Hokej v číslech: Galvasovi potřetí! Syn tátu (zatím) nepřerostl

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

Otec proti synovi. Takový souboj historie české nejvyšší soutěže nepamatovala. Letos se to ale díky rodině Galvasových stalo realitou. Nyní by měl střet táty Lukáše a syna Jakuba napsat už třetí díl. Proti sobě totiž změří v rámci 46. kola síly Třinec a Olomouc. A tak jsme si pod drobnohled v rubrice Hokej v číslech vzali právě oba Galvasovy. Jak se jim v letošní sezoně zatím daří a jak vypadá jejich srovnání?

Lukáš Galvas je v Třinci dlouhá léta jedním z defenzivních pilířů, to jeho syn Jakub se v Tipsport extralize stále ještě zabydluje. Kvůli různým zdravotním komplikacích ale Lukáš odehrál v současné sezoně jen 27 zápasů, jeho syn Jakub má na svém kontě o jedno víc. Při pohledu na kolonku kanadských bodů zjistíte, že jsou na tom oba Galvasové úplně stejně. Jeden bod za jednu asistenci. Třinecký Galvas ji zaznamenal už v pátém kole proti Karlovým Varům, olomoucký Galvas v posledním utkání před repre pauzou proti Plzni.

Sedmatřicetiletý Lukáš Galvas dostává během sezony v porovnání s ostatní třineckými beky spíše nižší porci minut. Průměrně odehraje (TOI) 17 minut a 17 vteřin na utkání (viz ZDE). Stále je to však o víc než tři minuty více než jeho syn (13 minuty a 56 vteřin). Jakub v Olomouci často plnil roli sedmého obránce, i tak se ale prakticky v každém zápase dostal na několik střídání do hry. Díky dobrým výkonům (také kvůli marodce týmu) však ve dvou z posledních tří duelů pobyl na ledě dokonce i něco přes 18 minut.

Oba Galvasovi mají na svém kontě zatím jeden kanadský bod za jednu asistenci.

Lukáš Galvas nikdy nebyl tím, kdo by jako první z obranné linie podporoval útok, jeho devízou je hra v defenzivní zóně. V nynější sezoně byl jen u 11 inkasovaných branek, v potaz však musíme brát, že odehrál o dost zápasů méně než ostatní. Směrodatnější je proto spíše ukazatel inkasovaných gólů za účasti hráče na ledě v přepočtu na 60 minut (GA/60). Tam je Lukáš Galvas s hodnotou 1,41 nejlepším ze všech pravidelně nastupujících zadáků Ocelářů (viz ZDE). V tomto ohledu svého syna převyšuje. Ten byl u 19 gólů v síti svého mužstva, jeho GA/60 pak činí 2,92 – třetí nejvyšší z obrany Hanáků.

Několik dovedností ryzího obránce odkrývají i čísla pod Radegast indexem. Otec Lukáš rozdal během 27 utkání celkem 27 hitů, což tedy činí jeden hit na zápas. Lépe si v tomto ohledu vede jen Bohumil Jank, který během 24 duelů „naboural“ do soupeře dohromady 38 krát, průměrně tak rozdá 1,58 hitu na zápas. Syn Jakub váží 72 kilogramů, tedy o 14 méně než jeho táta, což hraje svou roli. V 28 zápasech „namasíroval“ soupeře jen ve čtyřech případech. Ani ve zblokovaných střelách se Jakub nemůže se svým otcem měřit. Třinecký bek jich má 39, a nebýt značné absence, asi by jich měl ze všech beků Ocelářů nejvíc (viz ZDE). Talent Olomouce zablokoval celkem 15 ran. 

Bloky, hity... Zde má Lukáš Galvas nad svým synem jasně navrch.

I když už bylo výše zmíněno, že Lukáš Galvas není zrovna ofenzivním bekem, i ve statistikách, zohledňující hru dopředu, má nad svým synkem o něco navrch. Když byl Lukáš Galvas na ledě, dal Třinec 17 gólů (GF/60 – 2,06), při účasti Jakuba Galvase na ploše dali Hanáci 7 branek (GF/60 – 1,08). A jak to bylo procentuálně, když padla nějaká branka a Galvasovi byli na ledě? V případě Lukáše ji Třinec vsítil z 56 % (viz ZDE), v případě Jakuba Olomouc skórovala jen v 27 % (viz ZDE). I ve střelecké produkci je na tom Galvas starší o něco lépe – Lukáš vyslal 27 střel, Jakub 19.

Táta Galvas vede i ve výhrách, oba dosavadní zápasy proti synovi zvládl jeho tým. Vypadá to tedy, že by si Jakub mohl do svého táty „rýpnout" jen v případě trestných minut. Těch má totiž Lukáš Galvas celkem 32, nejvíc ze všech obránců Ocelářů (viz ZDE). To Jakub fauluje o dost méně, dvouminutových trestů dostal zatím jen pět (10 TM) (viz ZDE).

Jakub fauluje méně než jeho otec Lukáš. Olomoucký talent má jen 10 TM, třinecký bek celkem 32.

Jakub tak zatím svého otce přerostl jen doslova. Měří 181 centimetrů, tedy o dva víc než jeho táta. Co se týče výkonů, má starší Galvas náskok. Ale ne velký. A připomínáme... Jakubovi je teprve 17 let, plnoletosti dosáhne až na začátku června. Kouč Mory Zdeněk Venera před startem sezony prorokoval, že Jakub to dotáhne v kariéře dál než jeho otec. Napovědět by mohl už jarní draft NHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz