Hokej v číslech: Díky čemu je Poruba první v tabulce?

Dominik Hrníčko. | Foto: Markéta Křížová, lhkjestrabi.cz

Poruba má v Chance lize nejméně odehraných zápasů ze všech, přesto už vede tabulku se čtyřbodovým náskokem. Dává tak zapomenout na loňskou mizérii. V čem všem Ostravané vyčnívají? Tady je deset hlavních důvodů ze statistického pohledu.

NEJLEPŠÍ OFENZIVA V LIZE. Poruba dala ve dvanácti zápasech už 46 gólů. V přepočtu na zápas tak střílí 3,83 branky, což je nejvíc v Chance lize. Sedmi góly už přispěl Tomáš Šoustal, po pěti brankách nasázeli Vojtěch Střondala s Aaronem Berishou.

NEJVYŠŠÍ ÚSPĚŠNOST STŘELBY. S gólovými hody souvisí výjimečná úspěšnost střelby – ostravští hokejisté promění v gól 12,70 % svých střel. Nikdo ji nemá vyšší. Právě nevýrazný útok byl přitom příčinou, že Ostravané loni vůbec nehráli play off.

PÁTÁ NEJVYŠŠÍ ÚSPĚŠNOST ZÁKROKŮ. Poruba se může opřít i o výkony svých gólmanů Daniela Dolejše a Ondřeje Bláhy, kteří si prozatím poradili s 91,40 % soupeřových střel. V ligovém srovnání jde o pátou nejvyšší úspěšnost zákroků.

TŘETÍ NEJLEPŠÍ PŘESILOVKY. Ostravané jsou v přesilovkách mimořádně efektivní, v gól promění hned 28,95 % z nich. Lepší jsou v tomto ohledu jen Třebíč a Litoměřice. Už šest bodů v početních výhodách zaznamenal Michal Vachovec, třemi přesilovkovými brankami se potom blýskl Tomáš Šoustal.

NEJLEPŠÍ OSLABENÍ. Také o druhý speciální tým se může Poruba opřít, v oslabení jsou svěřenci Jiřího Režnara suverénně nejlepší v lize – ze 49 oslabení inkasovali jen pětkrát, což dává parádní 89,8% úspěšnost. První volbou na oslabení jsou z obránců Adam Sedlák a Daniel Krenželok, mezi útočníky potom Tomáš Šoustal s Jakubem Šlahařem.

OBĚTAVOST. Porubští hokejisté v průměru zblokují přes deset střel za zápas, víckrát lehají do ran už jen hráči z Litoměřic. Patnáct zblokovaných střel napočítali statistici Adamu Sedlákovi, dvanáct potom forvardovi Michalu Vachovcovi.

VŠUDEZDEJŠÍ. Poruba je venku stejně nebezpečná jako doma – ze stadionů soupeřů si přivezla šest výher ze sedmi zápasů! 

PRVNÍ GÓL = VÝHRA. Poruba udeřila jako první v šesti z dosavadních dvanácti utkání (dvakrát díky Jakubu Šlahařovi), což je sice podprůměrné číslo, na druhou stranu ale Ostravané všechny tyhle zápasy skutečně dovedli až do vítězného konce. 

NÁJEZDY. Poruba získala bonusový bod z obou rozstřelů. V nájezdech se daří především Romanu Pšurnému, který proměnil oba své pokusy.

BULY NENÍ SLABINOU. Poruba nepropadá ani na vhazování. 50,53% úspěšnost je sice průměrná, důležité ale je, že tahle činnost zbytečně nesráží tým dolů. Na buly vyčnívá především Michal Vachovec (55,10 %).

Vojtěch Střondala.

Vojtěch Střondala. | Foto: Markéta Křížová, lhkjestrabi.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz