovy Vary. I přes zhruba průměrné oslabení z pohledu střel či šancí soupeřů však méně gólů inkasují Litvínov, Hradec Králové nebo České Budějovice. Právě tyto tři týmy doplňují Spartu mezi čtyřkou nejlepších oslabení z pohledu inkasovaných gólů.

Vůbec nejhorším týmem je z tohoto pohledu Liberec, který v průměru co dvě minuty inkasuje 0,43 gólu. Následují Vítkovice (0,35 gólu za dvě minuty), Kometa, Olomouc a Mladá Boleslav. Poslední dva celky i z pohledu dalších statistik brání oslabení vůbec nejhůře.

Závěr

Sice jsme na začátku napsali, že čtvrtina extraligy dává solidní vzorek, i tak je nutné první čtvrtinu sezony brát s určitou rezervou. Týmy nicméně naznačily, jakým stylem se v letošní sezoně hodlají prezentovat.

Co čekat v dalším průběhu sezony? Dál vysoké pozice Pardubic a Sparty. Boj o první čtyřku mezi větší skupinou týmů od Litvínova po brněnskou Kometu. Zlepšení Vítkovic, které mají kvalitu kádru na vyšší než 13. místo. A tuhý boj o předkolo mezi zbytkem týmů, které okupují pozice od 10. místa níže.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz